Cihazın ön kısmına göz atmaya devam ettiğimde; sağ üst kısımda ön kamera, sağ ve sol alt kısımda dış ses hoparlörleri, sağ alt kısımda Start ve Select tuşları, sol alt kısımdaysa PlayStation tuşu dikkatimi çeken diğer öğeler oluyor. Start, Select ve PlayStation (ya da Home) tuşları, kontrol tuşlarına oranla biraz daha sert klikleyen yapıda tasarlanmış. Bu tuşlara yanlışlıkla basma olasılığınız oldukça düşük, çünkü tuşlar yüzeyle aynı hizada.
Ön kamera şaşırtıcı bir şekilde ortaya değil, sağ üste yerleştirilmiş. Fonksiyonel açıdan herhangi bir sorunu olmasa da, kameranın neden ortada olmadığını merak ettim açıkçası. Dış ses hoparlörleri ise sağ ve sol altta konumlandırılmış. Bence bu hoparlörlerin üst kısımda olması daha makul olurmuş. Çünkü parmaklarınız oyun oynarken hoparlörlerin üstüne geliyor ve sesi engelleyebiliyorsunuz.
PS Vita'nın üst kısmında omuz tuşları, açma-kapama tuşu, ses artırma-azaltma tuşu, oyun kartı girişi ve PS Vita aksesuarlarının bağlanabileceği özel bir bağlantı noktası bulunuyor. Omuz tuşları PSP'dekine oranla biraz daha yuvarlak hatlı. Omuz tuşlarının basış hissi konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Tuşlar rahat ve uzun ömürlü olacak gibi görünüyor.
Oyun kartı girişi ve PS Vita'ya özel bağlantı noktalarının üzerinde toz koruma kapağı bulunuyor. Cihazı açma-kapama, ses artırma-azaltma tuşları ise cihazın kasasıyla aynı hizada tasarlanmışlar, dışarı çıkık yapıda değiller. Ses tuşlarının yeri biraz can sıkıcı olmuş. Eski PSP'lerde sağ alt kısımda bulunan ses ayarı artık biraz daha zor ulaşılabilen bir noktada bulunuyor.
PS Vita'nın alt kısmında 3,5 mm ses girişi ve cihazı USB'ye ya da şarja bağlamaya yarayan özel PS Vita girişi bulunuyor. Tüm girişlerin özel yapıda olması dezavantaj olarak nitelendirilebilir. PS Vita'nızı bilgisayara bağlamak ya da şarj etmek istediğinizde mutlaka PS Vita'ya özel aksesuarlarınızı kullanmak zorunda kalacaksınız.
PS Vita'nın arkası gerçekten sıradışı bir yapıya sahip. Minik PlayStation logolarıyla bezenmiş arka panel, 6 parmak destekli çoklu dokunmatik yapıda tasarlanmış. Oyun dünyasında yeni bir dönemi başlatacak gibi görünen dokunmatik arka panel, birçok oyunda keyifle kullanılacaktır eminim.
Cihazın arkasındaki diğer ayrıntılar, üst kısımda bulunan 0,3MP kamera, sağ ve sol yanlarda bulunan tutuş kolaylığı amaçlı çukurlar ve alt kısımdaki mikrofon oluyor.
Genel itibarıyla PS Vita'nın tasarımı son derece çekici. Analog tuşlarının tedirgin edici yapısı dışında göze batan öge bulunmuyor. PS Vita, ilk bakışta aşık olunacak düzeyde karizmatik tasarlanmış.