MLB The Show 21 inceleme

Samet Basri Taşlı 2.05.2021 - 14:05
MLB The Show 21 inceleme köşemizin yeni konuğu oluyor ve beyzbol spor dalına daha yakından bakmamıza olanak sağlıyor.
Platformlar PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
MLB The Show 21 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Sony Interactive Entertainment - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 70
10 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%82
Artılar + Road to the Show modu
+ Öğrenmesi kolay oynanış stilleri
+ Usta oyuncular için Pinpoint Pitching sistemi
+ Görsellik ve atmosfer
+ Online tarafı sizi paket almaya zorlamıyor
+ Crossplay ve Cross platform özelliği
Eksiler - Önceki nesilde stadyum oluşturamıyoruz
- Ufak frame sorunları
- Bazen görüntü/ses kayması oluyor
- RTTS modunda sadece sesli podcastler var (PS4/Xbox One)

MLB The Show 21, Sony tarafından geliştirilen ve 15 yıllık tarihinde ilk defa Xbox konsollarına da gelen beyzbol oyunu. Peki MLB The Show 21, beyzbolun popüler olmadığı bölgelerde bulunan oyuncuları da kendine çekebilecek kadar iyi bir oyun mu, gelin birlikte cevaplayalım.

Beyzbolun bizim ülkemizde (hatta genel olarak Avrupa bölgesinde de) çok bilinen bir spor olmaması, oyunun fazla bilinmemesine yol açıyor. Fakat beyzbolun popüler olduğu bölgelerde MLB The Show serisi oldukça popüler bir oyun ve sporu başarılı bir şekilde oyuna yansıttığı için bolca övülüyor. Benim kişisel beyzbol tecrübem ise Japonya’da bir maçı izlemeye gitmek ve televizyonda izlediğim çizgi filmler ile sınırlı. Bir de vakti zamanında televizyonda çok yayınlanan “Düşler Tarlası” filmi var, o filmi hala severim.

MLB The Show 21 inceleme

MLB The Show 21 inceleme

MLB The Show 21 beyzbol hayranlarını memnun edebilecek kadar dolu bir içeriğe sahip. Güncel kadrolar, takımların bire bir gerçeklikteki stadyumları, alt lig takımları ve gerçek bir beyzbol maçını aratmayan harika atmosfer. Sunumuyla, müzikleriyle ve başarılı görsel özellikleri ile bir oyunu değil de gerçek bir maçı izliyormuş gibi hissediyoruz. Serinin uzun süreli takipçileri gelişmelerin az olduğunu söylese de, seriye yeni giren Xbox kullanıcıları ya da benim gibi ilk defa oynayan Playstation oyuncuları için her şey çok güzel.

MLB The Show 21 çeşitli modlara sahip. Bunlardan ilki, kendi oyuncunuzu oluşturup profesyonellik yolunda ilerlediğiniz “Road to the Show” modu. Karakterinizi oluşturduktan sonra istediğiniz bir pozisyonda oynamaya başlamak gibi bir seçenek yok. Oyun içerisinde gerçekleştirilen sohbetlerde bazı sorular soruluyor ve karakterinize uygun seçimler yapılıyor. Normalde bu tür modlar küçük takımlardan başlayıp bir takımın dikkatini çekmek ve seçilmek için çabalamak gerekir ama The Show 21 ile doğrudan istediğiniz takıma geçmek mümkün. Tabi rastgele bir takıma seçilme şansı da var. Serinin daha önceki oyunlarında olmayan, hem atıcı hem de atıcı olmayan pozisyonlarda oynama özelliği de The Show 21 içerisinde bulunuyor.

Karakterimiz için 3 farklı “Archetype” seçebiliyor ve çeşitli karakterinizi güçlendirecek “Perk” seçimleri de yapabiliyorsunuz. Ayrıca karakterin ekipmanları üzerinde de özelleştirme yapmanız mümkün. Tüm bu özellikler ile tek bir oyuncuyu her maçta farklı pozisyonlarda oynayabilen ve farklı ekipmanlar kullanan özel bir oyuncu haline getirebiliyorsunuz. Ayrıca oluşturduğunuz karakteri Diamond Dynasty moduna taşımak da mümkün.

MLB The Show 21 inceleme

Hikaye ilerleyişi maç öncesi ve sonrasında yapılan röportajların yanı sıra podcast programları ile gerçekleştiriliyor. Bu podcastler konusunda takıldığım nokta ise Playstation 4 ve Xbox One konsollarında radyo programı şeklinde, yalnızca sesli olarak dinleyebilmemiz. Yeni nesil konsollar olan Xbox Series S/X ve Playstation 5 sürümünde ise video olarak izliyoruz. İlginç bir tercih. 

Oyunun çevrimiçi mücadeleci modu olan Diamond Dynasty ise zaten sevilen ve düzgün çalışan bir mod olduğundan, bu yıl çok büyük güncellemeler getirilmemiş. Fifa Ultimate Team (FUT) ve NBA 2K My Team mantığında çalışan Diamond Dynasty, paketler satın alıp içinden çıkan kartlar ile takımınızı kurmanızı sağlıyor. Diğer oyunların aksine MLB The Show 21’de kadrolar uzun süre güçlü kalabiliyor ve geliştirme özelliği de bulunduğundan, para harcamadan da mücadelenin bir parçası olmak mümkün. 

Diğer iki moddan ilki olan Franchise, bir sezon boyunca gerçekleşen 162 maçı oynayabilmenize fırsat tanıyor. March to October ise maçların en önemli anlarında kontrolü size verip, geri kalan olayların kendiliğinden gerçekleştiği bir oyun modu. 

MLB The Show 21 inceleme

Gerçek Bir Beyzbol Maçı Atmosferi

MLB The Show 21 oynanış olarak hem seriye yeni başlayanlara hem de tecrübeli oyunculara hitap edecek şekilde hazırlanmış. Casual, Simulation ve Competitive zorluk seviyeleri bulunan oyun, maç içerisindeki performansınıza göre zorluğu yükseltip alçaltan “Dynamic Difficulty” seçeneğine de sahip. Oyuna yeni başlayan bir oyuncu için Casual en ideal seçenek, çevrimiçi mücadeleler ise Competitive zorlukta gerçekleşiyor. Eğer diğer oyuncular ile oynamak istiyorsanız kendinizi hazırlamanızı öneririm.

Oyun içinde topu atma ve vurma kısımlarında birkaç farklı seçeneğiniz var. Acemi oyuncuların bile rahatlıkla atış / vuruş yapabilmesini sağlayan modların yanı sıra, bu yıl eklenen Pinpoint Pitching sistemi ile tecrübeli oyuncuları sevindiriyor The Show 21. Bu sistem sayesinde topun tam istediğiniz gibi hareket etmesini sağlayabilir ya da benim gibi acemi bir oyuncuysanız oyundan atılabilirsiniz. 

Oyuna bu yıl eklenen en önemli özelliklerden biri ise Stadium Creator olmuş. Kendi hayalinizdeki stadyumu oluşturmanızı sağlayan Stadium Creator ile oldukça ayrıntılı bir stadyum yapmak mümkün. Oyunun Playstation 4 sürümünü inceliyoruz ama sırf merakımdan Xbox Series S üzerinden indirip stadyum oluşturmayı da biraz kurcaladım. Saha üzerindeki topraktan duvar kaplamalarına, kalelerin yerleşimine kadar her şeyi siz ayarlıyorsunuz. Bu stadyumları diğer oyuncular ile paylaşıp, onların yaptığı stadyumları indirmek de mümkün. Özelliğin yalnızca yeni nesilde olması, içerdiği detay seviyesinin fazla olması yüzünden olabilir. 

MLB The Show 21 inceleme

Oyun görsel olarak çok iyi bir iş çıkarıyor. Yeni nesil sürüm ile Playstation 4 / Xbox One sürümleri arasındaki farklar aşırı yüksek değil ve dikkatsiz bir izleyici görüntülere bakınca gerçek bir beyzbol maçı izlediğinizi düşünebilir. Oyuncuların animasyonları çok gerçekçi. Performans açısından Playstation 4 gayet iyi bir iş çıkarıyor. Birkaç küçük noktada frame düşüşleri yaşansa da oyunu sorunsuz bir şekilde oynamak mümkün.

Oyun sesler açısından oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Maç atmosferini güzel bir şekilde yaşatıyor. En çok dikkatimi çeken şikayet, normalde serinin sevilen bir özelliği olan Sound of the Show özelliğinin yalnızca Playstation 4 sürümünde bulunuyor olması oldu. Oyuncunuzun belli anlarında çalan müziği özelleştirmenizi sağlayan özellik hem yeni nesil sürümlerde hem de Xbox One konsolunda kaldırılmış. 

Sonuç

MLB The Show 21, ülkemizde çok bilinmeyen, doğal olarak fazla önemsenmeyen bir spor oyunu. Beyzboldan hiç anlamayan birisi olarak oyun başında geçirdiğim saatlerden keyif almadım dersem yalan olur. Zamanla zorluğu arttırıp, oyunun otomatik yaptığı bazı hareketleri kendim yapmaya başladıkça oyundan aldığım keyif de artmaya başladı. Ama bu spordan hiç anlamayan birisi, yalnızca oyun içindeki eğitimleri yaparak oyuna adapte olamayabilir. (Ben internetten bazı şeyleri araştırana kadar oynadığım maçlarda ne olduğunu hiç anlamadım mesela)

MLB The Show 21 inceleme

Beyzbol seven oyuncular için, piyasada bulunabilecek en iyi beyzbol oyunu MLB The Show 21 diyebilirim. Özelleştirme açısından çok fazla seçenek sunuyor, atmosferi yaşatıyor, oynanışı her türden oyuncuya hitap ediyor.  Üstelik hem crossplay hem de cross progress sistemini destekliyor. Farklı nesillerden konsollar birbiriyle mücadele edebildiği gibi, Playstation 4’te gerçekleştirdiğiniz ilerlemeyi yeni nesil Xbox konsolunuzda sürdürme şansınız da bulunuyor. 

Beyzbol seven ve bir spor oyunu alıp 1 yıl boyunca onu oynamak isteyen oyunculara MLB The Show 21’i gönül rahatlığı ile önerebilirim. Fakat spor oyunlarıyla ya da beyzbol ile aranız yoksa bu oyun size göre değil. Playstation 4 sürümü 459 TL iken Playstation 5 sürümü fiyatı 539 TL  olarak belirlenmiş. Xbox kullanıcıları ise bu açıdan daha şanslı. Xbox tarafında da aynı fiyat etiketlerine sahip olan oyunu Xbox Gamepass kullanıcılarına ilk günden ücretsiz olarak oynayabiliyor. Eğer oyun hakkında bir fikriniz yoksa, Xbox konsoluna indirip bir şans verebilirsiniz. 

Geçtiğimiz yıl incelediğim PGA Tour 2K21, hiç ilgimin olmadığı bir spor oyununda bile uzun ve keyifli saatler geçirmemi sağlamıştı. İnceleme sonrasında bile zaman zaman açıp oyunu oynamaya devam etmiştim. MLB The Show 2021 en acemi oyuncunun bile bir şekilde oynanışı kavrayıp oynayabilmesine imkan sunduğu halde beni tamamen içine çekmeyi bir türlü başaramadı. Zamanında elime sopa alıp gelen tenis topuna vurarak beyzbol oynadığımı düşünürdüm ama aslında bu spora hiç ilgim olmadığı için olabilir. Deneme fırsatınız varsa bir göz atın ama beyzbola ilginiz yoksa vereceğiniz paranın karşılığını almanız çok zor. Beyzbol ile az ilgilenen biri olarak oyuna puanım belli, eğer gerçekten beyzbol seven bir oyuncuysanız 10 puan daha ekleyebilirsiniz. 

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 02:15
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2021 00:38
Aga şu Amerikalıların bu tarz oyunları ne kadar sıkıcı ve aptalca.. Bir de Amerikan futbolu dedikleri saçmalık var. XSX de bedava ama indirip oynamaya lüzum görmüyorum bu oyunu.

Şu saçmalıklara zaman ayıracaklarına, sağlam bol seçenekli bir " Sokak Futbolu " yapsalar var ya off..
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2021 12:47
MK Okuru
3.05.2021 10:53

Aslında haklısın. Ön yargılı davrandım biraz. Ne bileyim hiç sarmadı bu güne kadar.
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2021 10:53
Sıkıcı kime göre neye göre ? Ben keyif alıyorum beyzbol oyunundan . Amerikan futbolu oyunu da biraz fazla varyasyona sahip olduğu için farklı geliyor, elbette yine hitap ettiği kesim vardır. Beyzbol oyununuda oynamadan yorum yapmamanızı tavsiye ederim. Oynayınca gayet keyifli olduğunu anlayabilirsin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MLB The Show 21 inceleme
İlginizi Çekebilir