GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?

Tayfun Kumaş 7.08.2021 - 11:02
GTA modları, Take-Two'nun savaş açtığı eklentilerden. Arada ise kaynayan birçok işe yarar mod, ne yazık ki artık kaybolmuş durumda.

Dürüst olmak gerekirse bu yazıyı tam 2 hafta önce YouTube kanalıma yüklemek istediğim GTA modları videosu için hazırladım fakat ardından gelen iş seyahatleri ve diğer yoğunluklar derken, video ile uğraşmayı da en başından beri sevmediğim için yine kendi bildiğim yolu tercih ettim: YAZMAYI!

Bu jenerasyonda okumak pek ilgi görmediği için bu yüzden hemen konuya giriyorum…

GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?

Son yayınlanan haberlere göre; Rockstar Games’i de bünyesinde bulunduran Take-Two Interactive’in, GTA Vice City ve GTA San Andreas gibi oyunların da modlarına telif attığı haberleri ortaya çıktı.

Yıllardır mod yapımcılarına manevi olarak destek veren firma, neden artık bu tarz haberlerle gündeme gelir oldu?

Bence bunun iki sebep var. Birincisi: Modların, ana oyunları etkileyecek düzeyde bir nevi korsan içeriğe dönüşmesi. Diğeri ise GTA Online yüzünden mod yapımcılarını artık kendilerine rakip görmeleri. Her iki konuya da yılların mod yapımcısı “TayfunKey” olarak değineyim…

Son çıkan haberlere göre özellikle GTA San Andreas için hazırlanan GTA Liberty City Stories ve Vice City Stories’in, “PC Edition” modlarının kaldırıldığı söyleniyor. 

Hatırlayacak olacaksanız, aylar öncesinde bu yasaklamayı ilk kez Red Dead Redemption’ın PC port modu üzerinde yapmışlardı. 

Bu kaldırılan “PC Edition” modları son derece kaliteliydi ve oyunun görevlerine kadar her şey kusursuz bir şekilde PC’ye aktarılıyordu. Böylelikle bu oyunları konsollarda bitiremeyenler, PC’de bitirmeye ya da en azından deneyimlemeye sahip oluyordu.

Bahsettiğim Red Dead Redemption, bilindiği üzere sadece PlayStation 3 ve Xbox 360’a özel oyundu. GTA Liberty City Stories ile Vice City Stories de önce PSP’ye ardından da PlayStation 2’ye özel olarak kalmışlardı. Bu oyunlardan sadece LCS, mobil sürümlere özel olarak yayınlandı. 

Capcom da böyle bir davalarla gündeme düşmüştü ve piyasadaki Resident Evil 2 Remake modunu kaldırtmayı talep etmişti. Ardından ise kendi geliştirdikleri Remake oyununu piyasaya sundular. 

Rockstar’ın bu oyunları arasında iki nesil bulunmasına rağmen, bu kararları bugünden ele almaları “acaba yeni sürümler gelecek mi?” sorusunu kafalara getirse de, en başından da bahsettiğimiz gibi farkında olmadan bir nevi olarak oyunları korsan yolla PC’ye getirmekten farksız bir durum olduğundan dolayı, bu yasaklamalar maalesef ki yerinde bir karar oluyor.

GTA Online yüzünden normal mod yapımcıları rakip olarak görülüyor

Diğer konu ise bahsettiğim gibi GTA Online yüzünden mod yapımcılarını kendilerine rakip olarak görmeleri…

Abartılı bir düşünce gibi gelebilir fakat maalesef Online ve Multiplayer bağımlısı oyuncular yüzünden ortaya çıkan DLC kavramları ile biz oyuncuların yaptığı modların yerini ilk önce DLC’ler aldı. Basit bir Texture editleri ile yaptığımız oyun içi t-shirtler bile artık DLC’ler ile satılmaya başlamıştı. 

GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?

2013 senesinde piyasadaki yerini alan GTA V’in, mükemmel bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra harika bir pazarlamayla önce PlayStation 3 ve Xbox 360 nesline, ardından da dönemin yeni nesil konsolları olan PS4 ve Xbox One için piyasadaki yerini aldıktan sonra PC’de de yerini aldı.

Oyunun Online modu son derece iyiydi fakat her seferinde ekstra bir mod eklercesine aylık olarak birçok yeni görevleri, araçları, silahları ve kıyafetleri oyuna DLC olarak ekledi. 

Bu ücretsiz GTA modları ya da güncellemeleri, oyuncuları kendine o kadar çekti ki oyun içi gerçek parayla satılan “Shark Card” adlı paralar, ana oyunun satışısından da ciddi rakamlara ulaştı. 

Hatta kredi kartını minimum olarak aylık 20 ile 100 dolar ile euro arasında değişen fiyatlarla koşullandıran, bugünün iş güç sahibi, eski GTA’cılar sayesinde “GTA ONLINE”, firmanın altın yumurtlayan tavuğu haline geldi. Bu durum GTA 6’nın çıkmasını engellerken, GTA 5’in ömrünü de neredeyse 10 sene daha uzattı.

Firmanın mod yapar gibi çıkardığı bu içerikler, zamanla mod yapımcılarını da kendilerine rakip konumuna getirdi. Özellikle bu rekabette oyuna geliştirilen bir takım hile içeren modlar ise hem rastgele indirilen öğeler sayesinde oyunculara oyunu oynatmaz hale getiriyordu, hem de para hileleri firmaya maddi zarar veriyordu. 

Bu durumda firmanın nefretini de kazandıktan sonra, böylelikle sonradan gelen güncellemeler ile Türkçe yamalar gibi basit text modları da dahilinde hiçbir mod kabul edilemez hale geldi.

GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?

Tüm bunların yanı sıra Unreal Engine gibi oyun motorlarına aktarılan GTA haritaları, sadece video için bile olsa yayından kaldırılmıştı. Bunun sebebini de bir bakıma gelen olumlu tepkiler sonrasından Rockstar’ın kendi grafik motoru olan RAGE’in yetersiz olduğu hissiyatı vermesini ve hatta seneler önce bir oyuncu tarafından mod olarak ortaya çıkartılan Hot Coffee gibi modlar yüzünden firmanın ağır paralar ödemesinden dolayı, belki de bilmediğimiz birçok gerçekten dolayı Take-Two’un böyle kararı aldığını tahmin edebiliyorum. 

Ve görülen şu ki her türlü GTA modları, firmanın en büyük rakibi haline gelmiş durumda. Rockstar Games’in değişen kadrosu ile artık eskisi gibi olmadığını da belirtmekte fayfa var. Görülen şu ki; gelecek yıllarda modlama işine kimse bir daha bulaşmayacak gibi. Kimbilir belki de Gtainside.com gibi sitelerin de zamanla kapatılması söz konusu olabilir…

Bunu zamanla göreceğiz.

GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?

Ben bu satırları yazarken GTA Modlarının Kaldırılmasına ilişkin Take-Two'nun CEO'sundan da bir açıklama geldi.

Strauss Zelnick’e göre; Firmanın ekonomisini tehdit eden veya kötü davranışlar sergileyen modlar kaldırılıyor… Bu tarz içerikler daima yayından kaldırılacakmış. 

Yani bu konu ilk sebebe geliyor. “HD modlar vs. firmanın ekonomisini nasıl etkiler?” gibisinden ağır tepkiler de geldi. Firmanın bakış açısından bakacak olursak, bence oyunun grafik motorunun güçsüz algısı yarattığı için olabilir diye düşünüyorum… 

Söz sizin!?...

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 13:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2021 10:24
GTA 4'ü GTA 4 yapan, kaliteli ve eğlenceli modlarıydı. Bu modlar o kadar sarıyordu ki bugünün GTA Online'ından daha fazla bir zamanı GTA 4'ün hikâye moduna gömmüştüm. Böylesine eğlenceli ve kaliteli modlar, oyuncuları, hikâye moduna yönelteceğini tahmin ediyorum. Bu da para avcısı R*'ın işine gelmez
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2021 07:41
Modların hikaye tarafına bir katkısı yok ki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2021 10:40
Elveda yolda yürüyen teletabiler, elveda tren thomas
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 17:46
bir mod karşıtı olarak destekliyorum. umarım yapanların ve uygulayanların hesapları da banlanırç.
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2021 08:43
18.14 hile yazarak oynadığın oyundan nasıl keyif alıyosun? Arksdaş birde kendinize utanmadan oyuncu diyorsunuz ya.
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 23:29
peki siz bebek misiniz de tanklı tüfekli cinayetli oyuna ironman örümcek adam koyuyorsunuz? bu arada umarım single player'da da hile yazanlar banlanır.
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 21:46
Neden mod karşıtısın bay çokbilmiş?
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 18:14
Mod olmayınca GTA nın keyfi kalmıyor örnek san Andreas ı bitirdin ama online oynamak istemiyorsun e ne yapacaksın mod kuracaksın hile yazacaksın bilmiyorsan söyliyim hile yazmak ve ya cleo menü de birnevi mod
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2021 02:17
lan bırak takatukayı rakstar oyalamaları bırak çıkar gta 6 yı yeter bu geyik tamam ps5 pro ve Series X pro sattırma projeleri bunlar anladık ta milletinde bi sabrı var
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 18:21
Ama cidden mod yapanlar oyunu yapanlardan daha iyi iş çıkarıyorlar. Grafik ve renk canlılığı konusunda özellikle.
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2021 21:45
Grafik ve renk için olan modların amacı o zaten? Bir zahmet daha iyi olsun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
GTA modları neden Take-Two tarafından engelleniyor?
İlginizi Çekebilir