Hile dağıtan oyuncuya Türkiye'de hapis cezası verildi

Merlinin Kazanı 6.06.2017 - 15:58
Bu karar emsal oluşturur mu?
Özellikle çevrimiçi olan oyunlarda hile yapmak ya da haksız bir şekilde kazanç elde etmek hem firmaların hem de diğer oyuncuların en büyük problemlerinden biri haline geldi. Bu konuda genelde yurt dışında şimdiye kadar birçok farklı haber ile karşılaştık. Kişisel hilelerde banlanma, yani oyundan uzaklaştırılma ile geçilen bu durum haksız kazanç ya da hile programını pazarlayan ya da internet sitesi üzerinden dağıtan kişiler için hapis cezasına kadar gidebiliyor. İşte bu konuda ülkemizde de adımlar atılmış durumda. Konu ile ilgili yapılan açıklamalar ve dava detayları ise şu şekilde;

Wolfteam’e yönelik hile yazılımlarını web sitesinden yayınlayan ve satan kişiler mahkeme tarafından “siber suç işlediği” ve “markaya tecavüz ettiği” gerekçesiyle hapis cezasına mahkum edildi.

Hile dağıtan oyuncuya Türkiye'de hapis cezası verildi
Türk Ceza Kanunu’na eklenen 245/A maddesi ile “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç sayılıyor ve suçu işleyenler 1 ila 3 yıl hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Oyun, bilişim ve fikri mülkiyet hukuku uzmanı Dr. Mete Tevetoğlu, bilgisayar oyunu hilesi üreten, satan, yayınlayan, alan ve hile kullananların büyük yasal risk altında olduğunu belirterek; “Oyun hilecileri bir kez daha hapis şoku ile karşı karşıya. Kısa bir süre önce Ceza Kanunu’na yeni bir suç eklendi. Zararlı yazılım suçu. Ceza Kanununa yeni eklenen bu suça dair düzenleme hem oyunda hile kullananları, hem de oyun hilesi içeren tüm sitelerin sahiplerini 1-3 yıl hapis cezasına çarptırıyor. Yakın bir zamanda bu maddeden dolayı verilen hapis cezalarını hem hile kullanan oyuncular hem de hile yayıncıları için görmek şaşırtıcı olmayacak.

Hile dağıtan oyuncuya Türkiye'de hapis cezası verildi
Hem hile yazan hem de hileyi kullanana hapis var

Tevetoğlu, açıklamasında; oyunda hile konusunun iki yönünün bulunduğunu; ilkinin hile kullanan oyuncunun durumu ve aldığı riskler, ikincisinin ise hile yayınlayan, dağıtan sitelerin karşı karşıya kaldığı hapis ve tazminat cezalarının olduğunu belirtti. Tevetoğlu şöyle devam etti: “Hile kullanan oyuncunun Ceza Kanunu kapsamında bilişim suçu işlediği noktasında bir tereddüt yok. Çünkü hile yazılımları, oyuncunun ilgili oyunda yetkisiz erişimde bulunmasını, oyunun veri ve işleyişine müdahale etmesini ve bundan menfaat edinmesini sağladığı için burada oyuncu 2-6 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya.”

Hile sitelerine ağır cezalar yolda

Mete Tevetoğlu, oyun hilesi sitelerinin sahiplerinin durumuna dikkat çekerek “Bu sitelerin sahipleri hakkında da bilişim suçları kapsamında geçmiş dönemlerde çeşitli hapis cezaları verildi. Ayrıca güncel bir davada mahkeme, hile sitesinde oyunun markası kullanıldığı için marka hakkını ihlalden de hapis cezasına hükmetti. Davaya konu olan olayda, oyun hilesi sitesi sahibi olan kişi, sitenin alan adında ve hile tanıtımında oyunun markasını kullanıyordu. Yani sitede oyun hilelerini oyunun adı ile tanıtmakta, yayınlamaktaydı. Oysa bu kişinin o marka ile ilgili bir hakkı, bu markayı kullanma yetkisi yoktu. Bunun üzerine, açılan davada mahkeme, site sahibini, oyun markası yetkisiz ve izinsiz şekilde kullandığı, markayı ihlal ettiği için hapse mahkum etti” diye konuştu.

Hile dağıtan oyuncuya Türkiye'de hapis cezası verildi
5 yılda yüzde 20 oranında azaldı

Mete Tevetoğlu geçtiğimiz 5 yıl içinde bilgisayar oyunlarına hile üreten, satan, yayınlayan ve kullananlara karşı hem yerel hem de uluslararası alanda yasal olarak yoğun bir mücadele başlatıldığını; ceza alan kişilerin her mahkeme kararı için bir emsal oluşturması sebebiyle hile davası sayılarının yüzde 20 oranında azaldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar 74
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 01:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2021 23:37
jaua
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2021 13:14
ben 3-4 kişiye tecavüz edem 5-6 kişi öldürsem bugün bana yeter aga nede olsa çıkarım benim aabimin adı Adli Kontrol Şartıyla ama bakın size şunu söyleyim adam öldürmek tecavüz etmek fln suç değil ama hile kullanmak bence müebbet cezası olmalı net
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.12.2020 11:03
çok saçma adalet
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.11.2020 23:13
Tecavüzcülere hırsızlara katillre adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor bir hile için hapse girmek mi :d?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2020 23:38
abim ama ben para vermemek istiyorum nasıl olacak böyle ....
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hile dağıtan oyuncuya Türkiye'de hapis cezası verildi
İlginizi Çekebilir