Baldur's Gate 3 Karmik Zar Sistemi Nedir?

Efekan Ünsal 31.08.2023 - 15:52
Baldur's Gate 3'te Karmik Zar Sistemi: Rastgelelik ve Denge arasındaki ince ayar. Birlikte öğreniyoruz.

Bu içeriğimizde Baldur's Gate 3'ün derinliklerine girmeye başlıyoruz. Bu rehberimizde Baldur's Gate 3'te Karmik Zar Sistemi üzerine ve oyuna etkilerini konuşacağız.

Her Baldur's Gate oyununda olan zar sistemi Baldur's Gate 3 oyununun da temelini oluşturuyor. Baldur's Gate oyunları temel olarak masaüstü rol yapma oyunu olan Dungeon and Dragons oyununu temel almaktadır. Masaüstü rol yapma oyunları için zar sistemi vazgeçilmezdir.

Düşük zarlar bazen komik anlar ortaya çıkarsa da bazen fazlasıyla sinir bozmaktadır. Baldur's Gate 3'te birinin gözünü korkutmak için, konuşmada ikna etmek için, bazen sizin hiç haberiniz olmadan bu zarları atılmaktadır. Savaştayken de yaptığınız her saldırı bu zar sistemine dayanmaktadır. Fakat oyundaki bir ayar bu sistemi tamamıyla etkilemektedir.

Karmik Zar Sistemi Nedir?

Karmik Zar Sistemi Nedir?

Oyunun yapımcısı olan Larian Stüdyosu “Karmik Zar” için oyuna bir açıklama koymuştur. Oyunu Türkçe oynuyorsanız bu açıklamayı göreceksiniz: "Karmik zar çoğunlukla rastgele sonuçlar vermekle birlikte başarısız zar serilerine izin vermez".

İlginizi Çekebilir: Baldur's Gate 3 Çürüyük Kimdir?

Fakat oyunu İngilizce oynuyorsanız açıklamada kritik bir farklılık vardır. “Karmic Dice avoid failure or success streaks, while keeping the results mostly random.” İngilizce metni okuduğunuzda başarı veya başarısızlık serilerini engellediği yazıyor. 

Karmik zar sistemi oyundaki iyi ve kötü zarları dengelemek için vardır. Bu ilk başta özellikle Türkçe açıklamasını okuduğunuzda oyuncular için iyi bir şey gibi gözükse de çok sinir bozucu hale gelebiliyor. Oyunun sonlarına doğru yaşadığım bir olayı spoilersız anlatarak size durumu özetlemek istiyorum. 

Oyunun sonlarına doğru bir yerde çok fazla açabileceğiniz kilitli sandık bulunuyor. Bu sandıkların etrafında bir sürü tuzak var. Astarion karakterim ile bu sandıkların hepsini açıp lootlamak istedim. Karakterim +15 kilit açma yeteneğine sahip ve zar sonucu beş geldiğinde kilidi açabiliyorum. Yüksek bir olasılıkla açacağım yani.

Eğer arka arkaya çok fazla bu sandıkları açarsanız bir yerden sonra hep aynı zarı atmaya başlıyorsunuz. Zar sonucu sürekli 18 geliyor. Bunun sebebi Karmik zar dediğimiz sistemden kaynaklanır.

İlginizi Çekebilir: Baldur's Gate 3'teki Yemin Bozan Paladin Nedir?

Baldur's Gate 3 Zar Skini Nasıl Değiştirilir?

Oyunda herhangi bir zar atma ekranı geldiğinde ekranın sol alttaki butona tıklayarak sahip olduğunuz zar skinlerinden birisini kullanabilirsiniz.

Karmik Zar Sistemi Nedir? - ></figure>Baldur's Gate 3 Zar Skini Nasıl Değiştirilir?

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 09:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
f8r7t
f8r7t 4.09.2023 06:44
Ben karmik zarı kapattım başta ve bu şekilde oynuyorum. Daha doğal olan bu değil mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Karmik Zar Sistemi Nedir?
İlginizi Çekebilir