Steam Deck uyumlu oyunları kontrol etme rehberi

Emre Ozan Şirin 24.02.2022 - 16:06
Steam oyuncuları artık kütüphanelerindeki hangi oyunların Steam Deck uyumlu olduğunu kontrol edebilir.

Valve’ın merakla beklenen avuç içi bilgisayarı Steam Deck, birkaç gün içinde ön sipariş veren müşterilere dağıtılmaya başlanacak. Cihazın dağıtımın sürecinin başlangıcıyla birlikte Valve, Steam Deck uyumlu oyunları kontrol edebileceğiniz bir sayfa da yayınladı. Ancak bu durum ilginç bir detayı da ortaya çıkardı. Cihaz Steam kütüphanenizde çalıştıramayacağı oyun olmayacağı vaadiyle pazarlamış olsa da yeni getirilen kriterler doğrultusunda bazı oyunlar “şu an için” Steam Deck’te çalışamayacak.

Steam Deck uyumulu oyunları nasıl kontrol edebiliriz?

Steam kütüphanenizde bulunan oyunların Steam Deck ile uyumlu olup olmadığını bu sayfaya giriş yaparak görebilirsiniz.
Hazırlanan yeni sayfada oyunlar 4 ayrı şekilde kategoriye ayrılmış durumda. Bunlar:

  • Kütüphanenizdeki Deck Onaylı Oyunlar (Şimdilik)
    Valve’ın yaptığı testlere göre kütüphanenizdeki bu oyunlar Steam Deck’te tamamen işlevseldir ve Deck’in kontrolleri ve ekranıyla da sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
  • Kütüphanenizdeki Deck’te Oynanabilir Oyunlar (Şimdilik)
    Valve’ın yaptığı testlere göre kütüphanenizdeki bu oyunlar Steam Deck’te işlevseldir ancak etkileşime geçmek veya yapılandırmak için ilave bir çaba gerekebilir.
  • Kütüphanenizdeki Desteklenmeyen Deck Oyunları (Şu anda)
    Valve’ın yaptığı testlere göre kütüphanenizdeki bu oyunlar Steam Deck’te işlevsel değildir. Valve, zamanla daha fazla oyuna destek eklemeye devam ediyor.
  • Kütüphanenizdeki Test Edilmemiş Deck Oyunları (Şu anda)
    Valve’ın test ekibi, Steam kütüphanenizdeki diğer oyunları henüz test etmemiş ancak her gün daha fazla oyunu test etmeye devam ediyoruz. Kütüphanenizde Onaylı etiketine sahip yeni oyunlar olup olmadığını görmek için bu sayfayı aralıklarla ziyaret edin.

Valve’ın sayfasında yaptığı bu açıklamalarda desteklenmeyen ve test edilmeyen kategorideki oyunlar için umut verilmiş olsa da onaylı ve oynanabilir oyunların yanındaki “şimdilik” ifadesi biraz kaygı verici duruyor. Bu ibareye göre oyunların Steam Deck ile uyumluluğu olsa dahi gelecekte çalışamayacakları anlamı çıkarılabilir.

Steam Deck uyumlu oyunları kontrol etme rehberi

Steam Deck uyumlu oyunlar hangi kriterlere göre belirleniyor?

Valve oyunların uyumluluğunu dört ana kriter üzerinden yaptığını açıkladı:

  • Girdi: Oyunda tam kontrolcü desteği olmalı, doğru kontrolcü girdisi simgelerini kullanmalı ve gerekli olduğunda ekran klavyesini otomatik olarak çıkarmalı.
  • Ekran: Oyun, Steam Deck’in varsayılan çözünürlüğünü (1280×800 veya 1280×720) desteklemeli. Varsayılan ayarları sorunsuz, içerdiği metinler okunaklı olmalı.
  • Sorunsuzluk: Oyun herhangi bir uyumsuzluk uyarısı göstermemeli ve eğer bir başlatıcı varsa başlatıcıda kontrolcüyle gezinilebilmeli.
  • Sistem Desteği: Proton üzerinden çalışıyorsa, oyun ve oyunun bütün ara katman yazılımları Proton tarafından destekleniyor olmalı. Buna anti hile desteği de dâhil.

Steam OS'in yeni bir sürümünü kullanacak olan Steam Deck'in çıkışını takiben çeşitli oyunlar cihazda daha iyi performans vermeleri için optimize edilecek. Steam Deck 64GB eMMC modeli, 256GB NVMe SSD modeli ve 512GB NVMe SSD modeli olmak üzere üç farklı modelle çıkış yapacak. İlk dağıtımın ABD, Kanada, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ta yapılacağı cihazın Türkiye'de ne zaman oyuncularla buluşacağı henüz belli değil.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 02:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
Steam Deck uyumlu oyunları kontrol etme rehberi
İlginizi Çekebilir