Eski çalışandan Amazon oyunları için korkunç iddialar

Efdal Erdem 4.07.2022 - 14:43
Lost Ark ve New World gibi oyunların arka planında nelerin döndüğünü anlatan eski Amazon çalışanı, Amazon’un neden oyun projeleri yapamadığını da anlattı.

Amazon sorumluları uzun yıllardan beri başarılı bir oyun bölümü kurmaya çabalıyor. Amazon Prime Gaming, Twitch ve oyun basını ortaklıklarının yanı sıra Amazon Game Studios altında geliştirdikleri Lost Ark ile New World gibi Amazon oyunları üzerindeki çalışmaları bu programa dahil.

Amazon Game Studios'un sözde eski bir çalışanı, resmi Lost Ark forumunda yayıncının çalışma ortamı ve oyunları hakkında olumsuz yorumlarda bulundu. Yine aynı kişiye göre, firmanın oyun endüstrisinde asla başarıya ulaşamayacağını düşünmesinin ardında bu yanlışlar yatıyor.

Amazon oyunları çıktıktan sonra birçok kez iptal edildi

Ekim 2016’da Amazon’a göre başarılı olması beklenen PC ve konsol projeleri sunuldu. Breakaway, 4vs4 takım tabanlı çok oyunculu beat'em up oyunu daha kuluçka aşamasında 2018’de iptal edildi. Benzer şekilde, oynaması ücretsiz çok oyunculu üçüncü şahıs nişancı oyunu olacak olan Cruible da o kadar feci şekilde çıktı ki oyun beta sürümüne indirilip ardından tamamen iptal edildi.

Amazon oyunları çıktıktan sonra birçok kez iptal edildi

Amazon Game Studios iki başarısız oyunun ardından üçüncü projeleri olan New World’a girişti. Oyunun sunucuları hala çevrimiçi ve Amazon açılış anında neredeyse bir milyon oyuncuyu Aeternum’a çekmeyi başardı

Oyuncu sayıları süreç içerisinde hızla düştü. Steam listelerine göre, oyunu şu anda aynı anda çevrimiçi oynayanların sayısı sadece 21.000’in biraz üzerinde. Hemen hemen on aylık, bu kadar iddialı bir MMO projesi için hiç de etkileyici bir sayı değil. 

Amazon’un iptal ettiği oyunların listesinde Breakaway, Crucible, Nova, Intensity ve Lord of The Rings MMO’su yer alıyor. Bunun karşısında şirketin PC ve konsollar için gerçekten çıkardığı oyunların listesi The Grand Tour Game, Twitch genişletmesi Dragon’s Lair ve New World’dan oluşuyor. Dolayısıyla Amazon oyunları oynamaya sunulmuş olsa da sonradan iptal olmaya oldukça yatkın.

Amazon Game Studios’un en büyük başarılarından biri, sadece Batı’daki yayıncılığını üstlendikleri ve aslında Smilegate tarafından geliştirilen Lost Ark oluşturuyor. Diğer bütün bölgelerde kutlanan oynaması ücretsiz MMO oyununun karşısında yayıncı olarak yine Amazon eleştiri yağmuruna tutulanlar arasında.

Oyuncular, Amazon’un oyundaki bot saldırıları, iletişim sorunları, güncelleme politikaları, sunuculardaki yersiz bakım çalışmaları hakkındaki çalışmalarından hiç de memnun değil. Bu sebeple Lost Ark, Amazon oyunları arasında başarıyı yakalayıp zamanla kaybedenlerden biri olarak görülüyor.

Amazon Game Studios’un eski çalışanı işin aslını açığa vurdu

Amazon’un çok başarılı olabileceğinin yanı sıra bu kadar başarısızlıkla ve talihsizlikle dolu bir yoldan da gidebileceğini gösteren bu sonuçların ardında neler yatıyor? Eski bir Amazon Game Studios çalışanı olduğunu iddia eden bir kişi, Lost Ark forumunda Amazon oyunları ardında neler döndüğünü anlattı. Forum girdisinin Amazon tarafından kaldırılmasına rağmen, sitenin arşivlenmiş haline ulaşmak hala mümkün.

Amazon Game Studios'un eski çalışanı işin aslını açığa vurdu

Kendisini Mateo olarak adlandıran bu kişi, anlattıklarına göre Amazon Game Studios’ta Games Specialist olarak çalışıyordu. Eski işverenine pek ısınamamış veya tamamen soğumuş olmalı ki şu önemli açıklamalarda bulundu:

  • “Lost Ark Müşteri Hizmetleri ne yeterince kaynağa ne de oyun hakkında bilgiye sahip. yardımcı olabilecekleri yalnızca iki konu var, bunlar: karakteri bir yere ışınlamak (yükleme problemleri) ve karakteri geri yüklemek (istisnai durumlarda). Geri kalan her şeyi kendileri de internetten aratıyorlar.”
  • Çalışma ortamının çok kötü olduğu ve “Karalama kültürü”nün hakim olduğu ifade ediliyor. “Çalışanlar olarak hiç değeriniz yok.” İş arkadaşlarının da aynı şekilde Amazon ve oyuna karşı bir hayal kırıklığı içerisinde olduğunu belirtiyor. (Yapılan ödemelerin yetersizliğinden bahsediliyor) “Potansiyeli olan oyunlar duvara karşı sürülüyor. (Lost Ark gibi)”
  • Mateo, çalışanların bile oyunu satın almak durumunda bırakıldığını belirtiyor. “En büyük sorun, Amazon’un yalnızca satışlara ve karlara önem vermesi. Burada oyun geliştirme tutkusu yok. Bu tutkuya sahip olanlar Amazon’dan hayal kırıklığı ile kaçıyor.” 

Bu iddialara henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Mateo’nun Amazon oyunları ve stüdyo hakkındaki iddialarının beraberinde herhangi bir kanıtın gösterilmemesi de işin bir başka önemli açısı. Yine de eleştirileri mevcut durumlarla göz önüne alındığında eşleşiyor.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 15:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
grsl
grsl 6.07.2022 17:02
Bu bir yere ışınlama konusu doğru karakterimin bir tanesi ile bir görevi girdim ve görev buglandı. Müşteri hizmetlerine yazdığımda ışınlama harici bir çözüm üretemediler kastığım karakteri bir süre oynayamaz hale gelmiştim. Lost arkın hali hazırda içerik sıkıntısı var anlık oyuncu sayısı 250k olarak görünüyor. Lost arkın aşırı çok görev yaptırma sistemi olmasa bu rakamlar daha da az olabilirdi kanımca. Şuan oyun genel Mmorpg loop döngüsüne girmiş vaziyette içerik gelince bir kıpırdanma oluyor 1 ay sonra oyunun asıl aktif oyuncu sayısına geri dönülüyor. Mmo oyunlarını oynayan kitle genel olarak x kuşağının son doğanları ve y kuşağından ibaret. X kuşağı yaşlanmaya başladı ve elini eteğini mmolardan çekiyorlar. Benim gibi y kuşağı olanlar da eskisi gibi zaman bulamamaktan, mmoların genel itibari ile kopyala yapıştır olmasından, hızlı oyunların rağbet görmesinden ve single player oyunlar ile takılmaktan eskisi kadar Mmorpg oynamıyorlar. Mmorpg oyunların geleceği bana göre sadece ve sadece sword art online animesi ya da ready player one gibi filmlerin teknolojilerine ulaştığımızda asıl yerini bulabilir onun haricinde tarihten silinecek bir tür.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2022 07:53
Oyun yapmak büyük oranda tutku işidir. Bu işi tutkuyla yapan şirketlerden birisi de Bethesdadır. İşi tutkuyla yapmayan şirketler ise genelde hiç sevilmezler ve başarısız olurlar. EA bunlardan birisidir. Amazon da bu yolda ilerliyor. Umarım bu tarz şirketler çok artmaz. Bize daha fazla bethesda gerek
Kalan Karakter: 300 Gönder
Eski çalışandan Amazon oyunları için korkunç iddialar
İlginizi Çekebilir