Take-Two yine RDR2, GTAV ve Mafia mod geliştiricileriyle uğraşıyor

Alparslan Gürlek 7.07.2022 - 12:25
Take-Two mod geliştiricilerinin yakasını bir türlü bırakmıyor. Türkçe yama çalışmalarından sonra şimdi de RDR2, GTAV ve Mafia VR modlarını geliştirenlerin peşinde.

Rockstar'ın ana şirketi olan Take-Two, Grand Theft Auto 5, Red Dead Redemption 2 ve Mafia üçlemesinin tamamı için VR modu yapan bir mod geliştiricisine DMCA yayından kaldırma talebi göndermiş. Basitçe, Take-Two yine mod geliştiricilerini telif ile kontrol etmeye çalışıyor.

Take-Two telif konusunda hiç acımıyor

Mod geliştiricisi Luke Ross'un Patreon'da açıkladığı üzere "Telif hakkıyla korunan tüm çalışmaların Patreon sayfasından kaldırılması" yönünde bir talep almış. Geliştirici yaptığı modların hiçbirinin Take-Two Interactive Software'e ait yazılımlar kullanılarak oluşturulmadığını ve oyun dosyalarında değişiklik yapmadığını amaçladığını söylüyor. Aynı zamanda hiçbir çalışmasının, Take-Two'nun tescilli IP'lerinin yerine geçmesini amaçlamadığını da ekliyor.

Kendisi daha önce GTA 5 VR modunu yayınlamıştı. Aynı zamanda Patreon abonelerine özel olarak henüz geliştirme aşamasında olduğu RDR2 ve Mafia Trilogy VR modları da çalışmaları arasında yer alıyor. Take-Two öyle görünüyor ki geliştiricinin bu modları sadece Patreon üyeleriyle paylaşıp buradan gelir elde etmesini sorun olarak görmüş. Luke kısa süre önce sadece Rockstar oyunları için değil; Cyberpunk 2077, Elden Ring, Dark Souls: Remastered ve Horizon Zero Dawn VR modlarına erişmek isteyen Patreon üyelerinden ayda 20.000 dolardan fazla kazandığını bildirmişti.

Take-Two telif konusunda hiç acımıyor

Take-Two, telif hakkıyla korunan eserlerinden para kazanılmasını engellemeyi talep etmek yerine, doğrudan kaldırılmasını istiyor. Mod geliştiricisi Luke, Take-Two ile doğrudan konuşmaya çalıştığını bildirdi. Patreon kendisine şirket ile görüşmesi için bir kanal kuracakmış. Luke "Umarım bu çaba başarılı olur ve olumlu bir çözüme yol açar, çünkü yaptığımız şeyin Take-Two'nun kârlılığını hiçbir şekilde etkilemediğinden kesinlikle eminim" dedi.

Bildiğiniz gibi Take-Two daha önce RDR2 ve Mafia oyunları için Türkçe yama yapan ekiplere de müdahale etmişti. Şirket geçtiğimiz yılın sonunda da It Takes Two oyunu için bir telif uyarısı yapmıştı. 

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 18:55
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2022 17:06
AZRAILXX'in de söylediği gibi bu tür başka birilerinin markası üzerinden para kazanmak zaten bir suçtur ve kabul edilemez. Ücretsiz şekilde paylaşım yapsa zaten bir sorun olmazdı ama sen gidip de adamların markası üzerinden para kazanmaya çalışamazsın. Aynı bizim TR çeviri yapan dostlarımız gibi...
MK Okuru
MK Okuru 8.07.2022 20:32
Paralılara kimsenin laf ettiği yok, sorun ücretsizlere bulaşmasında.
MK Okuru
MK Okuru 8.07.2022 13:10
ücretsiz yamalarıda kaldırdılar oyun dünyasını takip ettiğine eminmisin?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.07.2022 07:30
Yorumlar aşırı bencilce yazılmış ancak Patreon bağış mantığı ile ilerliyor ücretli diye bir durum yok, yıllarca skyrime yüzlerce mod yapıp keyifle oynayan adam burada boş yorum atmış, ayrıca tamamen ücretsiz olan Türkçe yama için de telif attı bu gereksiz firma. Oyuncular umrunda değil, derdi para.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2022 19:26
Çok iyi oluyor. nedense böyle haberler gördüğümde çok mutlu oluyorum. ben oyun yapacam adam gelecek mod ayağına parayı kazanacak. adam gidiyor red dead redemption oyununa örümcek adam sokuyor parayı kırıyor. oh canıma değsin.
MK Okuru
MK Okuru 8.07.2022 04:57
Sizin gibi insanlar olduğu sürece insanlık gelişmeyecek. Adam belirttiği üzere şirketin gelirlerine bir engel olmayacak. Eğer adam onların yapamadığı şeyleri yapabilecek kapasitedeyse, bırak yapsın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
AZRAILXX
AZRAILXX 7.07.2022 13:09
Para kazanılıyorsa adamlar haklı uğraşmakla. Çok istiyorsa ücretsiz sunmayı denesin bakalım noolucak.
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2022 19:21
Zorunlu olması bağış anlamına gelmiyor. Patreon örneklerine bakarsan ortada bir ürün vardır. Eğer parayı verirsen ücretsiz kullananlara göre biraz daha avantajlı olursun o kadar. Ama temelde aynı ürün vardır. Tabi suistimale açık bir sistem
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2022 17:38
13.20 bağış mantığında nasıl ücretsiz oluyor?? Adamlar bildiğin para alıyor senden. Şaka mısın sen?
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2022 13:20
Bağış mantığında zaten ürün ücretsiz oluyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
Take-Two yine RDR2, GTAV ve Mafia mod geliştiricileriyle uğraşıyor
İlginizi Çekebilir