1/3

Nintendo DS

Hakan Sarul 3.06.2010 - 12:31
Nintendo'dan yine bir İlk:Double Screen. İlk çift ekranlı oyun konsolu...

Nintendo bildiğiniz gibi ülkemizde 8 Bit’lik NES konsolları ve GameBoy’ları ile tanınıyordu; ama bunca senedir malesef ülkemizde resmi olarak hiç bir zaman satılmadı. Bu da cihazların ülkemizde nerdeyse iki kat daha pahalıya satılmasına yol açıyordu; fakat geçtiğimiz günlerde Avaturk’un Nintendo ile anlaşma yapması sonucu Nintendo’nun ürünleri nihayet ülkemizde resmi olarak satılmaya başlandı. Bunun anlamı daha ucuza oyun ve konsol, ve daha da önemlisi Nintendo DS’nin ülkemizde Avrupa ile aynı anda piyasaya sürülmesi demekti.
Bildiğimiz kadarıyla 11 Mart 2005 Nintendo’nun ülkemizde resmi satışının başlayacağı tarih.

Nintendo yine sahnede!

Gelelim ana temamız olan Nintendo DS’ye. Elimdeki cihaz Japonya’dan geldi. Cihazı elime ilk aldığımda büyüklüğü dikkatimi çekti; ama cihazın kapağını açtığımda karşıma çıkan çift ekran bu büyüklüğün sebebini açıklıyordu. Kontroller ve görünüş GBA SP’yi andırıyor ama ateş tuşlarının sayısı 2’den 4’e yükselmiş, bunun yanında L ve R tuşları da biraz daha büyümüş. Cihazın Power düğmesine bastığınızda öncelikle sizden isminiz, doğum tarihinizi ve favori renginiz isteniyor (Cihazın 6 dil desteği var.). Ana menüde NDS oyun başlatma, GBA oyun başlatma, Pico Chat ve oyun download seçenekleri var; ayrıca buradan Seçenekler menüsüne ve ekran aydınlatmasını kapayıp açabileceğiniz menüye ulaşabiliyorsunuz.

Nintendo DS’nin iki adet oyun kartuşu girişi var: Birincisi GBA oyunları için, diğeri ise NDS oyunları için. NDS oyunlarının kartuşları GBA oyunlarına nazaran daha ufak ve bir kilit mekanizması ile donatılmış. Bu da oyun kartuşunun istem dışı dışarı çıkmasını engellemiş.
Nintendo DS’nin daha önce de dediğim gibi 2 adet ekranı bulunuyor. İlk ekran (yukarıdaki) GBA ekranına benziyor ama sanki ekran biraz daha netmiş gibi duruyor, ikinci ekran ise dokunmatik. İsterseniz bu ekranı cihazın arkasında yer alan kalemiyle ya da kutudan çıkan taşıma ipinin üzerinde bulunan ve baş parmağınıza geçirdiğiniz küçük plastik parçasıyla kontrol edebiliyorsunuz.

NDS’deki en büyük yeniliklerden birisi de cihazın alt tarafında yer alan mikrofon. Nintendo’dan yapılan açıklamaya göre ilerde çıkacak oyunlarda bu mikrofonun aktif olarak kullanılacağı bildirildi. Gayrı resmi aldığımız duyumlara göre ise bu mikrofon sayesinde ileriki zamanlarda Voice-IP üzerinden telefon görüşmesi yapabileceğiz. Tabi şu an, bu konu için beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok...

2/3

Peki neden dokunmatik ekran?

Ekranın dokunmatik olması size yepyeni oyun olanakları sunuyor. Örneğin bu özellik NDS’in içerisinde yüklü olan ve 16 kişiye kadar Chat yapabileceğiniz programda yazı yazmanızı ve ekranda çizim yapmanızı sağlıyor ya da oyunlarda (Örneğin Mario 64 DS) ekranı bir analog kol gibi kullanmanızı sağlıyor. Ama benim en çok hoşuma giden bu ekran ile oynayabildiğiniz ve Mario 64 DS’nin içerisinde yer alan küçük oyunlar. Bir tanesini size anlatmak istiyorum: Yukarıdaki ekranda büyük bir zeplin var ve o zeplinden aşağıya bombalar atılıyor. Aşağıdaki ekranda ise bir sapan var. Siz dokunmatik ekran ile sapanı gerip üstünüze gelen bombaları vurmaya çalışıyorsunuz. Mario 64 DS’de buna benzer onlarca küçük oyun var ve hepsi de birbirinden eğlenceli.

NDS’nin bir büyük özelliği ise cihazın sağında ve solunda yer alan hoparlörler. Bunların en büyük özelliği çevresel ses efektlerini simule edebiliyor olması; yani kendinizi bir an için oyunun içerisinde sanabiliyorsunuz. Bu şimdiye kadar bu boydaki bir cihaz için yapılan ilk çevresel ses simulasyonunu sağlıyor.

Görsellik ne alemde?

Oyun grafikleri ise Nintendo 64’ü andırıyor; hatta ondan bir nebze daha iyi. NDS’ye bu gücü Arm 7 ve Arm 9 adlı iki işlemci sağlıyor. Arm 7, GBA oyunlarını çalıştırırken Arm 9, NDS oyunlarını çalıştırıyor. Oynadığım oyunlarda herhangi bir yavaşlama veya kasılma görmedim. Eski GBA oyunlarınızı da NDS’de rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Oyunun menüsünde GBA oynarken hangi ekranı kullanmak istediğiniz soruluyor (Ben size üsteki ekranı tavsiye ederim; çünkü daha net.). Yalnız size bu konuda kötü bir haberim var; eğer GBA oyunlarını şimdiye kadar multiplayer oynadıysanız NDS’de bundan vazgeçmek zorunda kalacaksınız; çünkü GBA oyunları multiplayer oynanmıyor, ama bunun yerine NDS oyunları (Örneğin Mario 64 DS) tek kartuş ile kablosuz olarak 4 kişi oynayabiliyor. Zaten NDS’de Wirless-Lan’ın Nintendo’ya uyarlanmış özel bir versiyonu yer alıyor. Bu sayede 30m’ye kadar arkadaşlarınız ile kablosuz oyun oynayabilir ya da chat’leşebilirsiniz.

NDS gerçektende Nintendo Başkanı’nın dediği gibi bizlere yepyeni bir oyun duygusu yaşatıyor. Bunun yanında NDS elinizdeyken grafiğin herşey demek olmadığını anlıyorsunuz. Tabi grafiksel kaliteyi bir kenara bırakırsanız, DS’nin PSP’yi şu an için ikiye katladığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. İnanın elimde hemen hemen tüm oyun konsolları var (PSP dahil!) ve zamanımın çoğunu NDS’de Mario oynayarak geçiriyorum. Bu oyunun tanıtımını da yakın zamanda yapıp sizlerle paylaşacağım. Bu arada belirtmekte fayda var: Nintendo DS ve Sony PSP’nin karşılaştırmalı bir yazısını da yakında sitemizde bulabilirsiniz.

Bakalım Nintendo bizlere gelecekte ne gibi süprizler hazırlayacak? Bildiğiniz gibi Gameboy Nintendo’nun 8 bitlik Nes konsolunun, GBA Super Nintendo’nun, NDS ise Nintendo 64’ün mobil versiyonları. Acaba yakında GameCube‘ün mobil versiyonu mu gelecek?
Bekleyelim ve görelim ama ilk önce NDS‘in ve Mario 64DS’nin tadını çıkartalım...

3/3

Teknik Özellikler:

Boyut (Kapalı): 14,86 cm. Genişlik / 8,46 cm. Uzunluk / 2,87 cm. Derinlik
Üst Ekran: Arka ışıklandırma, 7,62 cm. çapraz ölçü, 256 X 192 Piksel
ve 0,24 mm aralıklı yarı Transparent TFT-LCD ekran.
Dokunmatik (Alt) Ekran: Üst ekran gibi ama Transparent dokunmatik ekran.
Renk: 260.000 renk.
Kablosuz iletişim: IEEE 802.11 ve Nintendo’ya has kablosuz iletişim formatı.
Kablosuz iletişim mesafe: İçinde bulunulan ortamdaki fiziksel şartlara göre değişiyor. Ortalama 9 ila 30 metre. Birden çok kullanıcı çok kişilik oyunları yalnızca bir oyuncuda bulunan DS oyun kartuşu üzerinden beraberce oynayabiliyor.
Kontroller: Dokunmatik ekran, ses tanımı için dahili mikrofon, A/B/X/Y ön yüz tuşları, kontrol okları, L/R yan tuşlar, Start ve Select düğmeleri.
Giriş / Çıkış Birimleri: Nintendo DS ve Game Boy Advance oyun kartuşları için portlar. Stereo kulaklık ve mikrofon girişi.
Diğer özellikler: 16 kullanıcının aynı anda sohbet edebilmesine olanak sağlayan dahili PictoChat yazılımı. Dijital saat, takvim ve alarm. Dokunmatik ekrandan ayarlayabilme özelliği.
İşlemci: Bir adet ARM9 ve bir adet ARM7.
Ses: Yazılımın özelliğine göre Çevresel(surround) ses sağlayan stereo hoparlörler.
Pil: Dört saatlik bir şarj süresinden sonra, kullanıma göre değişen aralıkta, altı ila on saatlik oyun süresi sağlayan lithium lion pil. Güç tasarruf modu, uyku modu, AC adaptor.
Desteklediği diller: İngilizce, Japonca, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve İtalyanca.
Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 8.07.2025 13:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
İlginizi Çekebilir