Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış

Talha Aynacı 6.04.2023 - 18:40
Oynama şansına eriştiğimiz Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış içeriğimizde eski klasiğin yenilenmiş haline göz atıyoruz.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış: Tüm zamanların en çok satan el konsollarından biri olan Gameboy Advance (GBA) kendi kategorisinde eşsiz bir oyun kataloğuna sahip. Çıkışının üstünden geçen 22 yıla rağmen bugün dahi dönüp bakınca 1500’ü aşkın oyundan oluşan zengin kütüphanesiyle beni kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış / Oynadık!

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış

Golden Sun’la JRPG’ye doyuyorsunuz, GTA Advance ile aksiyona. Bir yanda Max Payne var diğer yanda çıldırmalık Kuru Kuru Kururin (bir göz atın, bayılırsınız!). Fakat konsolun adı ne zaman anılsa bir kaç oyun öne çıkıyor benim için ve evet, Advance Wars serisi başı çeken oyunlar arasında.

Nintendo 3DS’sw Fire Emblem: Awakening ve özellikle Nintendo Swith’de Fire Emblem: Three Houses yapımlarıyla ses getiren Intelligent System’ın 2002 yılında GBA’ya özel yayınlanan Advance Wars, teknik sınırları belli ve hepi topu üstünde 4 tane tuşu olan el konsolunda olabilecek en derin ve eğlenceli sıra tabanlı bir strateji oyunuydu. Düşmanların zorlayıcı ve karmaşık saldırıları bu derin ve eğlenceli yapıyı destekliyordu. 

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ön inceleme

Son kez Nintendo DS’de Advance Wars: Days of Ruin ile gördüğümüz serinin 15 yıl sonra, yeniden yapım olarak dahi olsa dönüşü beni gelecek için umutlandırıyor. Nintendo Switch için çıkışa hazırlanan Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, GBA için yayınlanmış iki nefis strateji oyunu Advance Wars ve Advance Wars: Black Hole Rising oyunlarının günümüze uyarlanmış versiyonlarını tek pakette oyunculara sunuyor. 

Duyurulduğunda havalara uçtuğum paket aslında duyurulduğu sene yani 2021’de oyuncularla buluşacaktı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, savaş temalı Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp’in oyuncularla buluşmasını 2 yıl geciktirdi.  Ve nihayet 30GB indirme sonrasında ellerim heyecandan titreyerek bastım start tuşuna!

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp oynadık

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp daha çok ısmarlama oyunlar geliştiren ve bu konuda 30 yıllık bir tecrübeye sahip olan WayForward’e emanet edilmiş. Ismarlama dediğim, misal; Şirinler 2 filminin video oyunu ya da Konami desteğiyle Contra 4 ve ya Gearbox ortaklığında Aliens: Infestation gibi çeşitli oyunlarda görev almışlar. Bu birazcık endişelendirmişti beni ama Nintendo öyle kolay kolay sahipsiz bırakmaz oyununu. Nitekim öyle de olmuş.

Yenilenmiş Advance Wars paketinde, iki ayrı hikaye modu (ki Advance Wars’u bitirmeden Black Hole Rising’e başlayamıyorsunuz. Kiminiz buna “olur mu öyle şey” diyebilir ama hikayede sürpriz bozan olmaması adına bence ideal olanı da bu.), henüz oyun resmi olarak çıkmadığı için aktif olmayan ve diğer oyuncularla çevrimiçi maçlar yapabileceğiniz Online modu, yerel olarak yani arkadaşınız, eşiniz, dostunuzla yan yanayken oynayabileceğiniz (yalnız adamlar için CPU ile kapışma da mevcut) Versus modu, kendi savaş haritalarınızı oluşturup diğer oyuncularla paylaşabileceğiniz Design Room bölümü, eski oyunlarda da yer alan ve zorlayıcı savaşlar içeren War Room modu, War Room modu için haritalar satın alabileceğiniz Hachi’s Shop, Nihayetinde de Galeri bölümü yer alıyor.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp inceleme

Henüz açılış dakikalarında Advance Wars’ın karikatüristik havasını ciğerlere dolduran bir animasyon selamlıyor oyuncuları. Tanklı tüfekli bir savaş oyunu olsa da Advance Wars bu temayı bir çizg film havasında sunan bir yapımdı. Sunum konusunda çok keyifli bir iş çıkarılmış ve orijinal oyundaki ambiyans başarıyla bu yeniden yapımlara taşınmış. Karakterler canlı renkleri ve kimi noktalarda seslendirilmiş diyaloglarıyla tatmin edici bir iş çıkarıyorlar. Elden geçirilen müzikler de orijinallerine saygı duruşunda bulunmuş. Kulağa modernliğin iticiliğini yansıtacak bir uyarlama gibi gelmiyorlar.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, daha önce seriyi oynamış olun ya da olmayın ilk saatinde elinizden tutan bir oyun. Oyunun kurallarını açıklamada, savaş üniteleri, yapıtlar ve coğrafi yapının savaşa etkilerini belirtmede başarılı bir iş çıkarıyor. Ayrıca savaşlarınız esnasında hızlıca erişebileceğiniz rehber bölümüyle de her daim yardımı elden bırakmıyor.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış

Her sıra tabanlı strateji oyununda olduğu gibi en temelinde satranç mantığına sahip Advance Wars. Taş - kağıt - makas sisteminde hangi ünitenin diğerine karşı geldiğini unutmadan ve hamleleri iyi gözeterek ya savaş haritasındaki tüm düşman üniteleri yok edip ya da düşman üssünü ele geçirip muharebeyi kazanmaya çalışıyorsunuz.

Tank, tüfekli piyadeyi yok ediyor ama roket atar taşıyan piyadeler karşısında perişan oluyor ya da topçu atışları yaparak uzaktan zorlu hedefleri vurabiliyorsunuz. Hikayeye göre kazanma şartları değişiyor olsa da genel sistem bu.  Her bölümde yeni ünitelerin savaşa dahil olmasıyla stratejiler daha derin hale geliyor ve ilerleyen saatlerde hava şartlarının devreye girmesi mücadelelere dinamizm katıyor.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış

Hikayesi amaçtan çok araç ama karakterlerin aynı zamanda ordunuzu yöneten komutanlara dönüştüğünü söylemek lazım. Hikayedeki önemleri kadar karakterlerin CO Power adı verilen özel güçleriyle savaşlara yön verebilecek özelliklerini tetikleyebilmesi onları oynanışta da önemli bir yere konumlandırıyor. Aynı şekilde düşman ülkenin komutanları da farklı özelliklerini savaşlar esnasında tetikleyerek sizi zora sokabiliyor.

Sunum olarak başarılı bulduğum Advance Wars maalesef grafikleri ve animasyonlarıyla beni içine çekemedi. Orijinal oyunun görselliğini kesinlikle “plastik gibi duran” ünitelere tercih ederim. Bence geliştiriciler burada Square Enix’in yakında dönemde LIVE A LIVE (Live a Live inceleme), Octopath Travelers gibi oyunlarda kullandığı HD-2D tarzından örnek alması çok daha etkileyici olabilirdi.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış

İlk saatleri için Advance Wars paketini beğendim. Nihayetinde bu oyunlar, 20 sene evvel kısıtlı bir donanımda olabilecek en derin heyecanı yaşatmayı bilmiş yapımlardı ve özgünlüğünü koruyarak Switch aracılığıyla yeni bir jenerasyonla tanışıyorlar. Nintendo’nun Switch çıkarmasıyla Advance Wars serisini yokladığını düşünüyorum. Dahasını da inceleme yazısında konuşuruz…

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 04:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.04.2023 09:46
Gayet güzel bir oyun. Kendine has dinamikleri ile.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.04.2023 13:36
Eh be Talha! :) Bana bir dönem "Editöryal içerik dönemi bitti, bırak abi bu işleri" diyordun. Neyse :) hayırlı olsun, başarılar dilerim ;)
*Abdullah
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2023 23:59
talha beyin merline transferi hayırlı olsun
Kalan Karakter: 300 Gönder
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ilk bakış
İlginizi Çekebilir