Resident Evil Nemesis Kimdir?

Emir Özdemir 31.08.2023 - 13:56
Resident Evil serisi, korku oyunu sevenlerin uğrak noktalarından biri olmaya devam ediyor. Bu makalemizde "Nemesis Kimdir?" sorusuna cevap vereceğiz.

Capcom, popüler serilerinden birisi olan Resident Evil’ın üçüncü oyununu çıkardığında, kapak fotoğrafında korkunç bir yaratığı görmüştük. Adı Nemesis’di! Literatürde intikam, adalet, denge ve hak edilen ceza gibi anlamlara geliyordu. Ancak bu yazının konusu Resident Evil için tek bir karşılığı var; Biyolojik Silah! Bu içeriğimizde Resident Evil oyunlarında yer alan Nemesis Kimdir? sorusuna cevap vereceğiz.

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 1

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Resident Evil Oyunlarındaki Nemesis Kimdir?

Onu ilk gördüğümüzde yıl 1999’du. Kafasının tam ortasından gelen ve sağ gözünü kapatan bir dikişe sahipti. Neredeyse yüzünün tamamı deforme olmuşcasına dudakları eksik, kan rengi damaklarıyla tehdit eden sivri dişlerini gösteriyordu. Nemesis’in oyun sektöründeki ilk görünümü bu şekildeydi. Yıllar yılı süregelen devam oyunlarında, remake’lerde hatta beyaz perdedeki tasarımı az da olsa değişti.

Mesela bu 2007 yılında piyasaya sürülen Resident Evil The Umbrella Chronicles oyunundaki Nemesis!

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 2

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Bu da 2011 yılında çıkan Ultimate Marvel VS Capcom 3 oyunundaki Nemesis. Gördüğünüz gibi elinde bazukası ile yargı dağıtıyor. 

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 3

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Tasarım olarak çoğunlukla pek bir fark olmasa da Nemesis ile ilgili asıl mesele kendisinin seri içerisindeki ağırlığı üzerine. Zira sinema sektöründeki Nemesis'e baktığımızda bu defa karate yaptığını dahi görebiliyoruz**

Peki bu 2 metreyi aşan boyuyla ve ağzından sadece tek bir kelimenin çıktığını duyduğumuz devasa yaratık, Nemesis Kimdir? Gelin biraz yakından bakalım..

Bu yazıda Resident Evil serisi ile ilgili genel anlamda SPOILER içeren bilgiler vardır.

Raccoon Şehri Olaylarından Önce

Hiç şüphesiz Resident Evil denildi mi akıllara gelen ilk şeylerden birisi de, seri içerisinde gördüğümüz virüs türleri. 

En bilinenleriyle;

  • Tyrant.. yani T Virüsü
  • Golgotha.. yani G Virüsü,
  • Chrysalid.. yani C virüsü
  • T Veronica Virüsü
  • Uroborus vesaire bahsi geçen virüs türlerine örnektir.

Fakat böylesine farklı türleri olmasına rağmen aslında bütün virüsler tek bir atadan gelir. Nitekim bu virüsün adı da zaten Ata virüsüdür. Progenitor!

Batı Afrika’nın en ücra yerinde keşfedilen bu virüs, Umbrella adlı bir ilaç şirketinin çatısı altında ve tırnak içerisinde elbette kapalı kapılar ardında yıllar yılı geliştirilmeye başlar. Virüsün böylesine uzun yıllar boyunca kullanılma sebebi pek tabii insanların iyiliği için değildir. 

Umbrella şirketinin nihai amacı, virüs üzerinde yaptığı korkunç deneylerin sonucunda insanüstü bir güce sahip zeki canavarlar ya da başka bir deyişle savaş makineleri tasarlamaktır. Hatta bir nevi biyolojik silahlar olarak sınıflandırabiliriz. 

Kendi yaptıkları biyolojik silahları, uluslararası pazarlarda satışa koymak ve en kısa yoldan zengin olmak isterler. Nitekim bu uğraşlarında sonuca ulaşmaları uzun sürmez. Savaşlar başlatıp savaşlar bitirebilen, devletleri yıkabilen, hükümetleri devirebilen bir güçleri vardır artık. Çünkü kurşunların yerini laboratuvar ortamlarında geliştirilen virüsler almıştır!

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 4

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Bu gibi hassas mefhumlar üzerinde her türlü araştırma yapmaktan çekinmeyen Umbrella şirketi, en nihayetinde bu zamana kadar uyguladığı korkunç işlerin bedelini de ödeyecektir. İlk olarak Resident Evil Zero oyununda gördüğümüz Arklay dağlarındaki Umbrella tesislerinde gerçekleşen olaylar boy gösterir. Yaşananların en yakın şahidi, içerisinde Rebecca Chambers'ın da olduğu Bravo takımıdır. İkinci olayların patlak verdiği yer ise, Umbrella'nın kurucu ortaklarından birisi olan Oswald Spence'a ait, Spencer malikanesidir. Buradaki ekip bir türlü haber alınamayan Bravo takımını aramak üzere gelen, içerisinde Chris Redfield, Albert Wesker, Jill Valentine ve Brad Vickers'ın olduğu Alfa takımıdır.

Her iki takım da Raccoon Polis Departmanı’nın bir parçası olan S.T.A.R.S grubuna aittir. S.T.A.R.S grubu, Raccoon polis departmanından bağımsız olarak çalışabilen, elit askerlerin olduğu özel bir bölümdür. Yani bu insanların her biri, bir noktada S.T.A.R.S üyesidir. 

Velhasıl Umbrella şirketi, sorumluluk kendilerine ait olsun veya olmasın kabaca bir tabir ile işleri batırmıştır. Üstelik tüm bu yaşananlar, devamında olacakların sadece küçük bir parçasıdır. Çünkü T virüsü artık durdurulamayacak bir boyuta ulaşmış, Raccoon şehrinde büyük bir salgın başlatmıştır. Daha da ötesi, bütün bu olanlarda Umbrella'nın parmağı olduğunu bilen birkaç S.T.A.R.S üyesi söz konusudur. Bunlar Alfa takımında yer alan Jill Valentine ve Brad Vickers'dır. Umbrella, ne pahasına olursa olsun bu iki ismi acilen susturmalıdır. 

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 5

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Orjinal Resident Evil 3 Nemesis (1999)

İşte Nemesis'in oyun boyunca Jill Valentine'ı kovalaması ve asla durmaması bu yüzdendir. Orjinal Resident Evil 3 oyununda hikaye başlamadan evvel, az önce anlattığım konular hakkında kısa bir açıklama yapılır. Ardından büyük bir patlamayla kızımız kendisini gösterir ve hikaye başlar. Bu oyunda Nemesis'i görene kadar az da olsa bir zaman geçer. Hatta kendisiyle karşılaşana kadar merak duygusu ayyuka çıkar.

Çünkü öncesinde Brad Vickers'ın çok fazla korktuğunu ve durmadan kaçtığını görürüz. Ne oluyor demeye kalmadan da Raccoon polis departmanı ya da kısaltılmış haliyle R.P.D binasına gireriz. En nihayetinde Nemesis kendisini gösterir…

Resident Evil 3 Remake Nemesis (2020)

2020 yılında yeniden oyun severlerle buluşan Resident Evil 3 Remake oyununda ise, hikaye başlar başlamaz gösterir kendisini Nemesis abimiz. Tabii başlarda yüzünü göremeyiz. Adeta tüm vücudunu kaplayan bir naylon söz konusudur. 

(bu bir şaka değil, kostümü çöp poşetiyle sarılmış gibi duruyor)

99 yılındaki orjinal oyunda olduğu gibi herhangi bir gizem durumu ya da bir beklenti hali de yoktur. Brad Vickers'ı görmek yerine kendisiyle yapılan bir telefon görüşmesi anında, aniden ortaya çıkar ve yine neredeyse finale kadar süren bir savaş boy gösterir. Öte yandan Brad'i öldüren de Nemesis değildir.  Brad'in ölümü Jill için yaptığı fedakarlık yüzünden, enfekte olması yüzündendir.

Hatta Brad demişken şunu da açıklayım; Resident Evil 3 oyununda ikinci oyuna bir gönderme vardır. Oyunun bir bölümünde Carlos Oliveira, Raccoon polis departmanına gider. Burada Brad'in enfekte olduğunu ve bir önceki oyundan tanıdığımız Marvin'i ısırdığını görürüz. 

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 6

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Tıpkı orjinal oyunda olduğu gibi Remake versiyon Nemesis'de hikayenin bitimine kadar Jill'ı kovalar. Fakat orjinal oyundaki form değişiklikleri sadece yüzeysel boyuttayken, Remake versiyonda ise zirveyi temsil eder. Karakterin dört ayak üstünde durduğunu, duvardan duvara atladığını dahi görebiliriz.

Aslına bakarsanız bu durum Nemesis'in ağırlığı ve aniden ortaya çıkabilmesi yüzünden oyuncuyu paranoyak bir hale getirmesi gibi konulardan öte, işin içerisine daha çok aksiyon ekler. Halbuki bu oyunu çekirdekten oynayan biri olarak konuşmak gerekirse, Nemesis'e ayıp etmişler demeden geçemeyeceğim. 

Nemesis' mi.. eğitimli çoban köpeği mi.. belli değil!

Nemesis'in Güçleri

Peki böylesine inatçı ve adeta yok etmeye programlı bir savaş robotu niteliğindeki bu yaratığın güçleri neler?

Mesela bir önceki oyunun bosslarından birisi olan Mr.X i alt edebilir mi?

Herhangi ekstrem bir durum olmadığı takdirde argo bir tabir ile diyebilirim ki;

Nemesis kesinlikle tek atar sevgili arkadaşlar. Çünkü Nemesis'in, Mr.X ile arasında epeyce bir fark bulunur.

Bunların en başında Nemesis'in insan düzeyinde zeka ve rasyonel düşünebilme yeteneği gibi sebepler bulunur. Mesela silah kullanabilmesi bu konuya verilebilecek en güzel örneklerden birisidir. Özellikle Remake versiyonda bazuka hatta alev makinesi dahi kullanmışlığı vardır.

Dayanıklılık olarak baktığımızda ise Resident Evil 3 Remake'den şöyle bir sahneyi örnek olarak gösterilebiliriz. Oyunun en başında Carlos'un attığı bir roket atar mermisi Nemesis'i yere serer, fakat öldürmez. Resident Evil 2’de benzeri bir silah Mr.X'e atıldığında ortadan ikiye bölünmüştür. Sonra Nemesis'in sürekli olarak bir mutasyon geçirmesi durumu, özellikle hasar aldıkça daha da güçlü bir şekilde mutasyona uğraması yine örnek olarak verilebilir.

Nemesis, öncesinde T virüsünün çok güçlü bir varyantı ile enfekte edilmiş, sonrasında ise her türlü spesifik emirleri yerine getirecek bir silah olarak tasarlanmıştır. Vücudundaki şey kendisinin bütün sinir sistemini kontrol eden ikinci bir beyin görevi görür. Umbrella'nın tasarladığı diğer biyolojik silahlara göre Nemesis uzaktan yönetilebilir, Umbrella için görüntü dahi alabilir. Oysa Mr.X'de dahil bahsi geçen biyolojik silahların bir çoğunda bu gibi özellikler söz konusu değildir.

Resident Evil Nemesis Gerçekte Kim?

Popüler kültürde sonradan mutasyona uğrayan çoğu karakterin, geçmişinde sıradan bir insan olması gibi klişeler vardır bilirsiniz. Yani bu katil maskelerinin ardında masum insanların suretleri yatar.

Resident Evil için bu konuya ikinci oyunun diğer bosslarından birisi olan ‘G’ adlı yaratığı verebiliriz. Karakter aslında William Birkin adında bir bilim insanıdır. Masumluk meselesi, Birkin için söz konusu olmasa da sonuç olarak bir zamanlar o da bir insandır. Ancak videomuzun konusu Nemesis'e geldiğimiz ise karakterin arka planı ile ilgili pek bir bilgi bulunmaz.. ya da en azından oyunlarda bulunmaz demek daha doğru çünkü Resident Evil filmlerinde Nemesis için kısmen de olsa bir arkaplan mevcut!

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 7

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Resident Evil: Apocalypse filmine göre Nemesis, Matt Addison adında bir adamdır. Bir licker tarafından enfekte edilmiş ve hızlıca Nemesis programına alınmıştır. Sonrasında ise filmin başrolü Alice ile beraber kıyasıya bir mücadele içerisine girmiştir. Pek ilginizi çeker mi bilmiyorum ama bu filmde Nemesis karakterini Matthew G. Taylor canlandırmıştır diyelim ve yavaşça yazımızı bitirelim. 

Final

Her ne kadar üçüncü oyunda öldüğünü görsekte, Nemesis için oyun dünyasında oldukça popüler bir karakterdir demek sanırım yanlış bir tanımlama olmaz. Nitekim serinin devam oyunlarında kendisini bir kaç kez göstermiş hatta farklı yapımlarda bir nevi misafir karakter olmuştur. 

Yazının başında gösterdiğim Marvel vs. Capcom ve Dead by Daylight gibi oyunlarda oynanabilir bir karakter olması bu konuya örnektir.

Yunan mitolojisinde intikam ve ilahi ceza gibi anlamlara gelen Nemesis'in hikayesini okudunuz sevgili arkadaşlar. Umarım beğenmişsinizdir. Bir sonraki Resident Evil Boss'u yazısının hangi karakter hakkında olmasını istersiniz, yorumlarda belirtebilirsiniz.

STAAAAAARRRRSSSS!!

Resident Evil Nemesis Kimdir? - 8

Resident Evil Nemesis Kimdir?

Kaynakça;

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2024 20:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
burak_55
burak_55 4.09.2023 00:33
Gamecube için ilk Resident Evil Remake duyurulduktan sonra yıllarca Resident Evil 3 Remake Hayali kurdum. Res2 Remake derken heyecanım dahada artmıştı. Sonunda Res3 Remake duyurusu gelmişti, fakat gerek Nemesisin eski nemesisi aratması, gerek oyunu kırpıp kısaltmaları bende hayal kırıklığı yarattı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Combot
Combot 2.09.2023 15:52
Güzel yazı Edit'te şahane beni çocukluk yıllarıma götürdü, bizde defalarca bitirdik, psxcenter.cjb.net forumlarında bıçakla nemesis'i kim öldürdü diye birbirimizle yarışırdık, Remake konusunda çok büyük hayal kırıklığına uğradım, ben aynı oyunu günümüz grafikleriyle oynamak istiyordum ama olmadı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2023 13:02
Emir Özdemir beyefendi böyle bir video yaptığınız için teşekkür ederim ben bilmiyordum öğrenmiş oldum bu tür videoların devamı da gelir umarım emeğinize sağlık
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2023 12:41
şu güzelim oyunu remake ile mahvettiler keşke resident evil 2 deki gibi güzel bir remastered yapsalardı..!
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 1.09.2023 20:34
Yo sistem yo
Kalan Karakter: 300 Gönder
Resident Evil Nemesis Kimdir?
İlginizi Çekebilir