Unreal Engine Epic vs Apple gerginliğinden etkilenmeyecek

Alparslan Gürlek 25.08.2020 - 11:50
Unreal Engine, Epic ve Apple arasındaki gerginlik nedeniyle tehlikeye girmişti. MacOS ve iOS desteği kesilme noktasına gelen oyun motoru son anda kurtuldu.

Unreal Engine bu iki büyük şirket arasındaki gerginlik nedeniyle iOS ve macOS desteğini kaybetmeyecek. Apple ve Epic Games'i temsil eden avukatlar, davalarının ilk büyük hesaplaşması için dün Zoom aracılığıyla bir yargıç önüne çıktı. Epic'in geliştirici hesabını iptal etmeyi planlayan ve Unreal Engine'i platformdan kaldırmayı planlayan Apple'ın, Epic'e karşı yasaklama emri üzerine gerçekleşen bu dava sonuçlandı.

Unreal Engine iOS ve macOS desteği kesilmeyecek

Epic, Fortnite kaldırılırsa ve geliştirici hesabı 28 Ağustos'ta feshedilirse "telafisi imkansız bir zarar göreceğini" savunuyor, çünkü dava 2021 Nisan ayına kadar mahkemede tam olarak görülmeyecek. Zoom üzerinde yargıç önüne çıkılan davadan sonuçlar geldi ve durum Epic Games için karışık: ABD bölge yargıcı Yvonne Gonzales Rogers, Apple'ın Epic Games geliştirici hesaplarını kaldırmasını veya Apple işletim sistemlerindeki Unreal Engine güncellemelerini reddetmesini yasaklayan geçici bir kısıtlama kararı verdi.

Mahkeme belgesine göre bu hareket "hem Unreal Engine platformunun kendisine, hem de üçüncü taraf geliştiricileri ve oyuncular dahil olmak üzere oyun endüstrisine potansiyel olarak önemli bir zarar verecektir."

Unreal Engine Epic vs Apple gerginliğinden etkilenmeyecek

Öte yandan Apple'ın Fortnite'ı App Store'a tekrar getirmesi gerekmeyecek. Yargıç, "Mevcut durumu Epic yarattı gibi görünüyor" diye karar verdi. "Epic Games, bu dava devam ederken Apple ile yaptığı sözleşmeleri ihlal durumunda tutmakta özgürdür" diye açıklama yaptı.

Epic'in avukatı tartışmalarında, Fortnite ve Unreal Engine'in App Store'dan kaldırılması durumunda Epic Games'in göreceği zararı yineledi. Müşteri şikayetlerinin itibarına zarar verdiğine işaret etti ve geliştiricilerin zaten Unreal Engine'i terk ettiğini iddia etti. Apple, Epic'in yaralanmasının kendi hareketleri sonucunda olduğunu ve Fortnite'ı oyunun Apple uygulama içi ödeme kurallarına uygun sürümü olan "Statüko" durumuna döndürmesi gerektiği mesajını tekrarladı. Bu konuda Apple ve yargıç aynı fikirde diyebiliriz.

Apple'ın Unreal Engine'i kaldırmaya yönelik argümanı kısmen teknik bir özelliğe - Epic Games'in tekil bir varlık olup olmadığına- dayanıyordu. Esasen, App Store'daki Fortnite sözleşmesi Epic Games ile olsa da, Unreal Engine sözleşmesi ise Apple'ın sadece paravan bir şirket olduğunu iddia ettiği Epic Games International S.a.r.l. ile yapılıyor.

Bu Apple ve Epic hukuk mücadelesinin ısınma turu gibi duruyor. Avukatlar 28 Eylül'de, Fortnite ve Unreal Engine davasının duyulacağı önümüzdeki bahara kadar Apple platformlarında kalıp kalmayacağını belirleyen ihtiyati tedbir üzerinde tartışmak için yeniden toplanacaklar.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 17:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2020 20:04
Epic games kandırmaya daha ne kadar devam edeceksin? Bu davranış size pek yakışmıyor. Gerçekler eninde sonunda ortaya çıkacaktır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Unreal Engine Epic vs Apple gerginliğinden etkilenmeyecek
İlginizi Çekebilir