1/5

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?

Ceyda Doğan 12.06.2013 - 14:41
Ömrümüzü yedi şu "filler" bölümler!
Geçtiğimiz hafta anime ve mangaya güzel bir giriş gerçekleştirmiştik. Bu hafta sizden gelen yoğun istek üzerine filler’ları konu cici bir yazı yazma kararı aldım. Aslında birçoğumuzun bildiği fakat gözden kaçırdığı, hatta aslında izlemesi gerektiği bölümlerdir, “bence”. Asıl tanımı geçen hafta biraz daha farklı sunmuştum.

Mangada gerçekleşen olay animeye göre ileriden gelir. Bu demek oluyor ki, animedeki olaysa mangaya göre geriden gelir. Eğer anime, mangaya yetişirse filler bölüm dediğimiz şeyler ortaya çıkar. Filler bölüm yanlızca animelerde olur. Filler bölüm mangada olmayan konulardan oluşur. Kısacası  doldurma bölümdür. Anime, mangaya yaklaştığı zaman manga ilerlesin diye aralara koyulan bölümlerdir. İsterseniz izlersiniz, isterseniz izlemezsiniz.

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
2/5
Seveni de var, sevmeyeni de var
Anime ve manga arasında savaş var demiştim, hatırlarsınız. Geçmişten günümüze kadar devam eden bir savaş. Bunun nedeniyse, kimisi manganın her şeyden önce var olduğunu söylerken, kimisi animenin daha kaliteli olduğunu savunmaya devam ediyor. Kendi adıma ikisini de sevenlerden biri olarak, manganın daha etkileyici olduğunu söylemek zorundayım.
Manganın, animeden daha detaylı çizimleri vardır. Bunu geçtim, kimi zaman önce anime yapılır, bir bakmışlar ki anime mükemmel olmuş, haydi bunun mangasını da çizelim derler.

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Buna en güzel örnek: Akane-Iro ni Somaru Saka olabilir. Yirmi sekiz bölümlük olan anime, komedi, arkadaşlık ve romantizm üzerine yoğunlaşıyor.

Junichi Nagase’nin, yeni transfer olan öğrenci Yuuhi Katagiri’yi koruması gereken bir anda onu öpmesi gerekir. Neler olduğunu anlayamayan Yuuhi, Junichi’ye bağırmaya başlar ancak bilmediği şey ailelerinin ikisini de nişanlamış olduğudur. 

Animeye on üzerinden yedi puan veren animeseverler, mangasına da 2011 yılında kavuştular. Şahsen animesinden sonra mangasına göz attığımda “fena değil” tepkisi verenlerdenim. Bana göre yedi puanı hak etmiyor.

3/5
Geçmiş, günümüz ve gelecek
Okurlarımızdan “dreamboatcap” isimli kullanıcımızın özel isteği üzerine, birkaç anime türüne değineceğim. Mahou Shoujo, Shounen ve Shoujo.

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Mahou Shoujo, Japonya’da çocuk animelerine verilen addır. Çizimlerin şirin mi şirin olduğu Mahou Shoujo, basit çocuk animelerinden daha çok, duygusal öğeleri içerisinde barındırır. Genelde sıkıcı bölümlerle başlar, ne olduğunu anlayamazsınız bile. Birkaç bölüm sonra düşündükleriniz değişir. Sadece arkadaşlık veya duygusal içerikler barındırmazlar, psikolojik mesaj veren Mahou Shoujo anime türleri de vardır.


Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Shounen, aksiyon ve macera temalı, direkt erkeklere yönelik olduğu söylenen anime veya mangalara denir. Zaten Türkçe anlamı, genç erkek veya erkek çocuk anlamına gelir. Mesela Bleach, Dragonball, Beyblade, Fullmetal Alchemist, Naruto, Naruto Shippuden, One Piece ve Fairy Tail bunlara verilebilecek örneklerden birkaçıdır.


Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Shoujo, kızlara hitap eden, aşk ve romantizmi içerisinde barındıran manga ve animeye verilen addır. Olmazsa olmaz mekanlardan biri, lise ve okul ortamlarıdır. Erkekler ya çok yakışıklı veya karizmatik olur ya da o kadar sakar ve şapşal olur ki, asıl kızın dikkatini mutlaka çeker. Hatta erkek gibi hareket eden asıl kızımız, animenin konusu olur. Aşkın ne demek olduğunu bilmezken, romantizmin içerisinde kendisini bulur. Kaichou Wa Maid Sama bu anime türüne verilebilecek en güzel örneklerden biridir.

4/5
Konu neydi ne oldu?
Manga ve anime arasında ciddi farklar var diyordum ya size. İşte o örneklerden birkaçını size sunuyorum. Mangadaki çizimlerin gerçekten abartı olduğununa ve animeden daha farklı olduğuna defalarca şahit oldum. Olmaya da devam ediyorum, siz de olacaksınız.

Gördüğünüz gibi Naruto’dan alıntı yaptığım bu görüntüler arasındaki farkı anlamışınızdır. 129.manga bölümünde Gaara’nın bileğini kestiğini görüyoruz. Fakat animenin 76.bölümünde bıçağı eline batırdığına şahit oluyoruz.

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Anime ve Manga #2 Filler ne demek?

Bu farklardan "banane" diyenler için açıklama yapayım. Söz konusu manga ve anime çoğu zaman farklı şekillerde ilerler. Konular, görüntüler ve animede görmediğiniz karakterleri, mangalarda görmeniz mümkündür. İsterseniz sadece anime izlersiniz fakat mangasını okumadan animesini izlemek, bu kültüre alışmanızı zorlaştıracaktır.
5/5
Haftanın en başarılı anime ve mangası hatta filmi çıkacak olan tavsiyem: Berserk

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Berserk, Japonca Beruseruku olarak bilinir. Kentaro Miura tarafından çizilen manga serisi hala devam etmektedir. 1992'de başlayan manganın türü, dram, romantizm, korku, komedi ve doğaüstü maceralardan ibarettir. Şimdiye kadar ki en başarılı seinen (18-30 yaş arası erkek okuyucu veya izleyici kitlesini hedef alır) manga serisi olan Berserk, ciddi şiddet içeren unsurları içerisinde barındırır. Ortaçağ Avrupası'ndan esinlenen Berserk, öksüz ve paralı bir asker olan Guts'ın hayatını konu alır. Onun yanında, Şahin Takımı adlı paralı asker grubunun lideri Griffith de mangada önemli bir konumdadır.

1997 ve 1998 arası yayına giren Berserk yirmi beş bölümlük anime serisinden sonra, filmleri de yapıldı. Berserk Golden Age Arc I: The Egg of the King, Berserk Golden Age Arc II: The Battle for Doldrey ve Berserk Golden Age Arc III: Descent. Üçüncü film olan Berserk Golden Age Arc III: Descent henüz vizyona girmedi. Yalnız 1 Şubat tarihinde Japonya'da vizyona girecek. Muhtemelen bir yıl sonrasında bizlerle buluşacak.

Size tavsiyem önce animesini izlemeniz sonra da mangasına başlamanızdır.

Anime ve Manga #2 Filler ne demek?
Tüm soru ve görüşlerinizi ceyda@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere.
Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2025 12:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2022 18:38
yanlızca yazılmış, Yalnızca diye yazılması gerek
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.10.2021 18:57
Bana filler fark etmez, her bölümü izlerim. Tek bölümünü bile izlemezsem animeyi bitirmemiş gibi hissediyorum. Filler istemiyorsam gider mangayı okurum, bu kadar basit. Bu arada ikisini de ayırmam, çok severim. Ama bir şeyin hem animesi hem mangası varsa animeyi izlerim, beğenirsem mangayı da okurum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.08.2019 21:04
Mahou Shoujo çocuk animesidir ne demek, kim yazıyor bu saçma yazıları? En büyük örneği Sailor Moon'a bile bakmanız yeterli 13 yaş üstü cinsellik, çıplaklık, gayler, lezbiyenler, homoseksüeller, transgenderlar ohoooo olmayan şey yok adamlar çocuklar için diyor. Her mahou shoujonun yaş sınırı farklı
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2021 16:48
Eşcinsellik normal bir şey, küçükken izlerdim ve benim için bir efsane.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2020 12:13
Reader ve listener nedemek?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.05.2019 20:36
Ben bunları sevdim
Ben bunları ilk defa gördüm
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir