CD Projekt Cyberpunk 2077 nedeniyle mahkemelik olabilir

Alparslan Gürlek 20.12.2020 - 12:25
CD Projekt, Cyberpunk 2077 nedeniyle toplu davalarla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor. Yatırımcıları da şirketten hiç memnun değil.

Polonyalı video oyun geliştiricisi ve yayıncı firma CD Projekt, Cyberpunk 2077 nedeniyle oldukça kötü bir hafta geçiriyor. Düşen hisseler, yatırımcıların memnuniyetsizlikleri ve oyunun dünya çapında kötü şöhretinin yayılmasıyla zorlayıcı bir sürece girdiklerini söyleyebiliriz. Şimdi ise ortada daha farklı ve daha tehlikeli bir mesele dolaşıyor.

CD Projekt için kötü günler bitti, daha kötü günler yaklaşıyor

Cyberpunk 2077'nin çıkışının ne kadar önemli ve beklenen bir oyun olduğunu merak ediyorsanız, New York Times bile neyin yanlış gittiğini anlatan bir içerik yayınladı. Kendi ifadeleriyle "Yılın oyunu böyle olmalıydı" diyerek durumu anlatıyor. Oyun için "hatalarla dolu, ancak işlevsel yapay zeka üzerinde çalışan karakterlerle dolu ve onu desteklemek amacıyla eski oyun konsollarıyla büyük ölçüde uyumsuz" ifadelerini kullanıyorlar. Sekiz yıllık bekleyişin ve yükselen beklentilerin bir özetini geçiyorlar. CD Projekt'in son oyununun çıkışını ve onu izleyen zorlu haftayı özetlemişler.

Yine New York Times'a göre "Varşova'daki avukatlar ve yatırımcılar, şirket aleyhine bir toplu dava açmayı düşünüyorlar." Aynı zamanda CD Projekt'in yatırımcılarından Polonya'lı Mikolaj Orzechowski firmasının ortağı Mikolaj Orzechowski şöyle yazıyor (Orijinal dili olan Lehçe'den Google Translate aracılığıyla çevirildi):

"Şu anda firmayı hukuk ekibi ile birlikte analiz ediyoruz. Ceza Kanunu'nun 286. Maddesi uyarınca suç işleme olasılığının bildirilmesiyle birlikte toplu dava açma gerekçeleri toplanıyor. Mali fayda elde etmek için yanlış beyan."

CD Projekt Cyberpunk 2077 nedeniyle mahkemelik olabilir

Bu arada New York firması Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP'den yapılan bir basın açıklaması "CD Projekt SA'ya karşı olası bir menkul kıymetler sınıfı davasını araştırdığını" duyurdu ve zarar uğrayan yatırımcıları temasa geçmeye çağırdı. Şirket için kötü geçen haftanın finali böyle olacak gibi görünüyor.

Oyunun çıkışıyla birlikte 10 Aralık'tan bu yana gerek oyunculardan gerekse yatırımcılarından yana canı sıkılan CDPR zor bir dönemden geçiyor. Cyberpunk 2077'nin hatalarla dolu olmasından ötürü topa tutulan firma oyunu güncellemeye devam ediyor. Dün konsollar için geldiğini yazdığımız Hotfix 1.05 yaması bugün PC platformu için de yayınlandı. Sizler Polonyalı şirketin bu durumu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşlerinizi belirtmeyi unutmayın.

Yorumlar 45
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 19:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.12.2020 01:59
Oyun çok hylpelanınca ve trendyol reklamları gibi heryerden çıkınca beklenti çok büyüktü doğal olarak. Nispeten çok tecrübeli bir firma olmayan CD project ise boyundan büyük bir işe kalkışmaya çalıştı fakat gücü yetmedi. Bakalım hatalarından ders alacak mı yoksa olumsuz imajını sürdürmeye devam mı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.12.2020 19:40
adamlarin bogazina yapistilar "cikarin artik beeee" diye simdi de agliyorlar "oyun bug dolu yeaa" diye.

ama cdprojekt de hatali, ne gazina geliyorsun insanlarin? tarih aciklama, hazir oldugunda cikaracagiz de.

sonra adam 7 senelik çöp konsolda oyunu begenmeyip agliyor boyle.
MK Okuru
MK Okuru 23.12.2020 02:33
11:37 7 senelik konsolun çöp kardeşim, çöp, sen kabul etmesen de çöp. zamanının çok gerisinde oyunların low ayarların dahi ancak altinda port edilebildigi zamani gecmis bir çöp.
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2020 11:37
Konsola çöp diyenlerde, zerre beyin yok. 7 senelik alet taş gibi maşallah. Gerçekten beyniniz yok sizin.
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2020 01:32
15:40 biraderim konsolun çöp bunu once bir kabullen, kaldi ki rdr 2 de bir multiplatform oyun olarak rezil rusva gosukuyor ps4 de, sen kalitesizlige, ucuzluga alismissin sikinti burada. 2.si naughty dogun tum oyunlari exc dir bu yuzden de gelistiriciler tum vakitlerini tek bir konsola harcarlar.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 15:40
Çöp konsol dediğinde Red Dead Redemption II, The Last of Us Part II gibi oyunları oynadım ben. Asıl Cyberpunk çöp bir oyun. Bozuk, ince işcilik olmayan, vadettiklerini vermeyen, bitmemiş bir oyun. Cdprojekt, Rockstar ve Naughty Dog un önünde diz çöker, tövbe ister.
Kalan Karakter: 300 Gönder
HellBlazer
HellBlazer 21.12.2020 02:11
Geliştirmeye 7 sene önce başladıklarını söyledikleri oyun PS4'te sıkıntı doluyken PS5'te sorunsuz çalışıyor. Sanırsın yapıyoruz dediler ama PS5'i beklediler oyunu geliştirmeye başlamak için. Ama yok canım, olur mu öyle şey. İki dlc bedava verdiler diye ortalama üstü bir oyununu yere göğe sığdıramadığınız koca CD Project Red yapar mı öyle bir şey. Hayatta inanmam.

Ayrıca bu sefer RPG yapıyoruz demelerine rağmen "Role Play"e dair tek şeyin aynı cümlenin ya sinirlisi yada sakinini söylemek olması da kazadır muhtemelen, CDPR yapmaz öyle şey. Kazayla olmuştur, elleri falan kaymıştır.

He bide milletin çamur atmalara doyamadığı Ubisoft bile en azından Assassin's Creed markasını geri toparlamayı becerebilmişken bu adamların bu bug dolu, bulabildikleri en "yapay" yapay zekayla yaptıkları oyunu hala savunmaya çalışması çok acı.

Oyunu sevdiyseniz lafım yok. Ben Witcher 3'ü alıp, 5-6 saat oynayıp kenara koydum ve birdaha açmadım. Cyberpunk'ı da kardeşime aldım ve ilk 4-5 saatini birlikte oynadık. Sıkıntı oyunun problemli çıkış yapması değil. Sıkıntı, bu adamların göz göre göre herkese yalan söylemiş olması. Sıkıntı, verdikleri vaatlerin çoğunu gerçekleştirmeye bile çalışmamış olmaları.

Kimse de çıkıp yok efendim insanlar zorla çıkarttırdı oyunu falan demesin. Birincisi, bu işe milyonlarca dolarlarını yatıran yapımcılar var arkada, adamlar paralarını öyle 4-5 kişi internette ağladı diye riske atmaz. İkincisi, 7 yılda RDR2 yapıldı unutmayın bunu. Ubisoft bile hikaye, oynanış, optimizasyon konularında neredeyse her oyununda büyük hatalar yapmış bir firma ama haritaları her zaman çok iyiydi. Cyberpunk 2077'yi normal bir "RPG dinamikleri içeren aksiyon oyunu"ndan (Çünkü bu oyun bir RPG değil) ayıran tek şey kaliteli görselleri ve iyi yapılmış haritası. Ubisoft 7 senede 3 tane çıkarıyor bu oyundan bir, belki iki tık daha az kalitelisini. Hatta ben bunun yerine AC Valhalla'ya harcadım paramı, çok ta memnunum.
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2020 01:30
oyunu oynamadiysan ne sayfalarca yorum kusuyorsun buraya birader?
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 22:30
15:47 türü sevmez, türü geçtim muhtemelen ne oynadiginin bile farkinda olmayan bir tipsin burada 2 gram fikrinle analiz kasiyorsun. her sene ayni oyunu cikarn ubisoft icin kendini gelistiriyorlar diyorsn hala, insaf et origins odyssey valhalla arasinda devrimsel ne gibi bir fark var. bos beles yorum
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 19:16
Ya kardeş. Cyberpunk türünü sevmem, oyunu da sevmedim, oynamadım diyorsun da daha neyi eleştiriyorsun ki? Bırak Sevenler yorum yapsın sana ne oluyor :)
HellBlazer
HellBlazer 21.12.2020 15:47
@12:50 Keşke saniyelerine acıyacağına benim yazdığım şeyi anlamaya çalışsaydın. Ben Ubisoft'u övmedim, tam tersine Ubisoft gibi bir firma bile AC serisini eli yüzü düzgün hale getirmeyi becerirken CDPR'ın bunu yapamamış olmasına dikkat çektim.

Cyberpunk'ı sevmedim ve oynamayı hiç düşünmedim çünkü setting olarak cyberpunk zaten ne oynamayı, ne okumayı ne de izlemeyi sevdiğim bir setting. Oyun dünya tarihinin en harika oyunu olsaydı da oynamayacaktım, bu kişisel bir tercih, oyunun kalitesiyle alakalı değil. Sevmiyorum ve oynamıyorum, dediğim gibi Witcher'ı da sevmemiş ve bırakmıştım ama sağda solda çöp demedim oyuna. Çok şey vaat eden ve sevilen bir oyun, bence ortalama üstü bir oyun ama seven tabi ki sever lafım yok.

Oyunlar çıktığında bug dolu olabilir, alıştık artık buna, keşke olmasalar ve ilk gün yaması diye bir şey olmasa ama artık standart hale geldi. Ben Witcher 3'ü bug dolu haldeyken birkaç saat oynayıp bırakmış, aylar sonra düzeltildikten sonra tekrar oynamış ve yine beğenmemiştim.

Özellikle Immortal Fenyx Rising ve Watch Dogs serisine yaptıkları Ubisoft'un hala daha kendini geliştirme konusunda eksik ve geri kalmış bir stüdyo olduğunu açık açık gösteriyor, ama son üç Assassin's Creed oyunuyla arka arkaya, hem kaliteli, hem de kalitesi gittikçe artan oyunlar çıkarmayı başardılar. Ubisoft'u sevmeyebilirsin, bende sevmiyorum babamın oğlu değiller. Sonuçta parasını verip oyununu aldığım bir firma, ama onların bile doğru yapmayı becerip, herkesin gözbebeği CDPR'ın yapamadığı şeyleri kabullenmek istemiyorsan, zaten konuşacak başka bir şeyimiz yok demektir.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 12:50
ubisoft ve ac övmeye başladığın andan itibaren oraya kadar okumaya harcadığım saniyelerime acıdım.

cyberpunk beğenmeyen adam ac ve ubisoft övüyor çok komik :D

hataları olsa da patchler ile gayet iyi duruma geldi oyu. hatirlatirim, skyrim ve witcher da ciktiklarinda bug yuvasiydi. sonrasi malum.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 11:20
Bence mahmelik olmalilar milleti sahte reklamlarla dolandirdilar diye.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 05:58
Yav he
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.12.2020 20:39
Bu durum, Oyuncuları kazıklamayan, yüksek sistem ihtiyacını azaltıcı optimizasyona önem veren CD Projekt SA'ya karşı nitelikli bir saldırı propagandasına benziyor çünki daha önceleri çok daha kötü optimizasyon sorunlarıyla çıkan oyunlar oldu ama böyle bir tepki verilmedi değil mi?
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 22:32
17:40 "rpg ile alakasi yok" oyunu oynamayip, oynadiysa da nasil oynadigi mechul bir tipin yorumunu okudunuz sayin okuyucular. bu tipler kendileri oyunu dogru duzgun oynamayip internette okuduklari yorumlarla gaza gelen zararli tipler. bunun gibileri ciddiye almayin, cunku bu tipler manipulatiftir.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 17:40
Valla bu millet zeka tutulması yaşıyor.
Adamlar dedikleri hiç bir özelligi getirmedi rpg yapacaz dediler rpg ile alakası yok optimizasyon dan bahsetmiyorum söyledikleri oyun ile çıkan oyun bambaşka.
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 11:55
Adamlar ps4 e ps3 kalitesinde yapmışlar oyunu sen hala propaganda diyorsun. Aylarca şu anki haliyle alakası olmayan gameplayler yayınlayarak kendileri esas propaganda yapıp millete kitlediler oyunu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.12.2020 18:33
"işlevsel yapay zeka üzerinde çalışan karakterlerle dolu ve onu desteklemek amacıyla eski oyun konsollarıyla büyük ölçüde uyumsuz" şu çeviriden bir şey anlayan var mı?
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2020 20:54
Nasıl anlamadın ne yiyip ne içiyorsunuz kaliteli yapay zekayı desteklemiyor kaldırmıyor eski çöp konsollar bana hiç last ofus gow deme 22 fps lere düşen slayt gösterilerini oyun diye yurturmayın millete ayrıca hayatında birkez 60fps ultra grafik de oyun oynayın tavsiye ederim
Kalan Karakter: 300 Gönder
CD Projekt Cyberpunk 2077 nedeniyle mahkemelik olabilir
İlginizi Çekebilir