Dokunmatik bahane, analoglar şahanePS Vita'da dokunmatik ekran, dokunmatik arka panel ve iki analog kontrolör bulunması, FIFA Football'u oynanış açısından zengin hale getirmiş. PS3 ya da Xbox kontrolörüyle yaptığım hareketlerin tamamını PS Vita'da yapabilmek beni çok sevindirdi.
Ben kendi kontrol şemamda sağ omuz tuşunu depar, sol omuz tuşunu oyuncu değiştirme ve hareket yapma tuşu olarak kullandım. Geri kalan tuşlar klasik dizilimdeydi. Bu şemayla tüm dribbling hareketlerini kolayca ekrana yansıttım. Maç içerisinde kontrollere adapte olmam uzun sürmedi ve çok keyifli dakikalar geçirdim.
Dokunmatik ekran ve dokunmatik arka panel hakkında pek olumlu yorum yapamayacağım. Bence dokunmatik kontroller FIFA Football üzerinde çok işe yarar durumda değil. Özellikle dokunmatik arka panel keyif vermekten çok sinir bozuyor. Eliniz ister istemez arka panele dokunuyor ve istemdışı şut çekiyorsunuz. Her şeye rağmen bu sıradışı kontrol biçimleri; farklı tadlar arayanların, ya da 'ben dokunmatik kontrollere alışırım' diyenlerin ilgisini çekebilir.
Oyun içerisindeki kontroller ve hareketler genel olarak FIFA 12'yle aynı şekilde tasarlanmış. Dribbling yeteneği 5 yıldızlı olan oyuncular hızlı bir şekilde dönebiliyor, Rabona Fake yapabiliyor, topu sağdan sola doğru çekerek çalım atabiliyor.
FIFA Football'da Impact Engine ve Tactical Defending gibi FIFA 12'ye özgü öğeler bulunmuyor. Eğer FIFA 12'yi oynamaya çok alıştıysanız, PS Vita'daki FIFA Football size daha çok FIFA 11'i andıracaktır diye düşünüyorum. Her şeye rağmen bu eksiklikler moralinizi bozmasın, FIFA Football bu iki öğeyi bünyesinde barındırmamasına rağmen açık ara farkla en iyi mobil futbol oyunu konumunda.
Sonuç olarak kontroller ve oynanış hakkında şunu söyleyebilirim, FIFA'yı gamepad ile oynamaya alışıksanız FIFA Football'da çok keyifli saatler sizleri bekliyor olacak.