Neden AdBlock'u engelliyoruz?

Murat Oktay 14.12.2015 - 11:18
AdBlock kullanıcılarına mesajımız var
Yazacaklarımı dikkatlice okumanızı rica ediyorum.

Geçtiğimiz hafta radikal bir karar alarak AdBlock kullanıcılarının sitemize girişini engelledik. Elbette çok yapmak istediğimiz bir hareket değildi ama mecburiyetten bunu gerçekleştirdik. Kiminiz çok büyük tepki gösterdi, kiminiz ise bu kararımızı destekledi. Çeşitli forumlarda, sitelerde başlıklar açıldı. Elbette bunların hiçbirine en ufak bir laf söyleyemeyiz. Ancak AdBlock kullanımını neden engellediğimize dair bir açıklama yapmayı da gerekli buluyorum.

Burada hiçbir şekilde polemiğe girmek, Türkiye’nin koşulları şundan bundan vs bahsetmek istemiyorum, zira konu uzar da uzar. Sadece bizim bu kararı almamızdaki sebebi açıklayacağım.

Yaklaşık iki yıldır çok ciddi bir şekilde gelir kaybı yaşıyoruz. Site ziyaretçilerimiz artsa da bunu gelire dönüştüremiyoruz. Bunun sonucu sizlerin yakından takip ettiğiniz değerli dostlarımız ile yollarımızı ayırmak zorunda kalıyoruz. Neden mi? Çünkü aldığıımız reklamları gösteremiyor, verdiğimiz raporların çok çok altında kalıyoruz. Sonucunda da aldığımız reklamların bütçeleri kesiliyor -ki oldukça yüksek bir bölümü- hem de itibar kaybediyoruz. Bunun karşılığında klik alabilmek için, çeşitli sitelerin yaptığı gibi “öyle birşey yaptı” başlığı ile haberler de girmiyoruz. Başladığımızda nasıl bir yayınsak yine aynı yaklaşımla devam etmeye çalşııyoruz.

Merlin’in Kazanı, diğer oyun yayınlarından uzak ara önde olsa da bunu gerçekleştirebilmek için yaptığımız yatırımın karşılığını alamadığımız gibi sürekli olarak da zarar ediyoruz. Bahsettiğim zarar hani öyle böyle değil. Böylesine büyük bir yayının işletilebilmesi için gereken kazancın yanına bile yaklaşamıyoruz. Ama ne yazık ki bu durumu bilmeyen dostlarımız “Paraya para demiyorsunuz”, “Hepiniz jiplerle dolaşıyorsunuz” gibi gerçeklikten çok uzak yaklaşımlarla orada-burada mesajlar atıyorsunuz. Elbette sizlerin atacağı mesajlara müdahale etmeye çalışmak gibi bir düşüncemiz olmadı/olamaz. Ancak gerçekliği yansıtmayan bu yazılar, bizim 20 senedir, hiçbir ziyaretçimizden en ufak bir beklentimiz olmadan verdiğimiz hizmete zararın en büyüğünü verdi.

Önce tüm ziyaretçilerimizi elimizden geldiğince uygun bir dille uyardık. Ancak %70’lere ulaşan AdBlock kullanımı iyiden iyiye bizi zorlamaya başlayınca, mecburen elimizden geldiğince bu kişileri engellemek zorunda kaldık. Şimdi içinizde “Hahahah, bana engel koyamadınız ki” diyenleri duyuyorum. Olsun be arkadaşım. Sen, bizi anlayamayacak kadar zihnini kapadıysan, zaten hangi sıfatı sana yakıştırabileceğimizi biliyoruz. Muhtemelen buraya kadar bile okumamışsındır. Ancak okumaya devam eden dostlarımızın da bize hak vereceğine tüm kalbimle inanıyorum.

AdBlock kullanımı bize sadece gösterim kaybettirmiyor. Aynı zamanda ülkemizin içinde bulunduğu durumdan kaynaklı mecburen kullandığımız adSense reklamlarından elde ettiğimiz geliri de engelliyor. Sitemizi, birçoğunuzun yakından takip ettiği, editöryel kadromuzun da ev geçindirmek, çocuk okutmak, hatta karnını doyurmak zorunda olduğunu biliyorsunuz. Ne yazık ki şu günün koşullarında bunu gerçekleştirebilmemiz için bize sizlerin desteği gerekiyor.

Sadece biz değil, diğer tüm yayınların bu kullanımdan büyük zararlar görüyor. Diğer ülkelerde iki yıllık bir yayının sahibi ve çalışanları, kendine ev, araba vs birçok şey satın alabilirken bizler (yayınlar) günü bile kurtarmakta zorlanıyoruz. Bunun sonucu olarak, bizlerden talep ettiğiniz birçok şeyi de gerçekleştiremiyoruz.

Tüm bu yazdıklarım size demagoji olarak de gelebilir ancak işin gerçeği ne yazık ki bu. Kısa vadede AdBlock kullanımını durdurmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Aksine bu önlemleri olabildiğince artıracağız. Elbette isteyen insan için bunun bir engel teşkil etmeyeceği ortada. Her zaman çözüm bulunabilir. Ancak bunun bize değil, size daha çok zararı olacağı ortada. Günün sonunda keyifli içerik üretebilmemiz için bizlerin kazanması gerekiyor. Sitemizin kazanmaya hak ettiğine inanıyorsanız zaten reklamları engellemeyi durdurursunuz. Ancak inanmıyorsanız da lütfen sitemize AdBlock ile girerek bize zarar vermeyin. Bundan ne siz kaybedersiniz ne de biz.

Merlin’in Kazanı, editör ve takipçileri ile çok büyük bir topluluktur. Bu sıkıntıları da birlikte sizlerin anlayışı ve desteği ile aşacağımızdan eminim.
Yorumlar 122
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 23:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.12.2020 15:17
Reklam seyretmek istemiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.02.2020 05:50
arka fonttaki reklamı bile engelledim ne dion sen xD af yok ASDasfSADSFASD
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.01.2019 21:41
Reklamsız bir site istiyorum reklam seyretmek zorunda deyilim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2016 14:38
Ben reklam engelleyici kullanmadığım halde adblock u durdurun diyor. Öğeyi denetleden bir ton uğraşıyorum. :(
Kalan Karakter: 300 Gönder
warehouseman
warehouseman 20.02.2016 15:27
Siteye üye olmadan giriş ve yorum yasaklansın,kalite artsın.Yıllardır takip ediyorum sitenizi,ama biz takipçilerinizinde söylediklerini dikkate alın.Yorumlarda MK Okuru ibaresini görmek istemiyoruz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Neden AdBlock'u engelliyoruz?
İlginizi Çekebilir