Sony PS4 oyunlarında crossplay konusunda çok katı

Alparslan Gürlek 4.05.2021 - 12:59
Epic vs. Apple davasında ortaya çıkan belgeler, Sony'nin PlayStation oyunlarının başka platformlardaki oyuncularla oynanmasını istemediğini gösteriyor.

Epic vs Apple davası çok fazla belgeyi ortaya çıkarttı ve bu da aslında Sony'nin çok oyunculu oyunlarda crossplay özelliğinden ne kadar nefret ettiğini gözler önüne seriyor. Bilmeyenler için ufak bir giriş yapalım, crossplay farklı platformlardaki oyuncularla aynı sunucu üzerinden eşleşip, birlikte oynamanızı sağlayan bir özellik. Örnek vermek gerekirse Rocket League'i bilgisayarınızdan oynarken, konsollardan oynayan oyuncularla aynı maça girebilmeniz crossplay özelliği sayesinde gerçekleşiyor.

Ve Sony bu crossplay işinden hiç hoşlanmıyor

İlk kez 2018'de Fortnite oyuncularının kamuoyuna tepkisi, Sony'yi PS4'te crossplay özelliğini oyun için getirmeye itmişti. Fortnite ile olan büyük değişime kadar Sony defalarca Minecraft ve Rocket League gibi oyunlarda çapraz oyunu desteklememeyi seçmişti. Epic Games v Apple davasından yeni yayınlanan belgeler, Epic'in çapraz oyun için Sony ile nasıl pazarlık ettiğini gözler önüne seriyor. Sony, crossplay özelliğini desteklediği oyunların geliştiricilerinden, diğer platformlarda elde ettiği kazançlara göre ücret almaya başlamış.

"Platformlar arası gelir paylaşımı" başlıklı 2019 Sony belgesinde, PS4 dışındaki platformlarda parasının önemli bir kısmını kazanan oyunlar için bir telif ödeme politikasını özetliyor. "Herhangi bir ayda PSN gelir payının PS4 oynanış paylaşımına bölünmesi oranı 0,85'in altındaysa, ortak gelirdeki azalmayı dengelemek için SIE'ye bir telif ödenecektir."

Sony PS4 oyunlarında crossplay konusunda çok katı

Bu da oyunun kazanıp, PSN'in kazanamadığı durumlarda sadece crossplay özelliğini desteklediği için Sony'nin telif ücreti talep ettiğini gösteriyor. PlayStation oyuncularının başka yerlerde paralarını harcamaları anlaşılan Sony'nin hoşuna gitmiyor. Ancak eğer tüm platformlarda ayda 1 milyon dolar gelir elde eden bir oyunun 900.000 doları PSN'den geliyorsa, toplam oyuncu tabanının %95'i Sony'nin platformundaysa, geliştiricinin herhangi bir telif ödemesine gerek kalmıyor.

Sony'nin crossplay konusundaki bu tutumunun elbette desteklediği oyunlar için harcayacağı altyapı maliyetlerini karşılamak ve yaptığı bir işten kâr etmek için biraz katı olduğu görülüyor. Epic Games CEO'su Tim Sweeney'e göre Epic, PS4'te Fortnite oyunlarına izin verilmesi için gerekli koşulları kabul etmek zorunda kaldı. Epic CEO'suna göre crossplay özelliği için tazminat ödenmesinin zorunlu olduğu tek platform, Sony'nin PlayStation konsolu. Tabi belgeler 2019 yılından olduğu için Sony bu konuda tutumunu değiştirmiş olabilir.

 

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 10:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.05.2021 22:52
Sony nin ne kadar ''oyuncu dostu!!'' olduğunu tekrar gördük. Genelde benzer türde AAA oyun yapmaktan ve taş koymaktan başka bir şey son dönemde. PS başındaki Ryan teknik olarak cross platform mümkün değil diyerek ''YALAN'' söylemişti. keşke eski nesillerdeki playstation anlayışı olsa durum vahim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.05.2021 23:15
konsollar arası crossplaye karşı değilim ama işin içine pc girerse karşıyım.. bence konsollar arası cross olması şart..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.05.2021 19:02
SONY yine her zamanki gibi kullanıcılar için külliyen zarar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.05.2021 16:54
Sevgili editör arkadaşım satır aralarındaki 'Bkn(Bakınız)' linkleri yanlış kullanılmaktadır. Haber içerigindeki konu ile alakasız bir 'Bkz' kullanılmaktadır. Örneğin; Ps4 crossplay ile ilgili bir konun altına playstation"un discord ile alakli bir haberi Bkz olarak paragrafin altina eklemişsiniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sony PS4 oyunlarında crossplay konusunda çok katı
İlginizi Çekebilir