Inkulinati erken erişim inceleme

Murat Oktay 31.01.2023 - 13:42
Erken erişime giren orta çağ temalı eğlenceli strateji oyunu Inkulinati, zorluklarına rağmen keyifli iyi vakit geçirebileceğiniz bağımsız bir oyun olmuş.

Çok ama çok değişik bir oyunla karşı karşıyayız. Yaza Games'ten çıkan erken erişimdeki Inkulinati isimli yapım, ortaçağ sanatı üzerine inşa edilmiş yeni bir rogue-lite strateji oyunu. Orta çağı konu alan strateji oyunu Inkulinati, aksiyon oyunlarından bunaldığım şu günlerde derdime derman oldu.

Strateji oyunu Inkulinati erken erişim inceleme

Açık konuşmak gerekirse, oyunu çözene kadar biraz göbeğim çatlamadı değil ancak sabrın sonu selamettir deyip, yoluma devam ettim. Dediğim gibi Inkulinati değişik bir oyun. Oyunda Inkulinati denen kahramanlarımız var ve onların düellolarını yönetiyoruz. Sıra tabanlı yapımı biraz da satranç gibi düşünebilirsiniz. Amacımız bir yandan rakibimizn askerlerine karşı koyarken bir yandan da rakibimizi alaşağı edebilmek.

Inkulinati erken erişim inceleme

Inkulinati'ye bir eğitim bölümü ile başlıyorsunuz. Bunu iyi ki koymuşlar diyorum, zira yukarıda da yazdığım gibi başta oyunu çözebilmem biraz zorlu oldu. Bu bölümde alana askerlerinizi ekranın altında bulunan ikonları kullanarak nasıl yerleştireceğinizi, kahramanızın onları nasıl çizerek alana aldığını (evet yazım hatası değil, askerlerini çizim yaparak savaş alanına dahil ediyor) ve mekanikleri öğreniyorsunuz.


Köpek, tavşan, eşek gibi askerlerimizi kullanarak hem Inkulinati'mizi korumamız hem de rakibimizi indirmemiz gerekiyor. Her hayvanın kendine özel silahı bulunuyor. Köpek mızrak tutarken, tavşan ok atıyor gibi. Anlattıklarımdan bunun bir aksiyon oyunu fikri gelmesin aklınıza. Zira tamamen strateji kurmanız üzerine tasarlanmış bir yapım.

Inkulinati erken erişim inceleme

Düelloya başlarken alanına her askerinizi belli konuma doğru yerleştirmeniz lazım ki hamlelerinizi doğru yapabilin. Mesela ben ilk başladığımda okçumu öne alıp rakip askerler bana yaklaşana onları indirmeyi düşünmüştüm. Ancak bunun son derece yanlış bir hamle olduğunu kısa sürede fark ettim.

Başladığınızda üç kişilik bir ordunuz var. Bunlardan biri de sizsiniz. Ancak ilerledikçe yeni yetenek ve askerler keşfederek farklı taktikler oluşturuyorsunuz. Zaman içinde gelişen ordunuz ile çeşitli komboları da beraber yaparak daha da ileri seviye, oldukça eğlenceli bulunabilecek çeşitli silah ve yaratıkların kilidini açıyorsunuz. Örneğin eşşek tüm ekranı kaplayan bir silaha sahip: Osuruk.

Inkulinati erken erişim inceleme

Askerlerinizin yanı sıra, daha büyük güçlere sahip Inkulinati'zi de düşmanları sayfadan itmek ya da onlara vurabilmek için kullanabiliyorsunuz. Bu güçlerinizi doğru zamanda ve doğru rakibe karşı kullanmanız stratejinizin doğruluğu açısından çok önemli. Bir askerinizi korumak için kullandığınızda karşı Inkulinati'yi yok etme şansını kaçırmış olabileceğiniz gibi çok cana sahip kendinizi savunmanız için kullanırsanız da askerlerinizi kaybedip mutlak hezimete ilerleyebilirisiniz.

Bunun nedeni, Inkulinati'nin haritalarının nasıl kurulduğudur. Her biri, hat yığınları arasında hareket etmek için varil veya merdiven gibi engeller içeren birkaç yatay çizgi içeriyor. Bir birim bu hatlardan her uzaklaştığında, anında öldürülürler; buna, maçlarda oyuncunun sağlık barı ve güç merkezi görevi gören daha küçük Inkulinati avatarları da dahil.

Inkulinati haritalar

Erken erişime açılan Ilkulinati'ye baktığımızda, hatalarını göz ardı edersek, oldukça başarılı ve iyi vakit geçrimeyi sağlayan bir yapım olmuş. Oyun sırasında yaptığınız kimi hatalar sinirlenmenize sebep olurken, kimi zaman da "Nasıl yendim seni" moduna girebiliyorsunuz. Bağımsız oyunlara şans verdiğimiz şu günlerde oyunun Steam sayfasındaki ilk cümle yapımı çok daha iyi anlamanızı sağlayacaktır: "Inkulinati, bir tavşanın poposunun bir köpeğin kılıcından daha ölümcül olabileceği, Orta Çağ el yazmalarından çıkmış, mürekkep tabanlı bir strateji oyunu"

Inkulinati mağaza

Erken erişime açılan oyun, PC, Nintendo Switch, XBox One, XBox Series X / S için önümüzdeki günlerde tam sürüme ulaşacak.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 08:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2023 13:58
Değişik bir oyun gibi görünüyor. Alıp almamaya fiyatına göre karar vereceğim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.02.2023 10:33
Askerlini yazım hatası olmadığına emin misiniz :D

-----------

İçeriklerimizi ChatGPT'ye yazdırmadığımızın ispatıdır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Inkulinati erken erişim inceleme
İlginizi Çekebilir