Epic Games ve Apple 2021'de duruşmaya çıkacak

Alparslan Gürlek 9.10.2020 - 09:58
Epic Games ve Apple, Mayıs 2021 tarihinde duruşmaya çıkıyor. Fortnite gerginliği ve #FreeFortnite önümüzdeki yıl oyun mağazalarını etkileyecek.

Epic Games ve Apple arasında bildiğiniz gibi daha önce Fortnite yüzünden bir gerginlik çıkmıştı. Epic Games'in Fortnite için belirlediği oyun içi satın alımlarda kullanılan ödeme yöntemi, Apple'in ödeme sisteminin üstünden atlayarak yüzde 30 Apple kesintisini yok sayıyordu. Bunun üzerine Fortnite Appstore'dan kaldırıldı. Hal böyle olunca Epic ve Apple uzun süren tartışmalar sonunda mahkemelik oldu.

Epic Games ve Apple Mayıs 2021'de duruşmaya çıkıyor

Epic Games ve Apple arasındaki duruşma 6 Ekim'de yapılan bir mahkemeye göre, 3 Mayıs 2021'de başlayacak. Bu aynı zamanda davanın bir karşılaştırmalı duruşma yoluyla karara bağlanacağını da doğruluyor. Bununla birlikte, duruşmanın başlamasından önce 19 Ekim'de gerçekleşecek olan "dava yönetimi konferansı" da dahil olmak üzere pek çok farklı süreç yaşanacak. Dava yönetimi konferansında temel duruşmanın konularını bir düzene koymayı planladıkları belirtildi.

İlginç bir şekilde davanın COVID-19 salgınının bir sonucu olarak şahsen mi yoksa sanal olarak mı yapılacağı belli değil. "Bazı kombinasyonlarla" yapılması bile mümkün. Bu fiili duruşma tarihine daha yakın bir zamanda belirlenecektir. 21 Nisan 2021'de bir ön duruşma konferansı yapılacak.

Epic ve Apple 2021'de duruşmaya çıkacak

Bu davanın nihayetinde nasıl sonuçlanacağını görmek çok ilginç olacak. Washington Post kısa süre önce Apple'ın Amazon, Google ve Facebook ile birlikte kurumsal devler olma yolunda "rekabete aykırı tekel tarzı taktikler" uyguladığını tespit eden bir kongre araştırmasını bildirdi. Ancak Eylül ayında yargıç Yvonne Gonzalez ,Epic-Apple anlaşmazlığının davasının yargıcı, Epic'i davaya götüren taktikleri nedeniyle eleştirerek, kullanıcıların Apple'ın ödeme sistemini atlamasını sağlayan bir Fortnite güncellemesini yayınlamasının dürüst olmadığını söyledi. Sonuç ne olursa olsun öyle görünüyor ki dijital vitrinlerin geleceği üzerinde büyük bir etkisi olacak.

Epic Games'in yol boyunca izlediği strateji Apple'ı oyuncu düşmanı olarak göstermek ve oyuncuları kendi saflarında toplamaktı. Hatta öyle ki Fortnite üzerinden bir #FreeFortnite turnuvası yapıp ödül olarak meşhur "kötü adam Apple" diye bağıran kostümlerden dağıtmıştı. Yıllardır dijital mağazaların geliştiricilerden yaptığı büyük kesintileri dillendiren Epic'in sabrı oyun içi ödemeler noktasında taşmış olmalı. Peki siz bu "Epic vs Apple savaşı" hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Apple haklı mı? Yorumlarda buluşalım.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 08:29
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.01.2021 12:48
Appla fortnite gelsin ??
Kalan Karakter: 300 Gönder
babayaro
babayaro 10.10.2020 03:18
Hadi oğlum Epic saldır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 9.10.2020 18:30
Apple haklı
Kalan Karakter: 300 Gönder
Epic Games ve Apple 2021'de duruşmaya çıkacak
İlginizi Çekebilir