Resident Evil tarihi, tüm oyunları ve gelişimi

İnanç Başarır 10.03.2021 - 15:31
Dosya konumuzda, Capcom imzalı ve Survival Horror türünün en önemli örneklerinden biri olan Resident Evil tarihi ve oyunlarına bakıyoruz.

Dosya konumuz Capcom firmasının işçiliğinden çıkan ve Survival Horror türünün en önemli örneklerinden olan Resident Evil serisi. Elbette, Resident Evil tarihi kolay bir konu değil. Onlarca oyun, film ve diğer içerikler göz önüne alındığında çok zorlu bir içerik olacağından eminim. Yine de Resident Evil Village’in piyasa çıkmasına az bir süre kalmışken, oyun dünyasının en kalabalık ve başarı durumu en inişli çıkışlı olan serisinin tarihine beraber göz atalım dedik.

Resident Evil tarihi ve bilinmeyen yönleri

Resident Evil (1996) (PC, PS, SEGA SATURN)

Resident Evil tarihi anlatılırken, seriyi başlatan yapımın yani Resident Evil'ın, 1996 yılında, PS, Windows, Sega Saturn için piyasaya çıktığını bilmek lazım. Oyunun konusundan bahsedecek olursak, S.T.A.R.S. olarak bilinen seçkin bir birliğin üyesi olan Chris Redfield ve Jill Valentine, diğer ekip üyelerinin ortadan kaybolmasının ardından, onları aramak için gittikleri Raccon City’in yakınlarındaki bir malikanede mahsur kalırlar. Malikaneden kurtulmak içinse zombileri yaratıkları ve bulmacaları aşmaları gerekmektedir. Oyun bize Chris Redfield ya da Jill Valentine’inden birinin kontrolünü seçme imkanı sağlıyordu. İlk Resident Evil’in FPS türünde planlandığı bilinmekte. Ama teknik yetersizliklerden ötürü ilk oyun, Alone in the Dark’tan esinlenilip değişken kamera açılarına sahip olmuştu.

Resident Evil 2 (1998) (PC, PS, N64, DREAMCAST, GAMECUBE)

Resident Evil tarihi ve tüm oyunları

Resident Evil 2 1998 yılında, PS, Windows, Nintendo 64, DREAMCAST ve GAMECUBE için piyasaya sürüldü. Oyun Resident Evil 1’deki olaylardan iki ay sonrasında geçiyordu. Raccon City ile ilk kez tanıştığımız oyunda, vatandaşları biyolojik bir silahla zombiye dönüştürüldüğü için kaçmak zorunda kalan Raccon City Polis departmanından Leon S. Kennedy ve ilk oyundaki Chris Redfield’in kardeşi Claire Redfield'ı kontrol ediyorduk.

Önemli bir not olarak, Resident Evil 2;  PlayStation'da 5,77 milyon kopya satarak bir platform için en çok satan Resident Evil oyunu ünvanının da sahibi oldu.

Resident Evil 3 Nemesis (1999) (PC, PS, DREAMCAST, GAMECUBE)

Resident Evil tarihi ve tüm oyunları

Takvimler 1999 yılını gösterdiğinde Resident Evil 3: Nemesis oyunu PS, Windows, DREAMCAST ve GAMECUBE platformlarında yerini aldı. Resident Evil 3’e adını veren, serinin ikonlarından Nemesis’e merhaba dediğimiz oyundur. Birinci oyundaki S.T.A.R.S üyesi Jill Valentine’i kontrol ettiğimiz oyunda Umbrella Şirketi'nin yaptığı biyolojik virüs salgını şehrin her yanına dağılmasıyla başlıyordu. Bir Biyo-organik silah olan Nemesis, Umbrella şirketi tarafından biyolojik deneylerinin görgü tanıklarını, yani S.T.A.R.S üyelerini yok etmek için yaratılmıştır.

Capcom, aslında Resident Evil 3’ü, Resident Evil 2’nin devamı olarak düşünüyordu. Nemesis ise ayrı bir spin off olacaktı. Sony ve Capcom’un yapmış olduğu anlaşma gereği içinde “3” ifadesi geçen bir Resident Evil oyunu piyasaya sürülmeliydi. Bu yüzden oyun Resident Evil 3: Nemesis adını aldı.

Resident Evil Code Veronica (2000) (PS2, DREAMCAST, GAMECUBE)

Resident Evil tarihi ve tüm oyunları

İlk olarak tasarlanan ve asıl Resident Evil 3 olması beklenen, Resident Evil 2’nin devamı olan oyun, Resident Evil Code Veronica isimli bir spin off’a dönüştü ve 2000 yılında PS2, DREAMCAST ve GAMECUBE platformlarında yayınlandı. İki kardeşi, yani; Claire Redfield ve Chris Redfield’i kontrol edebildiğimiz oyun, klasik Resident Evil oynanışına sahipti ve serinin sevenleri tarafından çok olumlu yorumlar aldı.

Resident Evil 4 (2005) (PC, PS2, PS3, XBOX360, Wii, WiiU, GAMECUBE, Mobil)

Resident Evil tarihi ve tüm oyunları

Ana seriye devam eden oyun Resident Evil 4, 2005 yılında Windows,PS2,PS3,XBOX 360, Wii, GAMECUBE platformlarında yerini aldı. Başrolde ikinci oyundan tanıdığımız Leon S Kennedy’i kontrol ediyorduk. Raccoon City kıyametinden kurtulan Leon’un, hükümet ajanlığına getirilmesi ve ABD başkanının kaçırılan kızı Ashley Graham’ı kurtarmak için İspanya’da bulunan bir köye gönderilmesiyle oyun başlıyordu.  Klasik Resident Evil oynanışını terk etmiş, omuz üstü kamerasına geçiş yapmıştı. Bu değişiklik serinin hayranlarını da ikiye bölmüş oldu.

Klasik Resident Evil oynanışından ve değişen dinamik kameralardan vazgeçilmesini eleştirenler olduğu gibi, omuz üstü kamerasını ve yeni oynanışı çok beğenenler de vardı. Resident Evil 4’ün senaryosu, sinematik havası ve oynanışı sayesinde bir çok yılın oyunu ödülünü aldı.

Resident Evil 5 (2009) (PC,PS3, PS4, XBOX360, XBOX ONE)

Resident Evil tarihi ve tüm oyunları

Serinin 5. Oyunu 2009 yılında Windows,PS3, XBOX 360, platformlarında yerini aldı. Shinji Mikami bu oyun öncesinde CAPCOM dan ayrıldığı için yönetmen koltuğuna Kenichi Ueda ve Yasuhiro Anpo geçti. Oyunun konusu ise Chris Redfield; S.T.A.R.S kapatıldıktan sonra kurulan B.S.A.A (Bioterrorism Security Assessment Alliance) geçmiş ve yeni görevi için Afrika'ya gönderilmiştir. Görev yerinde Sheva Alomar adlı ortağıyla tanışan Chris’in ilk yorumu; buradaki olayların T-Virüsü olaylarından biri olduğunu düşünmesidir. Amacı ise Ricardo Irving adındaki karaborsa ile biyolojik silah satan adamı bulmaktır. Ama Chris kasabadaki olayların T-Virüsü değil de, Leon S. Kennedy'nin Resident Evil 4’teki Ganado raporuyla bağlantılı olduğunu anlar.

Resident Evil 5 serinin gerilimli atmosferinde değişikliğe gidip aksiyona ağırlık verdi. Bu sebeple Resident Evil hayranları tarafından dışlanan oyunlardan birisi olsa da, “aksiyon” türünü seven oyuncularını tatmin eden bir oyun oldu. Resident Evil 4’te beğenilen ve kabul gören omuz üstü kamera açısını ve oynanış mekaniğini koruyan oyun ayrıca Co-op mekaniklerine sahip bir Resident Evil oyundur.

Resident Evil Revelations (2012) (3DS, PC, PS3, XBOX360, WiiU)

Resident Evil 5

2012 yılında ilk önce 3DS için çıkan Resident Evil Revelations hikayesi, 4. Ve 5. Oyunlardaki oyunların arasında geçiyor. Oyun ayrıca birinci şahış ve üçüncü şahıs kameraları arasında geçiş yapabilmektedir. Resident Evil Revolations serinin en iyi spin off’u olarak kabul ediliyor.

Resident Evil 6 (2012) (PC,PS3,PS4,XBOX360,XBOXONE)

Resident Evil 6

2012 yılında Windows, PS3, PS4, XBOX 360, XBOX ONE için piyasa çıkan Resident Evil 6, ne yazık ki en ağır eleştirilere maruz kalan ve yerden yere vurulan bir oyun oldu. 4 farklı ve birbiriyle zaman zaman kesişen hikayeyi bize sunan oyun, her hikaye içinde 2 farklı karakterin kontrolünü de seçme imkanı sunuyordu. Chris , Jake ve Ada Wong’un hikayeleri tamamen aksiyona dönüşürken sadece Leon’un hikayesi klasik Resident Evil tadındaydı. Ama bu durum bile oyunu eleştirilerden kurtarmaya yetmedi. 4 ve 5inci oyunlar gibi omuz üstü kamera sistemini benimseyen Resident Evil 6 hala oyuncular tarafından ana serinin en kötü oyunu olarak kabul edilir.

Resident Evil 7 Biohazard (2017) (PC, PS4, XBOX ONE, SWITCH)

Resident Evil 7

Resident Evil 6’nın da başarısız bir girişim olduğunu düşünen CAPCOM, yeni oyunda bir değişiklik yapma kararı aldı. İlk Resident Evil oyununun FPS olarak yapılmak istendiğinden bahsetmiştik. Yeni oyunun yapımında bu fikre geri dönüldü. İlk oyunun köşk temasını FPS ile birleştiren Resident Evil 7 2017 yılında Wndows, PS4, XBOX One ve nintendo switch için piyasa çıktı.

Oyunda, 3 yıldır kayıp olan eşinden bir mesaj alan ve onu aramak için Louisiana'daki sahipsiz bir eve yolu düşen Ethan Winters‘ı kontrol ediyoruz. Eşi Mia’yı bodrum katında tutsak halde bulan Ethan, kaçmaya çalıştıkları sırada bilinmeyen bir gücün etkisine giren Mia’nın saldırısına uğrar. Eşini durdurmanın tek yolunu onu öldürmekte bulan Ethan, Mia’nın tekrar dirildiğine şahit olup kaçarken Jack Baker tarafından tutsak edilir. Artık Ethan’ın amacı tutsaklığından kurtulmak ve eşine ne olduğunu anlayıp O’nunla birlikte kaçmaktır.

Tam bir korku oyunu olarak tanımlayabileceğimiz Resident Evil 7, seri adına oldukça başarılı bir grafik çizdi. Özellikle hayatta kalma öğelerinin arttığı, saklanmamız ve strateji geliştirmek zorunda kaldığımız oynanışı da Resident Evil hayranları tarafında bolca övgü aldı.

Resident Evil 2 Remake (2019) (PC, PS4, XBOX ONE)

Resident Evil 2 Remake

2019 yılında Windows, PS4 ve XBOX One için çıkan Resident Evil 2 Remake, 1998 yılında çıkan Resident Evil 2’nin baştan yapımıdır. Yine Leon S. Kennedy ve Claire Redfield’i kontrol edebildiğimiz oyundaki atmosfer, oynanış, bulmacalar, gerilim ve korku unsurları Resident Evil’in şanına yakışır bir hal almıştır. Tüm oyun dünyasından son derece olumlu yorumlar alan oyun, serinin tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.

Resident Evil 3 Remake (2020) (PC, PS4, XBOX ONE)

Resident Evil 3 Remake

Resident Evil 3 Remake, 2. Oyunun yeniden yapımından 1 yıl sonra 2020 yılında PC,PS4 ve XBOX ONE için piyasaya çıktı. İlk Resident Evil 3 oyuna göre bulmaca dozu azaltılmış, aksiyon yükü fazlalaştırılmış oyunda yine Jill Valentine’i kontrol ediyorduk. Serinin şimdiye kadar çıkan son oyunu ünvanına sahip olan Resident Evil 3 Remake, genel olarak Resident Evil 2 Remake gibi olumlu yorumlar aldı.

Resident Evil Village (7 Mayıs 2021) (PC, PS4, PS5, XBOXONE, XBOX Series X / S)

Resident Evil Village

Serinin yeni oyunu Resident Evil Village, yine FPS türünde olacak. 7.oyundaki olaylardan sonra Ethan Winters ve eşi Mia’nın herşeyi geride bırakmış şekilde huzurla hayatlarına devam ederken Chris Redfield’in bir anda ortaya çıkıp ve Ethan’ı Avrupa’da gizemli bir köye ve yeni bir kabusun içine sürüklemesini konu alacak. 7 Mayıs 2021 tarihinde Windows, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX Series X ve Series S platformlarında yerini alacak.

Resident Evil serisinin bilinmeyenleri

Resident Evil serisinin bilinmeyenleri

RE'den çıkan diğer yapımlar

Bahsetmemiz gereken bir konuda CAPCOM’un Resident Evil serisi olarak planlayıp daha sonra başka projelere yönelen fikirleri. Resident Evil 1’den sonrai Ninja konseptli bir Resident Evil oyunu projesi geliştirildi. Katana, sai gibi Ninja ekipmanları kullanılması planlanan oyunun Resident Evil evrenine dahil edilmesinden vazgeçildi ve CAPCOM bu fikri bize başka bir efsane oyun olan Onimusha olarak sundu.

Başka bir Resident Evil projesi de, Resident Evil 4 için ilk planlanan oyun fikri, hızlı bir aksiyon oyunu olmasıydı. Hatta bir iddaya göre oyunu Hack&Slash tarzına evrilmesi gerektiğini bile düşünenler olmuştu. Bu fikre müdahale eden ise Shinji Mikami oldu. Mikami Projeyi şu an bildiğimiz Resident Evil 4 haline çevirirken, bahsi geçen hızlı aksiyon oyunu CAPCOM efsanelerinden Devil May Cry’a dönüştü.

Resident Evil tarihi ile ilgili konuşurken, oyuncular tarafından bilinen ve Resident Evil 3.5 olarak adlandırılan projeden bahsedeyim. Bu proje aslında Resident Evil 4 için, aksiyona evrilme durumundan vazgeçilmesinden sonra tasarlanan ilk taslaklardan biriydi. Ve bu projenin bu hali bildiğimiz Resident Evil 4’teki gibi omuz üstü kamerasına değil de 1,2 ve 3. Oyunlardaki gibi değişen ,dinamik kamera açılarına sahipti.

Serinin diğer oyunları

Serinin diğer oyunları

  • Resident Evil Survivor (2000) (PC, PS)
  • Resident Evil Survivor 2 Code Veronica (2001) (PS2, ARCADE)
  • Resident Evil Gaiden – Gameboy’a çıkan tek Resident Evil oyunu (2001) (Game Boy Colour)
  • Resident Evil 0 (2002) (GAMECUBE,Wii)
  • Resident Evil Dead Aim (2003) (PS2)
  • Resident Evil Outbreak (2004) (PS2)
  • Resident Evil Outbreak File#2 (2005) (PS2)
  • Resident Evil Deadly Silence (2006) (Nintendo DS)
  • Resident Evil The Umbrella Chronicles (2007) (Wii)
  • Resident Evil Degeneration (2009) (N-Gage, iOS)
  • Resident Evil The Darkside Chronicles (2009) (Wii)
  • Resident Evil Operation Raccoon City (2012) (PC, PS3, XBOX360)
  • Resident Evil HD Remaster (2015) (PC,PS3,PS4,XBOX360,XBOXONE)
  • Resident Evil Revelations 2 (2015) (PC,PS3,PS4,PSVITA,XBOX360,XBOXONE,SWITCH)
  • Resident Evil Zero HD Remaster (2016) (PC,PS3,PS4,XBOX360,XBOXONE)
  • Umbrella Corps (2016) (PC, PS4)

Oyun dünyasının en uzun soluklu serilerinden Resident Evil tarihi için hazırladığımız içeriğin sonuna geldik. Bakalım bu aile daha ne kadar genişleyecek. Hep birlikte göreceğiz.

Yorumlar 18
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 16:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2022 00:24
Bu oyunun içeriğine dikkat edin lütfen islamofobi içeriyor. İlluminato görseli mescidi nebevi kapısının üzerinde. Bu oyun masum olamaz. Uyanık olun lütfen...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2021 02:01
Güzel içerikmiş, teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2021 04:01
Emeğine sağlık olsun
Kalan Karakter: 300 Gönder
burak_55
burak_55 18.03.2021 04:08
Resident Evil 1 Remake den sonra yıllarca RE3 Nemesis Remake bekledim ama gel görki sonuç hızlandırılmış, kırpılmış bi hüsran. RE1,2 Remake gibi orjinale sadık kalınmadı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.03.2021 14:08
Oyunlar series x de daha iyi gözükür
Kalan Karakter: 300 Gönder
Resident Evil tarihi, tüm oyunları ve gelişimi
İlginizi Çekebilir