Tencent, Warframe geliştiricisini satın aldı

Alparslan Gürlek 25.12.2020 - 13:08
Çin'in dev şirketlerinden Tencent Games, Warframe geliştiricisi Digital Extremes gibi birçok stüdyoyu satın alarak bünyesine dahil etti.

Tencent , Leyou Technologies'i 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın aldı. Devasa Çin şirketi artık bildiğimiz oyunlardan daha fazlasına sahip olacak ve kapsamını genişletmeye devam ediyor. Anlaşma ilk kez bu yılın başlarında konuşulmaya başlanmıştı ve hatta Sony bile stüdyoyla ilgileniyordu. Bugün Leyou'nun hissedarları tarafından 11 Aralık'ta imzalanan anlaşma kesinleşti ve stüdyo Tencent bünyesine katıldı.

Tencent elini güçlendirmeye devam ediyor

Leyou aslında bir tavuk işletmesiydi. İlk kez 2014 yılında Warframe'in geliştiricisi Digital Extremes'in çoğunluk hissesini satın alarak video oyunları sektörüne girdi ve o günden bu yana stüdyonun hisselerinin çoğu kendisine aitti. Daha sonra 2016 yılında kapsamını tamamen bu yöne çevirerek tavuk işinden vazgeçti ve Gears Tactics üzerinde çalışan İngiliz geliştirici Splash Damage'ı, sonrasında ise Certain Affinity'nin hisselerinin yüzde 20'sini satın aldı. Certain Affinity de Call of Duty Modern Warfare Remastered ve Halo Infinite üzerinde çalışmış bir geliştirici stüdyosu. Yani Leyou Technologies'in bu satın alım haberi aslında sektörde büyük bir değişimin başlangıcı olabilir. Son olarak ise Athlon Games'in geliştirdiği Lord of The Rings MMO oyunu üzerinde Amazon ile yayın ortağı olarak çalışmaya başladılar,

Leyou çok tanıdık bir isim değil ancak Tencent tarafından gerçekleştirilen satın alımın büyüklüğü hakkında fikir verecektir. Tencent'in oyun kütüphanesini oldukça genişlediğini söyleyebiliriz. Riot Games ve Funcom gibi geliştiricilerin tamamına sahip olmak ile birlikte Epic Games'in yüzde 50'ye yakın hissesine sahip. Aynı zamanda Activision, Blizzard, Ubisoft, Paradox Interactive gibi daha birçok hisseye de sahip.

Splash Damage kurucu ortağı ve CEO'su Jolly bu durumu, "Her zaman kendimizi arkadaşlıkları ateşleyen ve tutkulu topluluklar kuran ekip tabanlı oyunlar geliştirmeye adadık. Bu misyona inanan ortaklarla çalışmak için çabalıyoruz" şeklinde açıklıyor. Devamında ise "Tencent ile yaptığımız pek çok görüşmede sadece bu misyona inanmakla kalmayıp, bunu gerçekleştirmemizi sağlamak ve güçlendirmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını anladık. Bu anlaşma, Splash Damage'ın misyonunu yansıtan iddialı oyun serilerinin de önünü açan yeni ve cesurca bir aşama olacak. Daha fazla heyecanlanamazdık" ifadelerini kullandı.

Tencent, Warframe geliştiricisini satın aldı

Digital Extremes -Leyou Technologies'in satın aldığı bir diğer geliştirici-, Leyou ile olan anlaşmasının stüdyonun yaratıcı bağımsızlığını sağladığını her zaman savunmuştu. Warframe de bunu kanıtlar nitelikteydi. Blog gönderisinde de Warframe'in gelecek güncellemelerinde değişiklik olup olmayacağı sorusunu şu şekilde yanıtladılar:

"Warframe için harika içerikler oluşturmaya devam edeceğiz ve yaratıcılık konusunda bağımsız kalacağız. Odak noktamız sizi, topluluğumuzu dinlemek ve geri bildirimlerinize göre Warframe'i yükseltmek, harika hikayeler, oynanış ve inanılmaz türler geliştirmeye devam etmek. Tencent, stüdyolarının yaratıcı kararlarına ve bütünlüğüne saygı duymasıyla, onlara deneme, yenilik yapma ve gelişmeleri için özerklik ve bağımsızlık vermesiyle tanınır."

Epic gibi şirketler geçmişte Tencent için zorba ya da sansürcü bir ortak olduğu yönündeki varsayımlara güçlü bir şekilde yanıt vermişti. Ancak Çin holdinginin hisseleri şu anda o kadar geniş ve derin ki ABD hükümetinin dikkatini çekmemesi mümkün değil. Geçtiğimiz haftalarda GOG üzerinde satılması planlanan Tayvanlı geliştiricilerin yayınlayacağı bir korku oyununu Çin'i rahatsız etme korkusuyla satmaktan vazgeçtiklerini de görmüştük. Tencent öyle görünüyor ki devam edişi ve büyüyüşü durdurulamaz bir dev olarak yoluna devam ediyor.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 22:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.12.2020 20:05
the evil company...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.12.2020 07:07
Umarım oyun steamde kalır
MK Okuru
MK Okuru 26.12.2020 13:56
Umarım
Kalan Karakter: 300 Gönder
Tencent, Warframe geliştiricisini satın aldı
İlginizi Çekebilir