Mafia Definitive Edition İnceleme

Alparslan Gürlek 27.09.2020 - 13:43
Mafia Definitive Edition, orijinal Mafia (2002) oyununun remake versiyonu nasıl olmuş? İyisiyle kötüsüyle her şeyini inceliyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Mafia Definitive Edition İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Hangar 13 - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 75
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Dokular ve atmosfer harika görünüyor
+ Araba kullanma mekanikleri çok başarılı
+ Sinematikler tamamen yeni ve güzel
+ Animasyonlar tatmin edici
+ Bazı karakterlere daha çok yer verilmiş
Eksiler - Optimizasyon problemleri var ancak çok göze batmıyor
- Oyun sık sık donuyor ve kapanıyor. İlerlemenizi kaybedebiliyorsunuz
- Yer yer grafik hataları var

Hangar 13 tarafından geliştirilen 2002 çıkışlı orijinal Mafia oyununun remake versiyonu Mafia Definitive Edition incelememize hoş geldiniz. Serinin iki remastered oyununa kıyasla birçok anlamda sağlam sayabileceğimiz bir oyun ile karşı karşıyayız. Hangar 13'e çok mu kızdık acaba? Diye pişmanlık duymaya başladığım sırada yaşadıklarım paha biçilemezdi. Oyun için yüreğimde bir kıpırtı var ancak hala Hangar 13'e çok kızgınım.

Mafia Definitive Edition, çok iyi bir remake, çok kötü bir yazılım

Biliyorsunuz oyunlar temelinde 3D render özelliklerini kullanan birer yazılım. Kodların ete kemiğe bürünmüş hali olarak da nitelendirebiliriz. Mafia Definitive Edition için yapılan remake kemiği çevreleyen eti ve deriyi, atmosferi ve dokuyu günümüz standartlarına yaklaştırmış. Ancak hala birkaç çatlak ve kırık kemiği var. Az önce bahsettiğim "tam da kızdığım için pişman olacaktım" kısmı burası. Oyunun geri kalan kısmını övmeden önce burayı kesinlikle belirtip almayı düşünenleri uyarmalıyım.

Eskimekte olduğunu düşünsem de hali hazırdaki bilgisayar sistemim Mafia Definitive Edition için önerilen sistem gereksinimlerinin üzerinde. Bu da oyunu yüksek ayarlarda akıcı bir şekilde -oluşturulan akıcılık standartlarına göre 60 FPS olarak kabul edersek- oynamam gerektiğini gösteriyor. Bu anlamda oyunun 45-50 FPS civarında seyrettiğini söyleyebilirim. "Bu senin oyun deneyimini ne kadar yıprattı?" derseniz, aramadım bile. Ayarları düşürerek görsellikten feragat edip 60 FPS sabit alabilirdim fakat gördüklerim beni çok mutlu etti, bu nedenle karışmadım. Yine de büyük optimizasyon problemi olduğunu söylemek zor.

Mafia Definitive Edition İnceleme

Bir diğer husus, oyundaki yazılım hataları. Gerçekten neden olduğunu anlayabilsem çözüme götürmek için paçaları sıvayacağım birkaç hata ile karşılaştım ve oyun deneyimimi berbat hale getirdiler. Bunlardan en can sıkıcı olanı ve ilki, oyun takılıyor. Bu takılma anlık FPS düşüşleri gibi değil, oyun tamamen takılıyor ve benim kontrolcümden ya da bilgisayarımdan gelen herhangi bir komuta yanıt vermiyor. Bu yetmezmiş gibi herhangi bir şekilde oyunu kapatamıyorsunuz. Bu sorunu 7 saat içinde 4 defa yaşadım, gerçekten eğer oyuna yüksek beklentilerle girdiyseniz oynama isteğinizi kaybetmenize sebep oluyor. Bunun benim gibi birçok oyuncunun başına geldiğini de gördüm ancak oyunu sorunsuz şekilde oynayanlar da bulunuyor. Bunu da belirtmem lazım.

Oynarken karşılaştığım bir diğer hata ise oyunun size herhangi bir hata raporu bile vermeden kapanması. Siz tam en heyecanlı ya da en hoşunuza giden atmosferi yakalamışken, "hadi bana eyvallah, görüşürüz" bile demeden çat diye kapanıyor. Bunu o kadar sık yaşadım ki neyin tetiklediğini anlamak için deneysel yollara başvurdum. Sürüş modunu simülasyon ayarından "Regular" ayarına getirdiğimde azaldığını fark ettim ancak yine de köklü bir çözüm değil. Farklı bir yazılımsal sorunla karşı karşıyayız. Bunun dışında oyunu açıldıktan sonra siyah ekranda kalanlar ve farklı birçok problem yaşayan insanlar da toplulukta şikayetlerini dile getirdi. Yine bu sorun için de karşılaşmayan insanlar olduğunu söyleyelim. Bunlar oynayan herkesin bilgisayarında yaşadığı sorunlar değil ancak, sizin bilgisayarınızda da yaşanabilir. Oyunu satın almaya karar verirken bu kumara gireceğinizi unutmayın.

Don Salieri size yüksek çözünürlüklü dokularını gönderdi

Yazılım hatalarını bir kenara bırakıp Mafia Definitive Edition nasıl görünüyor? Diye sorarsak buna verebileceğim yanıt "Evet, ambalaj kokusu yok ama yeni bir oyun!" şeklinde olurdu. Belki de beni en tatmin eden yönü bu oldu. Orijinal Mafia'da gezdiğimiz, direksiyon salladığımız bütün o sokakları yüksek çözünürlüklü dokular ve iyileştirilmiş birçok efekt ile birlikte dolaşmak keyif verici. Ayrıca araç sürüş dinamikleri ve materyal işlemeleri de gerçekten çok iyi. Metal gerçekten metal gibi, su da gerçekten su gibi çevre ışıklarına ve yansımalara tepki veriyor.

Bu kısımda da ,belki de yalnızca ben yaşadım ancak, bir takım sorunlar var. Hareket bulanıklığından ya da Anti-Aliasing modundan olsa gerek, aracın ön lastikleri sağa ve sola dönerken bir çeşit görüntü bozukluğuna sebep oluyor. Tam olarak ne şekilde tarif edeceğimi bilemediğim bu soruna ait görseli hemen alt tarafa bırakıyorum. Bunun dışında eski model araçlarla şehrin sokaklarını ve tek kelimeyle huzurlu görünen kırsal kesimlerini dolaşmak ve etrafı seyretmek bile başlı başına bir keyif.

Mafia Definitive Edition İnceleme

Arabalar demişken, Mafia Definitive Edition bu konuda tam puan aldı diyebilirim. Bu zorunlu bir durum değil ancak oyunda aracın içinde bir kamera bulunsaydı ve sürerken bu kamerayı kullanabilseydik gerçekten mükemmel olurdu. Mafia II'deki gibi lastiklerin içinde hava olduğunu hissedebiliyorsunuz, aynı zamanda süspansiyonlar da muhteşem çalışıyor. Yağmur ya da toprak gibi lastiğin sürtünmesini etkileyen değişken durumlarda tam da olması gerektiği gibi tepki veriyor. Büyük kısmını arabada geçirdiğimiz oyun için bunun güzel bir artı olduğunu söyleyebilirim.

Bunun dışında hayranların remake sürümünden beklediği bir diğer hususa değinmek istiyorum. Ana karakterimiz Tommy Angelo her şeyden önce bir taksi şoförü. Bu da silahlarla arasının pek iyi olmadığını gösteriyor. Orijinal oyunda dünyaya mafya olarak gelmiş gibi silah kullanılmasının çok eleştirildiğini gören Hangar 13 bu kısımı da güzel ayarlamış. Tommy artık özel kuvvetlerden fırlamış mükemmel silah eğitimi olan askerler gibi atış yapamıyor. Silahlar ziyadesiyle sekiyor ve silah doldurma hızı eskisine göre daha yavaş. Yine de çok büyük bir yavaşlama beklemeyin, zira bir aksiyon oyununda çok yavaş şarjör yenilemek fazlasıyla can sıkıcı olabilirdi.

Mafia Definitive Edition İnceleme

Mafia Definitive Edition sinematikleriyle de tamamen yenilenmiş görünüyor. Baştan kaydedilen bütün sinematikler gerek mimikler, gerekse görsel kalitesiyle zaten harika olan hikayesini çok iyi destekliyor. Gerek diyaloglar sırasında değişen kamera açıları gerekse detay seviyesi sinematikleri çok başarılı kılıyor.

Sarah, üzümlü kekim...

Mafia Definitive Edition İnceleme

Mafia Definitive Edition'da geliştiricilerin de daha önceden belirttiği gibi biricik sevdiceğimiz "Sarah" ekran karşısında daha fazla zaman geçiriyor. Bunu özellikle çok beğendiğimi söylemeliyim. Çünkü Sarah karakterinin oyuna bambaşka bir boyut ve renk kattığını düşünüyorum. Yenilenen grafikleriyle mimiklerini de okuyabildiğiniz karakter bütün o mafya hayatı, haraç toplama ve adam pataklama işlerinden sonra terapi etkisi yaratıyor. Oyunun duygusal yönü de bu sayede biraz daha öne çıkmış oluyor.

Mafia Definitive Edition oynarken farklı arabalar sürmek için onları çalmana gerek yok

Bunun için "Carcyclopedia" diye ayrılmış bir bölüm var. Araba kütüphaneniz diye diyebileceğimiz bu kısımda oyunda karşılaştığınız bütün arabaları görebiliyorsunuz. Bunların teknik özelliklerini görüp, iç ve dış renklerini değiştirerek test sürüşlerine çıkabiliyorsunuz. Taş gibi bir araba sürüş mekaniğine böyle bir seçeneğin eklenmesi de güzel olmuş. Ayrıca serinin diğer remastered oyunlarında hediye olarak verilen iki araç bu oyunda da karşımıza çıkıyor. Hepimizin çok sevdiği Samson Drifter bunlardan biri. Ayrıca karşılaştığınız arabaların büyük bir kısmı da oyundaki garajınıza otomatik olarak ekleniyor.

Mafia Definitive Edition İnceleme

Bununla birlikte oyunda bir de serbest sürüş modu bulunuyor. Hikayenin gidişatına göre haritada ilerlemek, çevreyi tanımak size göre değilse burada gönlünüzün dilediğini yapabiliyorsunuz. "Kendim keşfedeyim her şeyin tadına dört dörtlük varayım" gibi düşünüyorsanız burası sizin için daha uygun olacaktır. Ancak bu kısımda oyunun yazılım hataları daha çok canınızı sıkabilir. Benim deneyimim tam anlamıyla öyle oldu çünkü. Serbest sürüş modunda ağzımın tadıyla aralıksız 1-2 saat geçirmek istiyordum, bu sırada bilgisayarımı birçok kez yeniden başlatmam gerekti.

Uzun lafın kısası

Mafia Definitive Edition, iyi bir remake ama kötü bir yazılım. En azından şu sorunları halledilene kadar... Onların düzeltildiğini varsayarak konuşacak olursak size bu oyunu gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Gerek Mafia serisini yalayıp yutmuş, nostalji yapmak isteyen bir oyuncu olun, gerekse ilk kez seriye başlayacak bir oyuncu olun, sizi bir şekilde yakalamayı başaracaktır. Mümkün olduğunca dolaşın, tadını çıkarın. Ancak anlattığım yazılımsal hatalarla ilgili kumara gireceğinizi de unutmayın. Umarım buna yönelik bir güncelleme yayınlarlar. Ben de sıkı bir takibe alıp güncellemeleri sizlere haberler yoluyla ileteceğim. Bir başka incelemede daha görüşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.

Yorumlar 40
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 06:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.12.2020 09:57
belki biraz sacma bir soru olacak ama oyunda senaryo ilk oyunun senaryosu mu? ilk oyunun aynisini sadece grafikleri gelistirerek mi yaptilar yoksa baska da degisikliker varmi?

3440x1440 cözünürlükte oynama sansimiz varmi yoksa 16:9 mu olmali.
tesekkürler
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 21:52
Evet bende Mafia definitive edition steam den aldım oyunda hiç bir sorun yaşamadım ayarları ultraya çektim hiç kasma donma olmadı i5 7300Hq 4 gb gtx 1050 16 gb Ram dell laptobum var buna rağmen sorun yaşamadım akıcı bir şekilde oynayıp bitirdim :)
MK Okuru
MK Okuru 28.11.2020 22:57
Uydurma aynı sistem (legion y520) bende de var ultrada 35 40 fps alıyorum
MK Okuru
MK Okuru 28.09.2020 21:45
Aynı bilgisayar 30 40 larda seyiren ama benim için yeterli bir fps ve oyun deneyimi ve sende ki gibi sıfır sıkıntı, bu arada bu oyun cyberpunktan bir tık daha yüksek sistem istiyordu bunu oynadıysak demektir ki cb2077 de oynıcaz karşim çak??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 21:21
Ekrandaki herşey kocaman nasil kucultcem bi turlu bulamadim
--------------------
Oyununuzun çözünürlüğü monitörünüzün çözünürlüğüyle aynı mı? Ayarlarda "resolution" olarak geçer.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2020 08:48
Dünyanın en iyi oyunu Mafia'dır. Beğenmeyen gitsin Half - Life oynasın!
MK Okuru
MK Okuru 7.10.2020 10:10
Mafia gelmiş geçmiş en iyi 2. oyundur. 1. sırada tahmin edebileceğin gibi Red Dead Redemption 2 var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
GokhanKocaman54
GokhanKocaman54 1.10.2020 14:27
Sorunsuz bir şekilde bitirdim oyunu. Mafia'nın optimizasyonu çok iyi ya da benim ''PC'' gerçekten çok iyi parçalara sahip. millet ağlıyor donma vs oluyor diye ben kaymak gibi oynadım bitirdim oyunu.

ASRock X470 Master SLI Anakart
Amd Ryzen 7 2700X İşlemci
GSKILL SniperX 16 Gb 3200 DDR4 Ram
Asus Gtx 980 Poseidon Platinum SLI Ekran kartı
Samsung 960 EVO NVMe Ssd Harddisk
---------------------------------------------
Mafia III'te olan bu oyunda da var, aynı motorla geliştirildiğinden. Herkes yaşamıyor ama bu sorunu yaşayanların oyun deneyimleri de bitiyor. Sorunsuz bitirmenize sevindim, ben hala ne denediysem bir türlü çözemedim sorunu. Sistemim önerilenin üstünde olmasına rağmen ayarları en düşüğe çektim, hala yaşıyorum. Sorun sistemde değil, oyunda ne yazık ki.
GokhanKocaman54
GokhanKocaman54 1.10.2020 23:49
Haklı olabilirsiniz. oyunu tam ekran yerine borderless fullscreen da oynayın tam ekran da gerçekten de problemli bir oyun umarım yakın zamanda kurtulursunuz problemlerden.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mafia Definitive Edition İnceleme
İlginizi Çekebilir