PES 2013 (Demo İnceleme)

Furkan İlbay 26.07.2012 - 15:41
13, 12'den büyük değil miydi?
Evet, an itibari ile çıkan PES2013 demosunu kaptığım gibi yükledim. Ne de olsa Konami bizlere PES2012'den daha kaliteli ve daha oynanabilir bir PES yapmak istediğini söylüyordu FIFA mağlubiyeti sebebiyle. Ama gelin görün ki Konami isteneni verebilecek bir PES yapamamış, tabii bu hala demo sürüm,girerken de yazıyor "nihai ürünü yansıtmaz".

Yok arkadaş, menüler değişik
Gerçekten de öyle, menüler hakikaten PES 2012'den değişik. Açıkçası Konami PES 12'nin demosunu transferleri yapılmış bir şekilde önümüze koysaydı anlamazdık herhalde bunun bir önceki oyun olduğunu. Çünkü oyunda menüler dışında her şey PES 12'nin aynısı.

PES 12'deki gibi Türkçe dil desteği barındıran demoya giriş yaptığımızda bizi Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo karşılıyor. Hemen bir tuşa basıyor ve PES menüleriyle karşılaşıyoruz. Demo sürüm olduğundan sadece "Gösteri maçı", "Brezilya kupası", ve "Seçenekler" sekmeleri yer alıyor.

PES 2013 (Demo İnceleme)
Eğer siz de hemen maç yapmak isterseniz karşınızda sadece dört milli takım göreceksiniz: İtalya, Almanya, Portekiz ve İngiltere. Takım seçme menüsü de değiştirilmiş PES 12'ye oranla fakat özelliklerin hiçbirinde değişiklik yok. Burada söyleyebileceğim tek şey forma seçim şekli biraz da olsa kolaylaştırılmış. Formalar bizler için numaralandırılmış biz de numaraya göre forma seçmiş oluyoruz. Akabinde yapacağımız oyuncu değişiklikleri de PES 12 ile tıpatıp aynı. Ama taktiksel olarak bir değişiklik bulunuyor ki o da Konami'nin PES serisine PES 2013 ile eklediği bir özellik "elle (manuel) şut ve pas" özelliği. Bu özelliklerin de taktiği yapıldıysa artık maça başlıyoruz.

Düdük çaldı ve maç başladı!
Ve ilk düdükle başlayan maçın ardından kafalara gelen şey yine aynı: “Abi, PES 2012 bu!”

Oyunun grafikleri PES 2012 ile çok fazla benzerlik gösterse de Konami'ye haksızlık etmeyelim,  biraz ekleme yapmışlar. Grafikler biraz daha yumuşatılmış, biraz daha FIFA havası katılmış sanki. Grafikleri bitirince hemen oynanışa geliyorsunuz ki belki de bir yaş büyük ağabeyinden demosunda en fazla fark ettiren şey, geliştirilmiş oynanış dinamikleri. Oynadığım maçlarda PES 2012'deki gibi adamların saçma saçma yerlerden, imkansız denecek pas attıklarını göremedim, aksine PES 2013'ün daha oturmuş bir yapısı vardı.

Belki bunda 2012'ye oranla geliştirilmiş olan yapay zekanın da rolü büyüktü. Yapay zeka demişken ikili mücadelelerdeki gelişmenin de hakkını vermek gerek. En az gerçeği kadar çetin geçiyor omuz omuza mücadeleler. Biri ittiriyor, tam düşecek gibi olurken kalkıyorsunuz siz onu düşürüyorsunuz, yani gayet güzel. Demo sürüm olduğu için pek fazla ikili mücadele animasyonu görmesem de iyi olacağını söyleyebilirim. Yalnız taraftarlardan yine hayır yok bilginize

PES 2013 (Demo İnceleme)


Son sözler

Aslında bana kalırsa 2006 yılından beri değişmeyen tipik bir PES daha göreceğiz. Ufak değişimlerle Konami gene göz boyamaya çalışıyor. Ama PES'in yeri kalplerimizde ayrıdır onu da belirtelim. Bugün bir PS3 kafeye gidildiğinde direk hangi oyun sorulur? Hangi oyun arkadaşlarla toplanıp oynanır? Tabii bu sorular FIFA'nın kendini çok geliştirdiği gerçeğini değiştirmiyor ama bize PES'in 2006 ve öncesindeki başarılı dönemine dönmesi için umut veriyor...
Yorumlar 171
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 23:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
PES 2013 (Demo İnceleme)
İlginizi Çekebilir