Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

Alparslan Gürlek 14.03.2021 - 11:08
Besin zincirinin en altından en üstüne doğru giderken, bu Valheim rehberi size yardımcı olacak. Sadece en güçlüler hayatta kalır, değil mi?

Valheim acımasız dünyasıyla oyuncular için hem tatlı, hem zor bir oyun deneyimi vaat ediyor. Farklı biyomlara ayrılan ve rastgele üretilen dünyası, her oyuncu için farklı teklifler sunuyor. Başta kolay gibi görünse de size alışmanız için zaman verip, sonra baya zorluyor. Valheim rehberi yazımız sizin için hayatta kalmanın temel kurallarını ve oyunda ilerlerken yapmanız gerekenleri anlatmak için hazırlandı. Umarız ki faydası dokunur!

Valheim Rehberi: Sadece en güçlüler hayatta kalır

Başta basit gibi görünse de ilerledikçe kendinizi detaylar deryasında yüzerken bulacaksınız. İlerledikçe karmaşıklaşan, bu karmaşıklığı oyuncuya mücadele olarak sunan bir yapımdan bahsediyoruz. Son zamanların en iyi hayatta kalma oyunu diyebileceğimiz Valheim'de bazı küçük detayları bilmeniz gerekiyor.

1.) Oyunda fizik nesneleri size zarar verebilir

Valheim'de fizik nesneleri size ve çarptığı her şeye hasar verebilir. Oyunda ağaçlar tarafından öldürülen oyuncuların sayısının yayınlanmasını hala dört gözle bekliyorum. Bu nedenle kestiğiniz ağaçların ne tarafa doğru düşeceğine bakın ve oradan hemen kaçın. Düşüp size çarparak hasar verebilir, doğrudan üstüne düşerse sizi direkt öldürür. Oyun yapısı gereği öldüğünüzde her şeyi elinizden almıyor fakat gidip eşyalarınızı geri almanız zaman kaybı olacaktır.

2.) Gerekli gereksiz demeyin, her şeyi üretmeye gayret edin

Başlangıçta balta, sopa, çekiç ve meşale üretebileceksiniz. Bunların hepsini kesinlikle üretin ve envanterinizde tutun. İlk etapta meşale, düşmanları alt etmek için sopadan daha işlevsel olacaktır. Vurduğunuz düşmanlar hem meşalenin yakın dövüş hasarını, hem de ateş hasarını almaya devam edecekler. Düşmanlar yandıktan sonra sopayla vurmaya devam edebilirsiniz. Tezgâhınızı kurduktan sonra ilk önceliğiniz, yay ve ok üretmek olsun. Bu ileride size çok yardımcı olacak. Envanteriniz dışında çekiç yardımıyla inşa edilebilir nesneler üretebilirsiniz, ancak önce bir tezgâh üretmelisiniz. Yalnızca tezgâhın menzili içerisinde yapı inşa edebilirsiniz.

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

İlerledikçe yeni madenler keşfedecek, yeni çağlara geçeceksiniz. Burada madenleri eritmek için, kömür kaynağı sağlamak için çeşitli istasyonlar yapabileceksiniz. Bütün bu istasyonları yaparak üretebildiğiniz her şeyi üretmeye gayret edin. Depolama için sandık yapın ve sandıklarınızı kategorilere ayırın. Düzenli çalışmak çok önemli ve Valheim, oynarken sizden sıkı bir çalışma bekliyor.

Ayrıca hızlı şekilde tezgâhınızı üretip buradan zırhlarınızı üretmeye başlayın. Ok ve yayı ürettikten sonra uzunca bir süre avlanın, etraftaki yaban domuzlarını, geyikleri öldürün. Buradan elde edeceğiniz kaynaklar ile ilk deri zırhınızı yapıp hızlıca giymeye bakın. İlerlemenizde daha uzun süre hayatta kalabilmek için bu çok önemli. Yakın dövüş silahlarını kullanmak istiyorsanız, bir kalkanınız olsun. En azından oyuna tam anlamıyla alışana kadar sizi bazı saldırılardan kesinlikle koruyacaktır.

Ayrıca tezgâhın seviyesini yükseltmek için yanına doğrama kütüğü ve tabaklama askılığı koymalısınız. Bunu yapmak, tezgâhınızın seviyesini artıracağı gibi eşyalarınızın da kalitesini yükseltmenize olanak sağlayacak. Kalite seviyesi yükseltilmiş eşyaların dayanıklılık ve hasar gibi değerleri de yükselecektir.

Önemli: Eşyalarınız kırıldığında yenisini yapmak yerine, tezgâhtan tamir edin. Bu ilk etapta oyuncuların gözüne çarpmayan bir detay ancak tezgâhın arayüzünde bir çeşit tamir butonu var ve bastığınızda sırasıyla elinizdeki ve üzerinizdeki her şeyi tamir ediyor. Herhangi bir tamir bedeli olmadan.

Kesinlikle yatak yapın - Valheim Rehberi

Öldüğünüzde oyuna ilk başladığınız yerden yeniden doğmak istemiyorsanız, kesinlikle bir yatak yapın. Yaptığınız yatağı sahiplenerek, her öldüğünüzde oradan doğmanızı sağlayabilirsiniz. Yatağı güvenli bir yere ve ateşin yanına koyarsanız, uyuyarak zamanı ileriye alabiliyorsunuz. Bu da geceleri karanlıkta oynamak istemiyorsanız, sizin için bir çözüm olacaktır.

3.) Kendinizi sürekli tok tutun, üç çeşit besin tüketin

Karakterinizin üç çeşit besin tüketmesi demek, hem can hem de dayanıklılık barının sonuna kadar dolması demek. Mantar, et, bal gibi en az üç çeşit besin kaynağını sürekli sağlamaya çalışın. Kovanları kırarak kraliçe arıları toplayıp, kendi balınızı üretebilirsiniz. Bulduğunuz tohumlarla kendi tarlanızı kurarak, siz başka şeylerle uğraşırken size besin kaynağı sağlayan bölümler oluşturabilirsiniz. Ayrıca avlanarak, hem deri, hem deri hurdaları hem de et ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

İlerleyen süreçte malzemeleri toplayarak yemeklerinizi de yapabileceksiniz. Bu size fazladan özellikler kazandıracak ve oyunun amacını tamamlamaya yönelik yolculuğunuzda ihtiyaç duyacaksınız. Boss savaşları bazen oldukça zorlayıcı olabiliyor.

4.) Boss savaşlarına giderken tam anlamıyla hazır olduğunuzdan emin olun

Bütün eşyalarınızı tamir edin, yanınıza iksirler ve çeşitli güçlendiriciler alın. Aynı zamanda üç farklı çeşit yiyecek ile beslendiğinizden, canınızın tam olduğundan emin olun. Oyundaki ilk boss olan Eikthr aman aman zor bir savaş sunmasa da, sonrasında gelen düşmanlar çıtayı hayli yükseltiyor. Eikthr'i kolaylıkla öldürdüğünüzde "kolaymış, böyle giderim" yanılgısına kapılmayın. Üzebilirler.

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

5.) İnşa sistemini anlamanız biraz zaman alabilir - Valheim Rehberi

Oyunda ayrıntılı bir inşa sistemi var ve alışmanız biraz zaman alabilir. Üstlere koyduğunuz her blok, alt taraftan bir kolon ile desteklenmeli. Hemen olmasa da, desteklenmeyen bloklar zaman içinde kırılabilir ve bunun ne kadar can sıkıcı olduğunu tarif edemem. Ayrıca inşa ettiğiniz üssünüzün çevresini kapatmayı ihmal etmeyin. Belirli aralıklarla saldıran düşmanlar, size zarar veremeyecek durumda olduklarında çevredeki yapılara vurmaya başlar. Eğer evinizin çevresini kapatmadıysanız, ilk hedef evinizin kolonları, duvarları olacaktır. Çekiç ile daha sonra tamir edebileceğinizden, önce dışarıdaki duvarların hasar almasını tercih edin.

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

Ayrıca tezgâhınızın ya da inşa edeceğiniz herhangi bir üretim istasyonunun tepesi bir çatıyla kapatılmalı. Buna yatağınız da dahil. Kamp ateşlerinin üstü ise açık olmalı, zira oyunda duman zehirlenmesi mekaniği bulunduğundan, ateşinizi evin içinde yapsanız bile bir baca tasarlamaya gayret edin. En azından ateşin üstü açık olsun, zaten açık olmadan oyun yerleştirmenize izin vermez.

6.) Haritada karşılaştığınız şeylerin yerini işaretleyin

Boss savaşlarını başlatmak için nesneleri getirmeniz gereken yerlerde bulunan taşlar sayesinde buraları kaydedebilirsiniz. Fakat haritadaki diğer nesnelerin yerlerini de işaretlemek size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bakır madenleri, troll mağaraları ve hatta çok tehlikeli bulduğunuz yerleri "Buraya sonra git" diyerek işaretleyin. Bunu yapmak için haritayı açarak, işaretlemek istediğiniz yere çift tıklayarak ismini yazın, sonra da enter tuşuna basın. Sağ taraftan koymak istediğiniz simgeyi de seçebilirsiniz.

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

7.) Bol bol çakmaktaşı (flint) toplayın - Valheim Rehberi

Su kenarlarında bulabileceğiniz çakmaktaşı, herhangi bir alete sahip olmadan tıpkı taş gibi toplanabilir. Bunlardan yanınızda çok fazla taşımanızda fayda var. Çakmaktaşı ile yapılan baltalar daha dayanıklı ve daha hızlı ağaç kesmenize olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda yapacağınız bıçak ile düşmanlarınıza karşı daha çetin bir mücadele verebilirsiniz. Çakmaktaşı mızrak fırlatarak avlanabilirsiniz ve çakmaktaşı başlı ok yaparak trolleri keserken daha kısa zaman harcayabilirsiniz. Trollerle sakın yakın dövüş silahlarıyla savaşmaya çalışmayın, bunun yerine vurup kaçarak kite dediğimiz şekilde savaşın. Troller yetişkin bir Valheim oyuncusunu en fazla üç vuruşta öldürebilecek kadar güçlüler. Kazara vurdukları bir ağacın üzerinize düşmesi de bir ihtimal tabi.

8.) İlk boss olan Eikthr'i öldürmeden kazma yapamazsınız - Valheim Rehberi

Haritada bulabileceğiniz tin madeni, bakır madeni gibi kırılabilir kaynakları toplamak için kazmaya ihtiyacınız var. Kazma üretmek için ise Eikthr (Geyik olan) boss savaşını kazanıp, ganimetini almanız gerekiyor. Ok, yay ve zırhınızı yaptıysanız biraz uğraşarak kolayca öldürebilirsiniz. Ancak dikkat edin, belirli menzil içindeki her şeye hasar veren yeteneği kullandığında uzakta olun.

Savaşlarda sağ tıka basılı tutarak yönlere doğru atlamak, dodge atmanızı sağlar

Oyuna başladığımda uzun süre bunu fark edememiştim. Silahları kuşandıktan sonra blok pozisyonundayken sağa sola atladığınızda, karakteriniz dodge atıyor. Bu da darbelerden kaçmanızı sağlıyor. Bunu kullanmayı unutmayın. Valheim rehberi içinde vereceğim en önemli minik detay bu olabilir. Bu sayede sizi aniden öldürecek hasarlardan kurtulup bana teşekkür edebilirsiniz.

9.) Yüzmek, enerji kaybetmenize sebep olur, derinlere açılmayın

Oyunda yüzmek stamina, enerji kaybetmenize sebep olur. Enerjiniz bittiğinde ise canınız gitmeye başlar. Valheim oynarken bir yerden başka bir yere tamamen yüzerek gitmek yerine, sal inşa edin. Oyunda deniz üzerinde seyahat etmek için üç farklı araç üretebiliyorsunuz. Bunları yapmayı unutmayın. Yüzerek seyahat etmek pek mantıklı görünmüyor.

10.) Portalları kullanın

Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları

Oyunda ilerledikçe ve haritayı keşfetmeye devam ettikçe, seyahatleriniz uzun sürecek. Birkaç farklı üs yaparak bunlar arasında ihtiyaçlarınıza göre seyahat edebilirsiniz. Bunu da en hızlı portallar aracılığıyla yapabilirsiniz. Portal inşa etmek için kara ormana giderek "Greydwarf" öldürmeniz gerekiyor. Buradan düşen gözler portal malzemelerinden biri, diğerleri çok zor bulunmuyor ancak bu gözler yalnızca greydwarf öldürerek elde edilebiliyor.

Valheim rehberi şimdilik bu kadar, ben de oyunu tam anlamıyla bitirmedim. Öğrendikçe bu yazıyı güncelleyerek öğrendiğim şeyleri sizinle paylaşacağım. Eğer rehber size faydalı olduysa yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Sevgi ve oyun ile kalın.

İlginizi çekebilecek bazı Valheim içeriklerimiz:
-Düşük FPS sorunu için çözüm
-World Generator ile oynayacağınız dünyayı kendiniz seçin
-Hileler ve bütün konsol komutları
-Lag, yüksek gecikme sorunu açıklaması
-Erken erişim incelemesi

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 20:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2021 04:29
F5'e basıp çıkan konsolda imacheater yazın. Hile moduna girin.
Ondan sonra basın hileyi geçin.
god
spawn AxeBlackMetal 1 999
raiseskill run 100
raiseskill jump 100
...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2021 19:14
Oyunun başlarında ok yay yaptıysanız. Deri ihtiyacını karşılamak için daha çok avlanmanız gerekecek. Burada bir tüyo vermek istiyorum. Yay ile aim aldığınız da avın adı görünene kadar yaklaşın sonra aim noktanızı misal geyik ise geyik yazısının altında ki, kırmızı çizgiye getirin ve öyle aim alın
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2021 17:44
Oyunda ürettiğimiz eşyaları eritip malzemelerini geri alamıyormuyuz(kazma,sopa,kalkan vs.), yada hiç değilse silemiyormuyuz.Kullanmadığım birsürü eşya var sandıklarda boşa yer kaplıyor,alıp sağa sola atmakta istemiyorum.
------------------------
Sanırım üretilen eşyaları parçalama gibi bir mekanik yok, sadece yapıları çekiç yardımıyla kırıp malzemeleri alabiliyoruz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Valheim rehberi: Hayatta kalmak için ipuçları
İlginizi Çekebilir