Sandisk Extreme Portable SSD İncelemesi

Ersin Kılıç 21.05.2019 - 13:46
Ufak, şık ve bir o kadar da hızlı

Depolama çözümleri teknolojinin gelişmesi ile birlikte hem daha ulaşılabilir hem de daha taşınabilir hale gelmiş durumda. Gerek dosya taşıma için gerekse de oyun dosyalarında kullandığımız bu depolama birimleri, bu gibi ihtiyaçlarımız için artık kaçınılmaz hale gelmiş durumdalar. Biz de bu yazımızda Sandisk'in hem tasarım hem de teknik anlamda iddialı olan modeli Sandisk Extreme Portable SSD modelinin yenilenmiş versiyonunu inceliyoruz.

Sandisk Extreme Portable SSD İnceleme

Sandisk Extreme Portable SSD İnceleme

Sandisk Extreme Portable SSD modeline baktığımızda ilk olarak tasarımı ile dikkat çektiğini görüyoruz. 500 GB'lık olan bu model oldukça ufak ve bir o kadar da hafif. Sadece 39 gram olan bu model, tasarımının da getirmiş olduğu avantaj ile birlikte cepte bile rahatça taşınabilecek bir yapıya sahip. Hatta görünüm itibari ile araba anahtarlarından bir tık büyük olduğunu bile söyleyebileceğimiz Sandisk Extreme Portable SSD, 96.2 mm x 49.55 mm ebatlarında. Kalınlık olarak ise sadece 8.85 mm'lik bir yapısı bulunuyor. Kısacası tasarım anlamında şimdiye kadar kullandığım taşınabilir ssd'ler arasında en şık ve sade tasarıma sahip olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Tasarım anlamında cihaz ile ilgili söylememiz gereken birkaç detay daha bulunmakta. Suya ve toza karşı dayanıklı olan Sandisk Extreme Portable SSD, aynı zamanda düşme gibi darbeler (1500G) konusunda da dış cephesinin getirmiş olduğu avantajlara sahip. Tabi ki uzun süre suda bıraktığınızda ya da çok sert bir şekilde vurduğunuzda problemle karşılaşma olasılığınız yüksek. Fakat günlük kullanımda, yani düşürdüğünüzde ya da üzerine bir sıvı döküldüğünde kolay kolay zarar görecek bir yapısının bulunmadığını da söylemeliyim.

Sandisk Extreme Portable SSD İnceleme

Sandisk Extreme Portable SSD'nin kutusunu açtığınızda ssd, kullanım klavuzu ve garanti belgesi dışında tabi ki ufak bir kablo sizi karşılıyor. 2 ucu da tip-C olan bu kablo için ayrıca USB çeviriciye de yer verilmiş. Yani kendi üzerinde de Tip-C girişi olan SSD'yi bilgisayarınıza ya da farklı bir cihaza dilerseniz Tip-C yuvasından dilerseniz de normal USB girişlerinden bağlayabiliyorsunuz. Tabi ki yüksek kapasiteli çalışmasını istiyorsanız en iyi bağlantı seçeneğini tercih etmeniz gerekiyor. 

Gelelim ürünün en önemli özelliği olan okuma ve yazma oranlarına. SSD özelliklerine baktığımızda kağıt üzerinde 550mb'a kadar bir değer görüyoruz. Bu değerler tabi ki kullanılan donanıma ve cihaza göre değişiklik gösterebiliyor ve daha düşük sonuçlar verebiliyor. Sandisk Extreme Portable SSD'nin bu konuda bizi tatmin eden bir performans gösterdiğini peşinen söylemem gerek.

Yaptığımız testlerde bilgisayardan ssd'ye 21 GB'lık bir dosyayı 1 dakika 50 saniyede atabildiğimizi gördük. Aynı dosyanın SSD'den bilgisayara atım süresi ise sadece 48 saniye. Crystal Disk mark testine baktığımızda ise 444.1 mb/s okuma hızı, 449.7 mb/s ise yazma hızı görüyoruz. Yani hem okuma hem de yazma tarafında Sandisk Extreme Portable SSD'nin oldukça iyi sonuçlar verdiğini görüyoruz.

Sandisk Extreme Portable SSD İnceleme

Sonuç olarak Sandisk Extreme Portable SSD yüksek yazma ve okuma oranı dışında son derece şık ve ufak tasarımıyla da dikkat çeken bir ürün. Eğer dosya taşıma işlemlerini çok sık yapıyorsanız özellikle cebe girecek kadar ufak olan bu ürün listenizin ilk sıralarında yer alabilir. Son olarak ürünün 250 gb, 500 gb, 1 tb ve 2 tb'lık sürümleri bulunmakta. Bu modellerin fiyatları ise ortalama olrak 500, 900, 1.500 ve 3.200 TL civarında seyrettiğini de belirtelim.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 22:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.05.2019 11:22
Çok ihtiyacım olan bir şey, ancak fiyatlar uçuk. Amerikalı 100 dolar verip alıyor, maaşının belki 1/20'si ile alıp geçiyor düşünmeden. Bir de bizdeki fiyatlara bak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sandisk Extreme Portable SSD İnceleme
İlginizi Çekebilir