Hogwarts Legacy oyunundan ne beklemeliyiz? - Ön İnceleme

Alparslan Gürlek 6.08.2022 - 13:36
Harry Potter evreninde geçen Hogwarts Legacy nasıl bir oyun olacak? Duyurulan bütün detaylar ile birlikte ön inceleme yazımız sizlerle!

Harry Potter evrenini konu alan ve Avalanche Software tarafından geliştirilen Hogwarts Legacy ön inceleme içeriğimizde sizler için oyunun ortaya çıkan tüm detaylarını sıralayıp, oyun çıkmadan bilmeniz gereken her şeyi derliyoruz. Bu sayede siz kıymetli oyuncular yeni çıkacak RPG oyunundan neler bekleyip neler beklememeniz gerektiğini çok daha iyi anlayacaksınız diye umuyoruz. Gelin hep birlikte heyecanla beklenen yeni Harry Potter oyunu bize neler vaat ediyor, birlikte bakalım!

Oyunun temel hatlarına bakalım

Her şeyden önce oyundan beklentilerimizi belirlemek için bilmemiz gereken bazı şeyler var. Bunlardan ilki ve en önemlisi, oyunda Harry Potter'ın bulunmayacak olması. Hogwarts Legacy tamamen kendi karakterinizi oluşturup, yeteneklerini ve özelliklerini geliştirdiğiniz bir RPG oyunu. Oyun, bir karakterin hikayesini oynamak yerine kendi karakterinizi oluşturup onun hikayesini şekillendirmeniz üzerine tasarlanmış. Hikaye demişken, kitapların yazarı olan J.K. Rowling'in oyunun geliştirme sürecine hiçbir şekilde dahil edilmediğini de söyleyelim.

Hogwarts Legacy ön inceleme

J.K. Rowling oyunun yapım aşamasında olmasa da, kitapların yazarı olduğundan oyunla dolaylı yoldan bir bağlantısı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de oyunda anlatılan hikaye, geliştiricinin de tabiriyle "J.K. Rowling'in hikayesi değil". Hatta yazarın Twitter üzerinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle transfobik olarak eleştirilmesine sebep olan bazı durumların üstüne geliştirici ekip oyunda transseksüel karakterlerin oluşturmasına da izin verecek. Yani Hogwarts Legacy'de büyücü karakterinizi trans birey olarak oluşturabileceksiniz. Erkek vücudunu seçerek oluşturduğunuz karakterinizde kadın sesleri kullanabileceksiniz. Bu konunun tartışmaları da hayli uzamış ve 2021'in başlarında yapımcının istifa etmesiyle sonuçlanmıştı.

Oyunun detaylarına yönelmeden önce şu kritik bilgiyi de verelim; yapım mikro ödeme içermeyecek. Yani oyun size  herhangi bir oyun içi satın alım diretmeyecek. Bununla birlikte tek oyunculu bir deneyim olacağı için online co-op özelliği de bulunmayacak. Yani yeni RPG oyunundan beklentiniz arkadaşlarınızla birlikte oynamak ise, bu bilgi ışığında beklentilerinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Hogwarts Legacy çıkış tarihi

Henüz kesin bir gün duyurulmuş olmasa da Hogwarts Legacy çıkış tarihi Aralık 2022 olarak belirlenmiş durumda. Ancak bazı sızıntılar oyunun 6 Aralık tarihinde çıkacağına işaret eden ipuçları içeriyor. Aralık ayında, bir ihtimal de ayın hemen başında oyun PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X / S ve PC platformları için piyasaya sürülecek.

Ayrıca yapım bir RPG oyunu olduğu için bu bilgilendirmeyi de yapalım, Hogwarts Legacy Türkçe dil desteği içermeyecek. Yani oyunu İngilizce -başka diller biliyorsanız da o dillerde- oynamanız gerekecek. 

Hogwarts Legacy oynanış mekanikleri nasıl olacak?

Hogwarts Legacy tamamı ile kendi karakterimizi oluşturduğunuz bir açık dünya RPG oyunu olarak karşımıza çıkacak. Karakter oluşturma ekranı ile ilgili henüz çok fazla detay verilmese de elimizdeki ipuçları ile yeterince detaylı olacağını söyleyebiliriz. Tabi yine de Baldur's Gate ya da Divinity oyunlarındaki gibi inanılmaz detaylı karakter oluşturma ekranları beklememekte fayda var.

Hogwarts Legacy Karakter Yaratma

Oluşturduğunuz karakterinizi dört Hogwarts binasından birine yerleştirdikten sonra asıl macera başlıyor. Yurda yerleşip derslere girerek büyücülük ve temellerini öğreneceksiniz. Oyunun tutorial kısmını bu şekilde yedirmiş olmaları da oynarken hissettiğiniz Harry Potter atmosferinin dağılmasını engelleyecektir.

Savaş mekanikleri

Dövüş sistemine baktığımızda genel olarak çoklu düşmanları tek tek elimine etmeye yönelik bir sistemin oturtulduğunu görüyoruz. Tabi yine alan hasarı veren yetenekler de bulunacak. Düşmanların fiziksel kabiliyetlerini elinden alarak, dondurarak, sersemleterek onlara kombolar uygulayarak etkisiz hale getiriyoruz. Bununla birlikte çeşitli çevre etkileşimleri de dövüş sisteminin içerisine yedirilmiş. Aşağıdaki oynanış videosunda da görebileceğiniz gibi, oyuncular düşmanın üzerine çevredeki bir varili atarak patlatıp hasar verebilecek. Tabi buna dayanarak oyunun dünyasından bize çok daha çeşitli çevre etkileşimleri sunmasını bekleyebiliriz.

Oyuncuya dünyasının çeşitli yerlerinde mücadeleler sunan Hogwarts Legacy, tamamlanan mücadelelerden sonra ödül olarak tecrübe puanı verecek. Seviye yükseldikçe seçtiğiniz becerilerde karakterinizi geliştirip, kendi oyun tarzınıza en uygun alanda ustalaşabileceksiniz. Aynı zamanda bu büyüleri kullanarak oyundaki bulmacaları çözerek gizli mekanlara ve zindanlara girebileceksiniz. Geliştirici Mart ayında yayınladığı videoda buna dair bazı örnekler göstermişti. 

Yine bu yeteneklerinizi kullanarak açık dünyada kendinize yollar açmanız da mümkün olacak. Yıkılmış köprüleri büyüyle yeniden inşa etmek gibi bazı mekaniklerin oyuna yedirildiğini oynanış videosunda görmüştük. Bunun oyunun her yerinde mi yoksa sadece belli yerlerde mi olduğu ise henüz belirsizliğini koruyor.

Ekipman bulma ve geliştirme

Bu yetenek ve gelişim sistemine ek olarak RPG oyunlarından aşina olduğumuz ekipman değiştirme ve geliştirme seçenekleri de mevcut olacak. Saldırı ve savunma kapasitenizi etkileyecek olan ekipmanları bularak ya da satın alarak giyip, geliştirerek özelliklerini güçlendirebileceksiniz. Konu hakkında herhangi bir detay verilmese de temennimiz, farklı oyun tarzlarına yönelik farklı ekipmanların karşımıza çıkması yönünde olacaktır. Ayrıca oyunda iksir yapma, sihirli otlar yetiştirme gibi bazı mekaniklerin de yer aldığını belirtelim.

Hogwarts Legacy dövüş sistemi

Tabi bu kadar savaş hazırlığı yaptıktan sonra oyunun düşmanlarına da değinmek gerekecek. Karşınıza sizin gibi sihirli asa kullanan büyücüler çıkabileceği gibi savunma ve saldırı yetenekleri değişiklik gösteren diğer yaratıklarla da savaşabileceksiniz. Savaşırken düşmanların zayıf noktalarını tespit ederek bunlara yönelmeniz ve hepsine farklı şekilde yaklaşmanız gerekecek. Onlar da sizinle farklı yollardan savaşacak. Bazıları size hasar vermeye yönelirken diğerleri hareket kabiliyetinizi elinizden alacak. Bu durumun çok iyi işlendiği Witcher 3 oyununu oynadıysanız, bu tür özelliklerin RPG oyunlarında nasıl etkileri olduğunu biliyorsunuz demektir. Her düşmana ayrı hazırlanmak ve farklı taktiklerle savaşmak, oyunun uzun vadede mekanikler bakımından tekrara düşmesini engelleyecektir.

Yoldaşlarınızla birlikte hikayede ilerleyebileceksiniz

Bazı Bethesda oyunlarından gördüğümüz yoldaş sistemi de yine Hogwarts Legacy oyununda karşımıza çıkacak. Okuldan edindiğiniz arkadaşlar hikayeniz boyunca sizin yanınızda olarak ilerlemenize yardımcı olacak. Bu sırada onların hikayesini öğrenme şansınız da bulunacak. Hepsinin kendisine has özellikleri bulunacak ve bu da yoldaşlarınızı, arkadaşlarınızı seçerken kendi oyun tarzınızı geride bırakmanızı önleyecektir. Bu kısım bir yerde, oyunda online co-op olmamasının yarattığı boşluk hissini de giderecektir.

Hogwarts Legacy yoldaş sistemi

Oyunun belki de en çok sevilecek özelliklerinden biri olma potansiyeli taşıyan kendi alanınızı oluşturma özelliği de bulunuyor. İhtiyaç duyduğunuz nesneleri size sağlayacak, içerisinde büyülü bitkiler yetiştirebileceğiniz, eşyalarınızı geliştirebileceğiniz bir alanınız bulunacak. Tabi oyunun dünyası, Hogwarts sınırlarıyla kısıtlı da kalmayacak. Duvarların ötesinde keşfedilmeyi bekleyen gizemler ve yüzleşeceğiniz düşmanlar da bulunuyor. Örneğin ihtiyaç duyduğunuz kaynakları sağlayabileceğiniz "Hogsmeade" köyü bunlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür mekanlar sizi tüccarlarla tanıştıracak ve yine onların da hikayelerini öğrenebileceksiniz.

Mevsim döngüsü ve dinamik hava durumları da bulunacak

Yaşayan bir dünya hissi vermek adına dinamik hava durumu değişimleri ve mevsim döngüleri de yine oyunun dünyasında karşımıza çıkacak. Hogwarts Legacy'nin dünyası da bu hava durumlarına tepki gösterecek, kar yağdığı zaman yerler karla kaplanırken yağmurlarda su birikintileri görmek mümkün olacak. Tabi bunu en iyi şekilde deneyimlemenin tek yolu, oyunu oynamak olacağı için burada ne kadar ifade etsek de havada kalabilir. Görmek lazım...

Hogwarts Legacy Room of Requirement

Genel hatları ve duyurulan bütün detayları ile Hogwarts Legacy hakkında bildiklerimiz şimdilik bu kadar. Oyunun 2022 Aralık ayı içerisinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. PlayStation ve Xbox'ın hem eski hem de yeni nesil konsollarına çıkacak oyun, Nintendo Switch ve Microsoft Windows için de PC sürümüyle piyasaya sürülecek. Oyuncular tarafında beklentiler yüksek, umarız çıkışta bütün bu beklentiler karşılanabilir. Sizler de görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.




Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 12:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2022 16:52
Witchbrook'dan beklentim daha yüksek bundan daha eğlenceli olacağı kesin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2022 13:39
Başlığa cevaben; Hiç bir şey
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2022 23:34
Yillar evvel ea games in harry potter 3 olmasi lazim, bir oyunu vardi ve muthis keyif almistim. Keske her yila ait oyunlar ciksaydi onun gibi. Bence karakterler asil heyecani arttiriyor. Acaba ayni keyfi alacak miyiz? ??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2022 13:33
Hogwarts ve God of war Ragnarok'u 4 gözle bekliyoruz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2022 11:42
Şu oyunun Game Pass ile gelsin Series X ile doya doya oynayalım. 600 lira çok gelir be bize.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hogwarts Legacy oyunundan ne beklemeliyiz?
İlginizi Çekebilir